Salariul minim, calculat la ora, CRESTE din toamna: cine sunt romanii care beneficiaza de el
salariul minimsalariul minim orasalariu germaniadiaspora
Vesti bune in plan financiar pentru romanii nostri plecati la munca in Germania. Autoritatile de la Berlin au decis sa majoreze cuantumul salariului minim, calculat la ora. Din octombrie, angajatii vor fi remunerati cu minimum 12 euro/ora de munca.
Pe fondul scumpirilor accelerate pe care le infrunta in ultima perioada si Germania, statul a decis sa creasca
veniturile angajatilor. Vizati de majorari sunt salariatii platiti cu venitul minim pe economie, calculat la ora. Astfel, si romanii nostri care muncesc legal in cea mai mare economie europeana se vor bucura de lefuri mai generoase, care sa-i ajute sa faca fata preturilor tot mai mari.
Din octombrie, dupa cum spuneam, salariul minim calculat la ora va fi de 12 euro, in prezent acesta fiind de doar 9,82 euro. Majorarea nu se va face insa brusc din toamna, ci in luna iulie se va aplica o prima crestere, pana la 10,45 euro/ora de munca.
Vestile bune pentru angajatii din Germania nu se opresc aici
Cei care au joburi part-time sau "mini-joburi", asa cum sunt cunoscute pe piata muncii din Germania, vor beneficia la randul lor de mai multi bani. Remuneratia minima pentru astfel de prestatii creste de la 450 de euro cat este in prezent, la 520 de euro, tot din octombrie.
Economia Germana se confrunta cu rata a inflatiei exploziva, la fel ca restul statelor europene, de altfel. In luna mai, preturile au crescut cu 7,9%, potrivit datelor publicate de agentia germana de statistica Destatis.
Astfel, inflatia din luna mai a crescut cu aproximativ o zecime fata de rata deja record din aprilie a acestui an . Este cea mai mare rata a inflatiei de la reunificarea Germaniei si un nivel similar cu cel observat in 1973/1974, dupa criza petrolului.
Inflatia este incurajata foarte mult de evolutiile preturilor pe piata de energie. Razboiul din Ucraina a agravat situatia, la fel si consecintele pandemiei asupra lanturilor de aprovizionare, care inca persista.
"De la inceputul razboiului din Ucraina, costul energiei a crescut considerabil, afectand substantial rata ridicata a inflatiei. Un alt factor cu un efect ascendent asupra preturilor sunt intreruperile lanturilor de aprovizionare cauzate de pandemia de Covid-19", transmit expertii Destatis.
Nemtii pregatesc masuri de sprijin pentru a diminua povara scumpirilor de pe umerii cetatenilor. Noile masuri includ bilete lunare ieftine pentru transportul public regional intre iunie si august si o reducere la carburant pentru soferi. Autoritatile isi propun o scadere a costului benzinei cu 29,55 centi pe litru si al motorinei cu 14,04 centi pe litru.
Insa exista voci care afirma ca situatia inflationista va fi agravata de masurile de sprijin ale Guvernului. O astfel de parere apartine economistului-sef al Bancii Berenberg, Holger Schmieding: Reducerea la pompa de benzina si alte interventii ar putea duce la cresterea in continuare a ratei inflatiei in Germania in lunile urmatoare", a spus oficialul, pentru Reuters.
Foto: pixabay