Senatul a adoptat recent un proiect legislativ prin care se propune eliminarea impozitului pe dividende aplicat fondurilor de pensii administrate privat si celor facultative. Aceasta schimbare, propusa prin modificarea articolului 43, alineatul 5, din Codul Fiscal, ar urma sa excluda aceste fonduri de la aplicarea cotei de impozitare de 8% a dividendelor.
Potrivit propunerii legislative, exceptia de la impozitare se aplica pentru fondurile de pensii administrate privat si cele facultative, precum si organismele de plasament colectiv fara personalitate juridica, conform legii in vigoare. Aceasta modificare urmeaza sa intre in vigoare odata cu distribuirea dividendelor realizate pe baza situatiilor financiare depuse pentru anul 2023.
Conform proiectului adoptat in plenul Senatului, "prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative si organismelor de plasament colectiv fara personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie”.
Initiatorii proiectului sustin ca pana la intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului 16/2022, impozitul pe dividende nu se aplica fondurilor de pensii administrate privat si celor facultative. De asemenea, sunt exceptate de la impozitare si dividendele platite catre fondurile de pensii nerezidente, in conformitate cu legislatia statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Spatiului Economic European. Proiectul a fost initial de mai multi parlamentari din grupul PNL, printre care si Bogdan Hutuca, Gabriel Andronache, Mara Calistra si Florin Roman.
Aceasta modificare ar putea aduce un beneficiu semnificativ pentru fondurile de pensii, eliminand povara impozitului pe dividende pentru acestea. Astfel, se urmareste stimularea si facilitarea cresterii fondurilor de pensii, oferindu-le un cadru mai favorabil pentru investitii si cresterea resurselor disponibile pentru beneficiarii acestora.
Proiectul adoptat de Senat va trebui sa treaca si de Camera Deputatilor pentru a deveni lege. Eliminarea impozitului pe dividende pentru fondurile de pensii administrate privat si cele facultative reprezinta o schimbare importanta in legislatia fiscala si poate influenta pozitiv modul in care aceste fonduri sunt gestionate si utilizate in beneficiul contribuabililor.
Citeste si NOUA LEGE A PENSIILOR PE 2024. Cine se pensioneaza mai devreme, cine primeste bani in plus de la 1 ianuarie
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea