Surprinzator: preturile locuintelor sunt supraevaluate, cred specialistii. Platim nejustificat de multi bani pe case si apartamente
preturile locuintelorreal estatepiata imobiliaraimobiliare
S-au scumpit si se tot scumpesc proprietatile rezidentiale din Romania, desi cererea de pe piata a scazut, conditiile de finantare fiind mai dure si dobanzile oferite de bani mai neprietenoase.
Unii spun ca preturile la imobiliare sunt inca mici, comparand situatia cu ceea ce se intampla in Occident, insa altii cred ca vorbim despre o supraevaluare la noi in tara.
Sunt corecte preturile locuintelor la noi in tara?
De exemplu, in cel mai recent raport al CFA Romania, specialistii consultati pe mai multe teme, inclusiv predictii asupra sectorului de real estate, fix asta ne spun: 70% dintre participanti considera ca
preturile actuale ale locuintelor sunt supraevaluate. Numai 26% considera ca acestea sunt corect evaluate.
Referitor la ce ne asteapta in viitor, apele par calme in sectorul imobiliar autohton, cel putin pe orizontul urmatorului an. Astfel, 48% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni.
Raportul ne indica si perspectivele inflationiste, deosebit de importante pentru a ne da seama ce se va intampla cu preturile in perioada urmatoare. Romanii se confrunta deja cu o crestere semnificativa a costului vietii, in ultima perioada scumpindu-se foarte mult alimentele, dar si serviciile.
Conform sondajului citat anterior, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2025) a scazut fata de exercitiul anterior si s-a situat la valoarea medie de 5,57%, cea mai mica valoare din ultimele 20 de luni. Ingrijorator este totusi faptul ca numai 65% dintre participanti anticipeaza o reducere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de 12 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Foto: manager.ro