Titluri de stat, de la 1 februarie: ce dobanzi primesti, daca investesti. Sunt protejati banii de inflatie?
titluri de stat tezaur 2023tezaurtitluri de stat
Romanii au o noua sansa in a cumpara titluri de stat, deoarece Ministerul Finantelor lanseaza o noua emisiune de titluri de stat TEZAUR destinata exclusiv populatiei incepand de vineri, 3 februarie.
Dobanzile au crescut considerabil in ultimul an, dar trebuie subliniat faptul ca sunt destul de departe de a acoperi pe deplin inflatia!
Concret,
titlurile de stat TEZAUR au maturitati de 1, 2 si 3 ani si dobanzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%. Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt in forma dematerializata.
Titluri de stat TEZAUR 2023. Cum poti sa inestesti
Titlurile de stat pot fi cumparate:
-
Intre 3 – 23 februarie 2023 online, numai de catre persoanele fizice care sunt inregistrate in SPV. Operatiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectata, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului catre un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesati Ghid Tezaur online si Tezaur online;
-
Intre 3 – 24 februarie 2023 de la unitatile Trezoreriei Statului;
-
Intre 3 – 23 februarie 2023 in mediul urban si 3 – 22 februarie 2023 in mediul rural, prin subunitatile postale ale C.N. Posta Romana S.A.
Dobanda este anuala, platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate doar in perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. Veniturile obtinute din investirea in oferta de economisire lansata de Ministerul Finantelor sunt neimpozabile.
In aceasta perioada marcata de inflatie, consultantii economici recomanda populatiei sa identifice acele instrumente de economisire si investitii care le ofera profituri si randamente cat mai mari, astfel incat banii lor sa fie protejati in fata devalorizarii. Totodata, e indicat sa ne regandim bugetul, eliminand cheltuielile inutile sau care nu sunt strict necesare si sa crestem efortul de economisire.
Foto: manager.ro