ANALIZA. Va ingheta sau nu Europa la iarna?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA. Va ingheta sau nu Europa la iarna?
Va ingheta sau nu Europa la iarna?
de Cristina Enescu la 20 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
criza energetica

Europa se confrunta in prezent cu cea mai mare criza energetica din istorie. Exista multi factori care au condus la situatia actuala, dar motivul cheie este evident. 
 

 
Rusia, ca razbunare pentru sanctiunile impuse dupa atacul asupra Ucrainei, a intrerupt deja aprovizionarea cu gaze catre multe state membre ale UE si a redus treptat fluxurile de gaze catre alte tari. 
 
Timp de multi ani, gazul a fost sursa preferata de energie in Europa, aspect motivat de disponibilitatea sa si de pretul scazut. 
 
Nu pot fi excluse nici actiunile lobby-ului rusesc, care a facut Europa dependenta de transferurile de gaze. 
 
Din acest motiv, multi se tem ca Europa ar putea „ingheta” in perioada de iarna.
 
Structura cererii europene de gaze.
 
Inainte de razboi, Rusia avea o pondere de 30-40% din gazele importate de Uniunea Europeana.
 
Dependenta UE de acest import de materii prime a crescut la aproximativ 80%. 
 
Este mult, dar timp de multi ani UE si-a redus propria productie si a importat mai mult din Rusia datorita preturilor mai mici. 
 
In ciuda obiectiilor uriase din partea tarilor de tranzit, dar si din partea Statelor Unite, Germania a decis sa construiasca a doua ramura a proiectului Nord Stream II, neglijand complet diversificarea surselor de aprovizionare.
 
Gazul era foarte ieftin, ceea ce a crescut competitivitatea industriei germane de-a lungul anilor, si, in plus, produce emisii relativ scazute in comparatie cu carbunele. 
Nu e de mirare ca gazul a devenit sursa de energie „de tranzitie” favorita a agendei ecologice a UE.
 
Trebuie sa urmarim cu atentie un set de statistici.
 
Anul trecut, conform datelor furnizate de Eurogaz, consumul in UE s-a ridicat la circa 4.700 TWh (terawatt ora), adica putin sub 500 de miliarde de metri cubi. 
 
Aproape 20% din aceasta cantitate este folosita de Germania, insa Italia si pana de curand Marea Britanie sunt, de asemenea, mari consumatori. 
 
Gazele reprezinta 22% din toate sursele de energie din Europa, asa ca nu pare a fi un nivel de neinlocuit. 
 
Pe de alta parte, gazul este folosit mai ales pentru incalzirea locuintelor, a apei si a pregatirii alimentelor in toata Europa, ca sa nu mai vorbim de multe sectoare industriale in care, in prezent, este singura sursa posibila de energie.
 

Care este situatia actuala?

 
Ponderea gazului rusesc in importurile catre Uniunea Europeana a scazut drastic de la aproximativ 40%, pe baza datelor din 2021, la aproximativ 20% in prima jumatate a acestui an.
 
Acest lucru nu ar trebui sa fie o surpriza, desigur, avand in vedere ca exporturile catre Polonia, Olanda, Grecia, Danemarca sau chiar Finlanda au fost oprite. 
Mai mult, transferul catre Germania a fost redus cu 60%, iar multi alti contractori importanti, precum Italia, Franta, Austria si Republica Ceha, importa si ei mai putin din Rusia. 
 
Intreruperea livrarilor de gaze este rezultatul nerespectarii modului de plata impus de Gazprom, in timp ce reducerea livrarilor este rezultatul unui joc politic.
Europa incearca sa inlocuiasca importurile din Rusia.
 
Au fost colectate cantitati uriase de gaz natural lichefiat (GNL), iar importurile din alte surse, in special din Norvegia, au crescut.
 
Europa are capacitate de import libera cand vine vorba de GNL sau capacitatea de a importa mai mult gaz din Africa de Nord sau Azerbaidjan.
 
Stocurile arata mai bine decat anul trecut, iar depozitele din Europa sunt umplute la aproximativ doua treimi. 
 
Unele tari, precum Polonia sau Portugalia, ar trebui sa fie un model de urmat, deoarece depozitele din aceste tari sunt pline in proportie de aproape 100%. 
 
Desigur, trebuie sa ne amintim ca dimensiunea depozitelor este relativ mica in comparatie cu Germania. 
 
In Polonia, depozitele sunt de aproximativ 6 ori mai mici decat in Germania. 
Teoretic, situatia nu este pesimista, dar, din pacate, perspectivele imediate nu sunt foarte incurajatoare.
 

Daca Rusia inchide robinetul de gaz?

 
Rusia a redus deja semnificativ transferurile de gaze catre tarile vest-europene. Livrarile catre Germania au fost chiar cu 60% mai mici decat in anii precedenti si acum au scazut la zero, din cauza intretinerii anuale a conductei. 
 
Cu toate acestea, absolut toata lumea se teme ca transferurile de gaze din Rusia nu vor fi reluate. Reducerea anterioara a transferului de gaz s-a datorat, teoretic, unor probleme tehnice. Gazprom a facut presiuni asupra Siemens sa repare turbinele necesare reluarii transferului de gaze. 
 
Teoretic, Canada, unde a fost intretinuta una dintre turbine, a fost de acord sa trimita echipamentele necesare, dar, din cauza sanctiunilor, inca nu se stie daca va ajunge la destinatie. 
 
Nu ar trebui sa fim surprinsi daca transportul gazului nu va fi reluat in Germania prin Nord Stream I in august. 
 
Un aspect minor, dar inca pozitiv, este ca gazul inca mai circula prin conducta de gaz in Ucraina.
 

Ar trebui sa ne pregatim pentru o iarna rece?

 
Din pacate, nu este o gluma. 
 
Liderii din multe tari europene vorbesc despre un plan de criza pentru iarna. Desi unele solutii par absurde din perspectiva vietii noastre de zi cu zi, nimeni nu rade. 
 
Politicienii din Polonia sau Germania, sfatuiesc cetatenii sa adune lemne de foc. 
 
Chiar si Deutsche Bank a indicat ca germanii ar trebui sa foloseasca semineele pentru a se incalzi.
 
Autoritatile din Polonia recomanda ca locuintele sa fie izolate inainte de iarna, iar autoritatile din Uniunea Europeana recomanda cumpararea de sosete si pulovere groase si scaderea temperaturilor in case. 
 
La randul sau, ambasadorul Greciei in Germania ii invita pe toti pensionarii din Nord sa petreaca perioada de toamna si iarna pe insulele calde ale Mediteranei. 
 
Este cu adevarat putin probabil ca oamenii sa nu aiba acces la gaz in casele lor in timpul iernii – pentru  asta sunt construite rezervele. 
 
Pe de alta parte, pretul platit consta in facturi mai mari si incetinirea economica din cauza suspendarii activitatii in multe sectoare industriale.
 

Este chiar atat de rau?

 
Privind statisticile, situatia nu este atat de rea. 
 
Pentru a inlocui aprovizionarea cu gaze rusesti, Europa ar trebui sa gaseasca in jur de 1.600-1.700 TWh de alimentare suplimentara cu energie. 
 
Aceasta este aproximativ cantitatea de capacitate de import de GNL in Europa. 
In plus, exista o alimentare suplimentara de pana la 200 TWh printr-o conducta de gaz din Africa de Nord si o posibila alimentare din Norvegia. 
 
Din pacate, insa, infrastructura pentru GNL nu permite gazului sa circule liber in Europa. 
 
Spania si Regatul Unit au in prezent jumatate din capacitatea de regazificare. Spania are contact permanent cu Franta doar prin conducte de gaz. 
 
Europa trebuie sa gaseasca si furnizori care sa aduca acest gaz pe continent. Statele Unite trimit un volum destul de mare in Europa in acest moment, dar nu suficient pentru a inlocui Rusia. 
 
De asemenea, este nevoie de noi contracte pe piata GNL, care sa directioneze o parte din gazul care a trecut pana acum in Asia catre Europa. 
 
Astfel de chestiuni necesita timp, in timp ce Europa ar putea fi privata de cel mai mare furnizor de combustibil peste noapte. 
 
In plus, este de remarcat faptul ca cel mai mare colac de salvare din Europa se „scufunda”. 
 
Livrarile de gaze din Norvegia au fost reduse drastic deoarece lucratorii din sectorul norvegian de gaz si petrol au intrat in greva din cauza salariilor mici. Situatia pare sa fie sub control in acest moment, dar probleme similare nu pot fi excluse in viitor.
 

Cum poate Europa sa faca fata problemelor actuale?

 
Desigur, UE are optiunea de a reporni centralele pe carbune, dar acestea au si o capacitate energetica limitata. 
 
In acest caz, merita sa acordam atentie potentialei cresteri semnificative a cererii de autorizatii de emisie de CO2, cu exceptia cazului in care reglementarile in acest sens sunt reduse.
 
Cel mai probabil, insa, cererea va fi redusa si nu doar in sectorul industrial, ci si in ceea ce priveste incalzirea. 
 
In Germania este deja recomandat ca temperatura in locurile publice pe timp de iarna sa fie setata la 20 de grade, desi unele ghiduri arata cum sa faci fata functionarii de zi cu zi la o temperatura de aproximativ 15-16 grade. 
 
Bloomberg subliniaza ca Europa va putea inlocui aproximativ jumatate din oferta din Rusia, asa ca raspunsul cererii va trebui sa fie cu adevarat puternic. 
 
Toate acestea indica faptul ca nu numai ca va fi mai frig in aceasta iarna, dar si portofelele noastre vor „avea de suferit”. 
 
Nu trebuie sa fim surprinsi daca preturile gazelor la bursa din Amsterdam urca in intervalul 200-250 EUR/MWh, chiar si nivelul de 300 EUR/MWh fiind posibil. 
 
Desigur, tot ceea ce a fost prezentat in acest articol prezinta un scenariu pesimist, dar este o posibilitate. 
 
Ramane de sperat ca iarna va fi blanda, iar Rusia va decide sa reia transferul spre Germania.
 
Preturile gazelor sunt, de asemenea, cruciale pentru EUR si alte monede europene.. 
Stabilizarea preturilor ar trebui sa avantajeze monedele europene din cauza riscului redus de criza energetica. 
 
Cu toate acestea, daca preturile cresc peste 200 EUR / MWh (peste 70 USD / MMBTU), atunci putem experimenta o slabiciune a multor valute europene.
 
Explicatiile ne-au fost oferite de  XTB Polonia.
 
Te-ar putea interesa si: Lista obiectelor complet INTERZISE in masina, pe timp de canicula: mare atentie, soferi

Foto: pixabay
 
Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x