Veste de milioane pentru romanii cu pensii mari: primesc bani in plus
pensii maripensionari
Anul incepe cu vesti bune pentru romanii care au pensii generoase, de peste 4.000 de lei. Este vorba despre faptul ca, in viitorul apropiat, statul le va restitui contravaloarea contributiilor de sanatate pe care pensionarii acestia le-au platit in 2022. In acest sens, ar urma sa fie adoptata o ordonanta care sa reglementeze procedura de restituire a banilor respectivi catre beneficiari.
"Apreciem ca se impune adoptarea de catre Guvernul Romaniei a unei ordonante de urgenta care sa stabileasca modalitatile de restituire a sumelor retinute in temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate de catre Casele teritoriale de pensii sau, dupa caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii", se arata in nota semnata de secretarul general al Guvernului, Marian Neacsu.
Amintim ca, potrivit Executivului de la Bucuresti, incepand cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contributiile de asigurari sociale de sanatate, retinerea facandu-se la sursa de catre Casele teritoriale de
pensii, prin aplicarea unui procent de 10% pentru sumele ce depasesc 4.000 de lei.
Sute de mii de pensionari vor primi banii inapoi de la stat
Se pare ca avem un numar impresionant de pensionari aflati in aceasta situatie. Ar fi vorba despre 355.000 de persoane ce isi vor primi inapoi banii pe care i-au platit statului drept contributii.
Amintim ca, la mijlocul lunii decembrie 2022, Curtea Constitutionala a Romaniei decidea ca impunerea platii contributiei la sanatate (CASS) pentru pensiile ce depasesc 4.000 de lei, prin ordonanta de urgenta din 2021 incalca legea fundamentala a tarii, deci este neconstitutionala si trebuie sa inceteze.
"In esenta, Curtea a retinut ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contributii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Or, prin ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contributii, pentru ca o asemenea masura conduce la o afectare a dreptului la pensie prevazut de art.47 alin.(2) din Constitutie, fiind, astfel, contrara art.115 alin.(6) din Constitutie, care interzice afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prin ordonante de urgenta”, a transmis Curtea, a carei decizie a devenit aplicabila din 28 decembrie, dar Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) anunta ca va putea implementa decizia CCR doar din februarie, motivand ca "la aceasta data s-a incheiat achitarea drepturilor de pensie aferente lunii decembrie 2022 si procedura platii drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizata (tiparirea documentatiilor de plata si transmiterea in teritoriu a sumelor), CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curtii Constitutionale prin neaplicarea contributiei de asigurari sociale de sanatate si restituirea sumelor retinute cu acest titlu de la data publicarii Deciziei, incepand cu luna februarie 2023".
Foto: freepik.com