Viorica Dancila: Avem bani si pentru marirea pensiilor si salariilor. Presedintele este in continuare sceptic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Viorica Dancila: Avem bani si pentru marirea pensiilor si salariilor. Presedintele este in continuare sceptic
Viorica Dancila: Avem bani si pentru marirea pensiilor si salariilor. Presedintele este in continuare sceptic
de Magda Florea la 19 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
rezerva aurbnrsalariipensiibugetlegea bugetului national 2019investitiiproiecte europene

Premierul Viorica Dancila a dat asigurari, la inceputul sedintei de Guvern de marti, ca exista bani pentru marirea pensiilor si a salariilor. Totusi, seful statului o contrazice pe Dancila si acuza Guvernul ca a amanat intentionat intocmirea proiectului cu trei luni, tocmai fiindca banii necesari cheltuielilor nu ar fi suficienci.

Premierul Viorica Dancila a spus ca prioritatea principala a programului de guvernare in 2019 o reprezinta investitiile, in contextul in care anul trecut, Executivul a reusit sa majoreze substantial salariile din Sanatate.
 
De asemenea, a spus premierul, educatia primeste bani in plus, intrucat "investind in copii investim de fapt in viitorul Romaniei”.
 
"Avem bani si pentru marirea pensiilor si salariilor, asa cum am dovedit ca am avut si anul trecut. Prim modificarile pe care Guvernul le-a facut legii plafoanelor bugetare, am asigurat si cresterea alocatiilor pentru copii de la 84 lei la 150 lei, iar in cazul copiilor cu dizabilitati de la 200 lei la 300 de lei”, a adaugat Dancila.
 
Totodata, Dancila asigura oamenii ca vor fi sprijiniti de actualul buget national, care prevede si cofinantari pentru derularea programelor europene de investitii in Romania.

Presedintele este in continuare sceptic cu privire la bugetul Romaniei


Legea bugetului national a constituit o problema politica majora in ultimele saptamani, cand presedintele a refuzat sa o promulge, trimitand-o mai intai la Curtea Constitutionala, iar mai apoi la reexaminare in Parlament. Din moment ce judecatorii CCR au spus ca Legea bugetului respecta Constitutia, iar majoritatea parlamentara a votat proiectul exact in forma initiala, fara sa se respecte niciun amendament al Opozitiei, presedintelui i-a ramas doar optiunea promulgarii.
 
Seful statului spune despre bugetul intocmit de PSD-ALDE ca este "un buget al rusinii nationale", bazat pe cifre care nu au nicio sustinere reala si ca este mai mult decat optimist, mai degraba fantezist. Totodata, presedintele acuza PSD ALDE ca ar taia drastic investiile in 2019, ca au luat bani de la institutii de forta precum DNA si DIICOT, si ca ar fi un buget al bunastarii coalitiei de guvernare, nu un buget care sa deserveasca interesele cetatenilor.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis spune ca Romania a intrat in a treia luna din an fara buget din cauza celor de la PSD ALDE, care ar fi trebuie sa aiba bugetul pregatit inca din ianuarie, insa au dorit amanarea punerii in aplicare a masurilor pentru care oricum nu are bani, acuza presedintele.

Dupa ce a fost nevoit sa promulge Legea bugetului pe 2019, seful statului a iesit din nou in spatiul public cu declaratii impotriva Guvernului, despre care spune ca "a picat si ultimul test al responsabilitatii".

“Legea Bugetului de stat, pe care am retrimis-o Parlamentului pentru corectarea gravelor erori din continutul sau, a ajuns la promulgare neschimbata. O zi, o singura zi, atat a alocat PSD, in Parlament, pentru reexaminarea unui proiect atat de important pentru tara.
 
Este nu doar o crasa lipsa de seriozitate, este de-a dreptul rea-vointa refuzul PSD de a repara un buget care, in mod evident, va genera efecte negative in economie, resimtite, din pacate, de cetateni”, a declarat presedintele.
 

Aurul, un colac de salvare pentru lipsa banilor in 2019?

Va amintim ca, luna trecuta, Presedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae au depus un proiect de lege care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt peste hotare.
 
Aceasta initiativa a social-democratilor a fost tradusa de seful statului ca un act disperat, un colac de salvare pentru lipsa de fonduri a Executivului. Cu alte cuvinte, seful statului spune ca PSD si ALDE ar fi ajuns "la fundul sacului" si incearca acum prin diverste tertipuri de acest fel, sa mai salveze situatia.
 
Si USR sustine acuzatiile presedintelui Romaniei, si spune ca initiativa lui Dragnea este inacceptabila, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei tinuta in strainatate ajuta Romania in cazul imprumuturilor externe, reprezentand o garantie. Practic, rezerva garanteaza credibilitatea tarii noastre.
 
"Chiar daca proiectul de lege propus de Dragnea ar fi aprobat in Romania, acest lucru nu se poate face LEGAL deoarece o schimbare in statutul BNR nu se poate face fara aprobarea Bancii Centrale Europene.
 
Stiti cine a mai facut acelasi lucru? Nicolas Maduro, presedintele care a distrus Venezuela si a prabusit economia tarii sale", spun cei de la USR intr-o postare pe Facebook.


Cum a impartit Guvernul banii catre institutii in 2019

 
In linii mari, va putem spune ca bugetul pe 2019 scade alocarile pentru: Directia Nationala Anticoruptie cu 10%, pentru DIICOT cu 13,42%, pentru Energie cu 13%, pentru Ministerul Comunicatiilor cu 20,2%, pentru pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri cu 28,9%.
 
Pe de alta parte, vor primi mai multi bani urmatoarele institutii si ministere: Serviciul Roman de Informatii +4,8%, Serviciu de Protectie si Paza +208%, Administratia Prezidentiala +4,1%, Serviciul de telecomunicatii Speciale +69,5%, Serviciul de Informatii Externe +8,5%, Ministerul Sanatatii +64,6%, Ministerul Economiei +162,9%, Ministerul Transporturilor +54,9%, Ministerul Muncii +2,1%.
 

Revenind la prevederile pentru bugetari, iata ce modificari aduce anul 2019 privind remuneratia acestora:

 
Munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele libere se va compensa numai cu timp liber, cu exceptia anumitor salariati din domeniul apararii, sigurantei si ordinii publice sau personalului cu statut special, potrivit datelor publicate joi seara de Ministerul Finantelor Publice. Institutiile si autoritatile publice nu vor acorda personalului bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa reglementate de Legea 165/2018.
 
Conform Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2019 si proiectia acesteia pe anii 2020-2022, in perioada 2019-2021, institutiile si autoritatile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, cu anumite exceptii in cazul sportivilor si colectivelor tehnice, studentilor, elevilor si profesorilor.
 
De asemenea, in aceeasi perioada, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu, ori la trecerea in rezerva.
 
Documentul MFP mai prevede ca, in perioada 2019-2021, institutiile si autoritatile publice nu vor acorda personalului bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa reglementate de Legea 165/2018.
 
Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 de miliarde de lei, reprezentand o crestere de 5,5% fata de 2018, o inflatie medie anuala de 2,8% si un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA), potrivit datelor publicate, joi, de MFP.
 
Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Potrivit estimarilor autoritatilor, cele mai mari venituri sunt prevazute la contributiile de asigurari sociale - 11,5%, TVA - 6,8 %, accize - 3%, impozit pe salarii si pe venit - 2,3% din PIB.
 
Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta 35,9% din PIB. Cele mai mari ponderi in PIB le au cheltuielile cu asistenta sociala - estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (se mentin la aceeasi pondere ca si in anul 2018) si cheltuielile de personal - in suma de 102,5 miliarde lei (10% din PIB).

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x