Grecia, criticata pentru subutilizarea resurselor
greciacriticatasubutilizareresurseulei de maslinealuminiu
Cotidianul american New York Times atrage atentia asupra multor resurse pe care Grecia, tara care se confrunta cu probleme financiare majore, nu le utilizeaza in mod corespunzator.
De exemplu, cotidianul considera ca procentul de 2% pe care exportul de peste proaspat il reprezinta in portofoliul de export al tarii este mult prea mic si este numit "o parte slaba din portofoliul de export al tarii". Cu privire la masline, solutia salvatoare ar fi ambalarea "acasa" si comercializarea la un pret mai mare, fata de exportul maslinelor.
Alte doua procente sunt reprezentate de branza Feta si uleiul de masline extra-virgin, iar aluminiul, "care este un pilon al economiei de export a tarii", reprezinta si el un procent prea mic, de doar 2,5%, in ciuda faptului ca tara are multe rezerve de aluminiu.
La nivel mondial, Grecia detine 28% din piata mondiala de branza Feta si doau 4% din cea a uleiului de masline, asta in ciuda faptului ca exista o hotarare a Uniunii Europene care prevede la branza Feta trebuie sa provina din Grecia. Multe companii, atat din SUA, cat si din Franta sau Danemarca, au investit in procesul de productie a branzei Feta, desi au incalcat decizia Uniunii. Astfel, ele au reusit sa transforme branza traditionala in alte produse, tartinabile sau care pot fi coapte pe gratar.
Grecia a fost intrecuta si la uleiul de masline, intrucat Italia si Spania au creat conglomerate, formate din micii producatori si, in prezent, aceste doua state se ocupa de aprovizionarea mondiala aproape in totalitate, in timp ce Grecia exporta doar materii prime, ceea ce nu este atat de profitabil.
Motivul decaderii Greciei ar fi dezorganizarea din sectorul agricol, potrivit proprietarului companiei "Tassos", Tassos Chronopoulos, un importator grec de alimente, cu sediul in apropiere de Chicago. Acesta critica faptul ca grecii nu sunt uniti si nu pot stabili "standarde de calitate uniforme si norme comerciale". In plus, grevele din porturi deterioreaza atat alimentele, cat si reputatia statului. Neseriozitatea este o alta bila neagra, iar patronul Tassos isi aminteste cu regret ca vindea "sticle cu etichete strambe, incretite sau lipsa", pana sa isi gaseasca un partener de incredere.