Gata cu relaxarea. ROBOR isi reia cresterea. Bancile sar din nou calul?
roborrobordobanzirate la banca
ROBOR intrase, saptamana trecuta, pe un trend descendent, dupa ce guvernatorul BNR a transmis bancilor ca "au sarit calul" si au suprareactionat la politica monetara a BNR, dar si dupa ce banca noastra centrala a publicat raportul privind previziunile inflationiste. Doar ca, dupa zile consecutive de scadere, in care ROBOR ajunsese sub pragul de 8%, acum indicele revine pe crestere.
Astfel,
ROBOR la trei luni - in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila - a crescut miercuri la 7,98%, de la 7,96% cat era cu doar o zi in urma.
De asemenea, ROBOR la 6 luni - utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila - a ajuns la 8,13% pe an de la 8,12% pe an valoarea de marti.
BNR: Ratele vor continua sa se scumpeasca
Desi dupa ultimele declaratii ale guvernatorului BNR si dupa publicarea raportului de inflatie al BNR, ROBOR la trei luni intrase pe o linie descendenta. Cu toate acesta, oficiali ai bancii centrale avertizau ca ratele vor continua sa se scumpeasca. Mai mult, ar urma sa asistam la o crestere exploziva si a IRCC, indicele aplicabil pentru creditele noi, contractate dupa luna mai a anului 2019, care e calculat trimestrial si a carui valoare este acum 2,65% pe an.
Purtatorul de cuvant al bancii centrale a afirmat ca "ratele vor creste in continuare, nu inseamna ca printr-o declaratie minune vom avea rate mai mici. Nu, nici vorba!". Oficialul BNR mai estimeaza ca si ratele influentate de IRCC vor creste, indicele ar urma sa sara de 5%.
Acelasi mesaj transmitea si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in luna mai. El anticipa atunci ca IRCC ar putea deveni mai agresiv decat ROBOR, cand inflatia va incepe sa scada: "S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR".
Din datele oficiale, peste 10.000 de romani ar fi cerut deja bancilor sa le schimbe ROBOR-ul cu IRCC. Miscarea ajuta pe moment, dar s-ar putea dovedi a fi o capcana pe termen mai lung, daca previziunile acestea se adeveresc, desigur!
Foto: freepik