ROBOR-ul a plecat in concediu, impreuna cu romanii datori la banci
roborrate la bancabancidobanzi
Indicele ROBOR pare sa fi plecat si el in concediu, in varful de sezon de pe litoral, odata cu romanii datori la banci, care profita din plin de aceasta perioada a concediilor, pentru "a-si trage sufletul", inainte de a reveni la munca.
Indicele continua sa scada, in a doua saptamana consecutiva dupa ce BNR a publicat raportul recent privind inflatia si perspectivele ei, dar si dupa declaratia controversata a guvernatorului Mugur Isarescu, care a spus ca "
bancile au sarit calul" si "au suprareactionat" la semnalele BNR.
Conform sefului Bancii Nationale,
"a fost clara tendinta bancilor si a traderilor sa priveasca pesimist viitorul. Poate conditiile de lichiditate au facut ca bancile sa sara calul cu ROBOR-ul". In cadrul aceleiasi interventii, seful BNR a facut un apel catre banci, carora le cere sa fie mai atente la semnalele care vin de la banca noastra centrala.
Astfel, marti, ROBOR deschide a doua saptamana consecutiva de scadere. Indicele la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a ajuns la 7,96%, continuandu-si astfel traseul descendent inceput saptamana trecuta, cand depasise "bine" pragul de 8%.
Cu toate acestea, inca suntem departe de nivelul de 3,02% pe an, atat cat era ROBOR la trei luni in zorii lui 2022.
Avem scaderi si la ROBOR la 6 luni. Conform datelor de marti, ROBOR la 6 luni, folosit la calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a scazut la 8,12% pe an. In schimb, ROBOR la 12 luni s-a mentinut la nivelul de 8,27% pe an, consemnat si vineri.
Cat de mult va mai scadea ROBOR. Din pacate, nu ne putem astepta la minuni
Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari (AAFBR), considera ca vom incheia anul curent cu un ROBOR in jur de 7%, valoare deloc mica!
Expertul are si o estimare privind dobanda pe politica monetara pe care BNR a urcat-o agresiv in ultima perioada, in incercarea de a tempera inflatia. In privinta ei, Codirlasu se asteapta sa ajunga la aproximativ 6%. Amintim ca, incepand din 8 august, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, cresterea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an si, totodata, majorarea dobanzii la facilitatea de depozit la 4,50% pe an, de la 3,75%.
Foto: freepik