In ciuda scaderii din ultimele luni, Bitcoin ramane de departe cea mai importanta moneda virtuala de pe piata crypto, multi reusind sa se imbogateasca pe seama ei. Astazi, BTC valoreaza putin sub 40.000 de dolari, insa cifrele din urma cu cinci luni aratau mult mai bine. Spre exemplu, la inceputul lunii noiembrie, BTC ajunsese la nu mai putin de 67.500 de dolari. Despre viitor, nu putem sa spunem decat ca este incert. In timp ce unii cred ca BTC va depasi 100.000 de dolari in acest an, alte voci sustin ca mai devreme sau mai tarziu vom asista la prabusirea criptomonedei.
Bitcoin este vazut la ora actuala drept o alternativa la banii clasici pe care ii folosim cu totii in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, cei din urma sunt valorosi tocmai pentru ca sunt emisi de o autoritate monetara recunoscuta si sunt utilizati pe scara larga intr-o economie. Reteaua Bitcoin este descentralizata, iar criptomoneda nu este folosita inca in prea multe locuri la scara larga. In aceste conditii, cat de valoros este de fapt Bitcoin?
Exista voci care sustin ca valoarea Bitcoin este similara cu cea a metalelor pretioase. Ambele sunt limitate din punct de vedere al cantitatii si ambele pot fi utilizate in anumite situatii. Blockchain-ul, tehnologia care sta la baza criptomonedei, are aplicatii in industria serviciilor financiare si nu numai, unii specialisti sustinand ca este tehnologia viitorului in numeroase domenii. BTC are insa si unele caracteristici ale unui ban real, bucurandu-se de durabilitate, portabilitate, fungibilitate, raritate, divizibilitate si fiind usor de recunoscut.
Riscul ca reteaua din spatele Bitcoin sa fie atacata este minuscul, potrivit specialistilor. Ar fi necesar un asa-numit atac de 51%, in care un grup de mineri ar controla mai mult de jumatate din intreaga retea. Un astfel de atac ar necesita in realitate o cantitate coplesitoare de efort, bani si putere de calcul, motiv pentru care specialistii considera aceasta posibilitate extrem de improbabila.
Raritatea reprezinta un alt mare avantaj de care se bucura Bitcoin. Tocmai din acest motiv, BTC este comparat de multe ori cu metalele pretioase, in special cu aurul, un metal care are caracteristici comune cu criptomoneda. Bitcoin este unic si prin faptul ca doar 21 de milioane de BTC vor fi creati vreodata.
Numarul finit de BTC nu reprezinta insa o limitare pentru criptomoneda, deoarece Bitcoin-ul poate fi divizat in subunitati. BTC pot fi divizati pana la 8 zecimale si chiar si in unitati mai mici in cazul in care va fi nevoie vreodata de acest lucru. In comparatie, marea majoritate a monedelor clasice pot fi divizate doar in doua zecimale pentru utilizarea de zi cu zi. In acest context, in viitor, in cazul in care Bitcoin continua sa creasca, chiar si cei care detin o fractiune minuscula de BTC vor putea sa faca tranzactii cu criptomoneda.
Citeste si: Avertisment pentru romani: cum sa nu iei TEAPA cand investesti ONLINE: ce trebuie sa verifici INAINTE de a investi in instrumente financiare
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!