Vreau sa ma imprumut, dar nu stiu ce tip de credit sa aleg. Expertii vin cu lamuriri: iata ce presupune creditul imobiliar, cel ipotecar, ce inseamna sa iei bani de la IFN-uri
imprumut 2023credit ipotecarcredit imobiliarcredit de nevoi personale
In anumite momente ale vietii, poti avea nevoie de sprijin financiar mai consistent pentru a-ti duce la indeplinire obiectivele. Fie ca doresti sa-ti achizitionezi o masina noua, sa faci investitii, sa iti cumperi o locuinta, sa iti renovezi actuala casa sau pur si simplu ai nevoie de bani pentru cheltuieli urgente si mari, creditele pot fi o solutie.
Piata de creditare bancara abunda in oferte dedicate unei ample palete de situatii in care se regasesc aproape toti cetatenii. In functie de tipul de venituri, de varsta, de obiective, de suma de care ai nevoie, de disponibilitatea de a rambursa pe o perioada mai lunga sau mai scurta, ti se pune in fata, de catre reprezentantii bancilor, o anumita oferta. Ce alegi? Aici intervine problema!
Ce produs de finantare se adapteaza cel mai bine necesitatilor si dorintelor tale? Ei bine, ca sa identifici raspunsul corect, trebuie sa facem o scurta trecere in revista a celor mai populare modalitati de imprumut si sa punctam ce presupun ele, in linii mari, ca sa intelegem daca ne avantajeaza in cazul nostru sau nu.
Conform explicatiilor specialistilor din cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB), o persoana ce doreste sa se imprumute de la banci are mai multe optiuni:
-
Creditul cu ipoteca (credit ipotecar) este un imprumut pe care consumatorul il face de la comerciant si in cadrul caruia garanteaza cu proprietatea pe care o cumpara cu ajutorul acelui imprumut. In cazul in care garantia este reprezentata de un alt imobil, creditul este unul imobiliar. Aceste tipuri de credite necesita depunerea unui avans de minim 15% (cu cat mai mare avansul achitat, cu atat mai mica datoria) si pot fi incheiate pe o perioada de pana la 35 de ani.
-
Creditul de nevoi personale cu ipoteca imprumuta caracteristicile celor enumerate mai sus, in sensul ca suma imprumutata nu necesita justificari sau avans, dar se poate garanta cu o proprietate. In cazul acestui tip de credit, perioada de rambursare ramane de maxim cinci ani de zile.
Expertii subliniaza faptul ca imprumuturile imobiliare si cele ipotecare NU INSEAMNA ACELASI LUCRU. "La un credit ipotecar se pune ipoteca pe proprietatea cumparata, iar la creditul imobiliar poti aduce ca garantie un alt imobil (al parintilor, al tau, al unei terte persoane), dar se pune ipoteca pe un alt imobil decat ceea ce cumperi (imobil sau teren)".
-
Creditele pe card sunt imprumuturi care se pot acorda rapid, direct pe card. Dobanzile acestui tip de credit sunt mai mari decat cele ale unui credit de consum.
In cele din urma, avem si creditele acordate de IFN-uri sunt imprumuturi care se pot face in cazul consumatorilor care nu indeplinesc criterii cerute de o banca ori au nevoie rapida de sume mai mici. Aceste imprumuturi se acorda mai usor (nu impun aceleasi conditii ca bancile), insa sunt mult mai scumpe. Pentru informatii detaliate cu privire la tipurile de credite, conditii si alte resurse de informare cu privire la elemente financiar-bancare pe care trebuie sa le aveti in vedere in cazul accesarii unui credit, accesati urmatorul link:
https://www.finzoom.ro/articole/sfaturi/spune-i-da-doar-cred~4274dd08-ad29-40a7-aa71-4277cf7230be/.
Acestea sunt principalele posibilitati la care poti apela, daca doresti sa faci rost de o finantare. Cert este ca, indiferent de varianta pentru care optezi, informeaza-te temeinic si afla despre toate riscurile pe care le implica contractul de credit, in cazul in care apar situatii de nedorit, care care se pot intampla, din nefericire, in viata fiecaruia.
Mai multe detalii puteti gasi pe CSALB.ro. CSALB este o entitate independenta, apolitica, non profit, de interes public, infiintata prin Ordonanta Guvernului nr.38/2015. Scopul CSALB este de a administra infrastructura necesara solutionarii alternative a litigiilor (SAL) dintre consumatori si institutiile financiar-bancare in mod echilibrat, rezonabil, rapid si in afara instantei, prin colaborare cu experti in domeniul financiar-bancar (Conciliatori) care, in functie de procedura aleasa de parti, pot propune sau impune o solutie de rezolvare a litigiului.
Foto: pixabay.com