3 idei de investitii care combat inflatia si de ce PIATA DE CAPITAL e cea mai buna si sigura solutie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
3 idei de investitii care combat inflatia si de ce PIATA DE CAPITAL e cea mai buna si sigura solutie
3 idei de investitii care combat inflatia si de ce PIATA DE CAPITAL e cea mai buna si sigura solutie
de Magda Florea la 19 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
investitiiinvestitii inflatie

Cu totii am observat ca platim mai multi bani pe cosul zilnic, chiar daca nu cumparam alimente de o calitate superioara sau in cantitati mai mari. Facturile au crescut si ele, chiar daca am pastrat consumul constat, iar serviciile la care apelam au preturi mai piperate. Nu e nimic mai calitativ, mai mult sau care sa justifice o crestere reala a valorii de piata a unui bun sau serviciu si, cu toate acestea, platim mai mult. Bun venit in lumea inflatiei!
 

 
Rata anuala a inflatiei in Romania a atins, in iunie, nivelul de 15,1%, iar Banca Nationala a Romaniei sustine ca inca nu am atins apogeul, varful urmand sa vina de-abia in iarna, dupa care cel putin pana in prima parte a lui 2023, vom continua sa "convietuim" cu preturile mari.
 
Daca in aceasta perioada nu reusim sa ne crestem veniturile proportional cu nivelul scumpirilor, atunci ne scade puterea de cumparare. Pe de alta parte, economiile noastre isi pierd valoarea si daca poti sa cumperi acum cu banii tai din cont un set de mobilier pentru living, s-ar putea sa mai achizitionezi doar canapeaua intr-un an de zile, in acest ritm.
 
Prin urmare, pe langa banii care "trebuie sa circule", prin cheltuielile curente, avem nevoie sa ne plasam economiile in investitii care sa ne protejeze banii de devalorizare. Astfel, capitalul nostru isi conserva valoarea sau, daca avem sansa de a beneficia de randamente peste rata inflatiei, putem chiar sa facem profit si sa ne inmultim banii.
 
Cele mai simple variante, care nu necesita mari cunostinte in anumite domenii specializate vizeaza trei directii mari in care ne putem indrepta cu banii nostri: imobiliare, aur si bursa.
 
Imobiliarele si aurul fac parte din categoria activelor reale, care sunt cunoscute ca fiind "de refugiu" in vremurile cele mai tulburi pe care le-a traversat economia globala de-a lungul timpului. Investitorii se indreapta masiv catre aceste active, daca isi doresc sa isi vada banii investiti in ceva "palpabil", chiar daca nu intotdeauna si "profitabil".
 
In pofida faptului ca se anticipeaza o iminenta scadere a preturilor pe piata imobiliara, niciodata o proprietate nu va ajunge sa valoreze zero lei. Elimini din start cel putin riscul de a ramane fara niciun ban, risc ce exista, de exemplu, daca initiezi o afacere, iti investesti banii in ea, si din varii motive intra in faliment. Desigur ca in imobiliare, acum, ai mari "sanse" sa cumperi mai scump, deoarece conform unor analize, preturile sunt supraevaluate si umflate de inflatie, insa inflatia din prezent te poate ajuta ca proprietarea respectiva sa-ti aduca o buna perioada de timp venituri mai generoase, de exemplu din chiriile majorate si ele. Inainte de o investitie, trebuie sa faci o analiza a pietei, sa vezi particularitatile proprietatii respective, potentialul si calitatea constructiei, potentialul zonei, sa anticipezi daca exista sansa de a se dezvolta mai mult acel cartier sau pericolul de a aparea ceva ce va alunga potentialii viitori sau chiriasi cum ar fi o groapa de gunoi etc. Aceste detalii vor face diferenta la gradul tau de ocupare din inchiriere, dar mai ales la o eventuala prabusire a pietei.
 
Pe de alta parte, aurul n-a dezamagit niciodata, motiv pentru care si in prezent se simte o tendinta tot mai mare a investitorilor de a renunta, de exemplu, la active digitale, in favoarea traditionalului matal pretios. Cand pietele internationale se scalda in ape atat de tulburi, investitorii vand activele considerate a fi cu risc si se indreapta catre zonele traditional mai stabile, iar aurul face parte din aceasta categorie.

Solutia de aur: investitiile la bursa

Investitiile la bursa incep sa isi castige binemeritatul statut de "aducator de independenta financiara" si in Romania, pe masura ce tot mai multi conationali de-ai nostri isi indreapta atentia si banii catre piata de capital. Cu randamente bune, stabilitate si echilibru in timp, bursa de valori ofera oportunitati de investitii atat pentru amatori, cat si pentru investitorii experiementati, iar unul dintre secretele pe care profesionistii se bazeaza in vremurile tulburi este diversificarea portofoliului de actiuni. Practic, sa cumperi actiuni de la cat mai multe companii, diminuandu-ti astfel pierderile si riscurile in cazul in care unele dintre ele nu evolueaza asa cum te-ai asteptat!

Desigur ca, in contextul dificil pe plan international, pietele financiare sunt supuse presiunilor, insa se pare ca au puterea de a face fata provocarilor. Au demonstrat-o in ultimele decenii, in pandemie si o fac si acum.

Istoria ne-a invatat ca pietele au iesit mai puternice din fiecare razboi care a avut loc in ultimii 100 de ani

In cele sase luni care au urmat izbucnirii Primului Razboi Mondial, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 30%. Pentru ca razboiul afectase grav lumea financiara, s-a decis inchiderea Bursei de Valori din SUA. Putem face o paralela cu inchiderea bursei rusesti in prezent. Bursa s-a deschis dupa sase luni de inchidere, iar Dow Jones a urcat in acel an cu 88%. La finalul conflictului, care a durat din 1914 pana in 1918, indicele american a castigat in total 43%, adica 8,7% pe an. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, la finalul conflictului, care a durat din 1939 pana in 1945, Dow Jones a castigat in total 50%, sau 7% anualizat. La sfarsitul razboiului din Vietnam, care a durat din 1965 pana in 1973, piata americana a realizat o performanta globala de 43%, sau 5% anualizat, explica analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

"Mai recent, atacul terorist din 11 septembrie 2001 a adus un declin de 15% la cateva zile dupa eveniment. De data aceasta, piata americana nu si-a atins minimul pana in 2002. Dar motivul nu a fost atacul in sine, ci criza bulei Dotcom care a inceput cu un an inainte. Piata bear (in scadere) de atunci a fost cauzata de prabusirea rapida a preturilor actiunilor de tehnologie care fusesera cumparate la valori mari, in conditiile in care unele companii au dat faliment si au fost scoase de pe bursa. A urmat apoi o piata bull (in crestere) care a durat pana in 2008. In momentul invadarii Irakului de catre SUA, actiunile au crescut cu 2,3% in ziua invaziei si au incheiat anul cu o crestere de 30%. Prin urmare, exista dovezi solide ca, daca este conventional, razboiul afecteaza bursele de valori pe o perioada limitata de timp, creand conditiile pentru o crestere exploziva. 

Toate cresterile bursiere de mai sus nu au fost lipsite si de scaderi abrupte ale pietelor. Cea mai mare scadere istorica datorata razboiului a avut loc odata cu intrarea Germaniei naziste pe teritoriul Cehoslovaciei in 1939 si cu atacul asupra Frantei in 1940. S&P 500 a scazut cu 20,5% si, respectiv, 25,8% in urmatoarele 22 de zile de tranzactionare. In timpul Crizei petrolului din 1973, S&P 500 a scazut cu peste 17%. Atunci cand Uniunea Sovietica a invadat Afganistanul in 1979, a avut loc o scadere consecutiva a indicelui timp de 12 zile, de aproximativ 3,8% in total. Cand Rusia a cucerit ulterior Crimeea, in 2014, s-a inregistrat o scadere de 2%.

Istoria arata, de asemenea, ca pietele reactioneaza initial prost la cresterea incertitudinii, asa cum vedem si in prezent, investitorii mai intai vand si apoi pun intrebari. Acest lucru reduce evaluarile si asteptarile si contribuie la crearea premiselor pentru o redresare a pietei. De asemenea, guvernele reactioneaza si ele si ne asteptam sa vedem acest lucru acum. De exemplu, in Europa, cea mai afectata dintre regiunile majore, exista o serie de "amortizoare" puternice de criza. De la un euro mai slab, care face ca tarile si companiile europene sa fie mai competitive pe piata internationala in ceea ce priveste preturile marfurilor, la o crestere a cheltuielilor guvernamentale, condusa de aparare si de ajutorul pentru refugiati si o Banca Centrala Europeana care este pe cale sa mentina ratele dobanzilor la zero pentru mai mult timp, toate acestea vor contribui la protejarea economiei si in cele din urma, a pietelor.

Conflictul din Ucraina si efectele sale produc ingrijorari cu privire la stagflatie. Ultima perioada de stagflatie in Occident a fost in anii 1970. Manualul de investitii de atunci era reprezentat de "activele dure", cum ar fi materiile prime (DJP, XLE), bunurile imobiliare (XLRE) si "activele defensive" a caror cerere nu depinde de fluctuatiile preturilor, cum ar fi sanatatea (XLV), utilitatile si produsele de baza pentru consumatori (XLP). Software-ul, care nu exista in anii '70, ar putea avea rezultate bune ca fiind un "nou segment defensiv" in domeniul tehnologiei. Din punctul de vedere al investitiilor, potentialii perdanti pot fi companiile expuse la scaderea cererii din partea consumatorilor, cum ar fi industria auto, bunurile de folosinta indelungata si producatorii de tehnologie hardware. Sectorul financiar (XLF) este, de asemenea, afectat de o curba de randament a obligatiunilor aplatizata si de reducerea apetitului pentru credite", mai arata analistul.

Secretul: diversificarea portofliului

Asa cum punctam si ceva mai sus, pe piata de capital ai succes in vremuri tubluri daca scoti asul din maneca: diversificarea portofoliului.

"Astfel, este important sa aveti un portofoliu diversificat. In 1917, Forbes a publicat o lista cu cele mai mari 100 de companii americane. Cand Forbes a revizuit lista originala in 1987, dupa Marea Depresiune, razboaie, inflatia din anii 1970 si boom-ul postbelic, 61 dintre companii nu mai existau. Dintre cele 39 ramase, 21 erau inca in activitate, dar nu mai figurau in top 100. Doar 18 se mai aflau in Top 100 si cu exceptia General Electric si Kodak, toate au avut performante inferioare indicilor de piata", a mai spus analistul eToro.

Te-ar putea interesa si: Cum sa-ti controlezi EMOTIILE, cand investesti la BURSA: 6 metode practicate de cei mai buni investitori

Foto: pixabay

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x