In ciuda numeroaselor crize care au lovit Romania in ultimii ani, piata imobiliara din tara noastra a aratat ca poate depasi cu brio orice obstacol. Astfel, preturile apartamentelor din marile centre urbane ale tarii, in special din Bucuresti, au crescut in mod constant. Cresterea pretului pentru un metru patrat util al unei locuinte din Capitala este vizibila pentru oricine, insa lucrurile sunt ceva mai complexe de atat.
Potrivit datelor publicate recent de Institutul European de Statistica, locuintele din Bucuresti sunt printre cele mai accesibile de la nivelul intregului bloc comunitar european. Mai exact, cei de la Eurostat au facut o analiza in care au luat in calcul nu numai preturile apartamentelor din capitalele europene, ci si valoarea reala a veniturilor locuitorilor.
Conform datelor Eurostat, regiunea Bucuresti - Ilfov este la aceasta ora una dintre cele mai dezvoltate regiuni din punct de vedere economic la nivelul Uniunii Europene, raportat la produsul intern brut exprimat in PPS (euro), o moneda statistica utilizata pentru a elimina diferentele dintre preturile existente in fiecare stat membru al blocului comunitar european. Mai exact, prin aceasta moneda statistica se determina o valoare reala a banilor si a puterii de cumparare asociate veniturilor.
Avand la baza acest parametru, regiunea Bucuresti - Ilfov se regaseste pe pozitia a 10-a in topul celor 27 de capitale UE. Apoi, judecand pe baza produsului intern brut pe cap de locuitor, Capitala ocupa locul al 4-lea in topul celor mai accesibile locuinte in functie de salariul mediu.
Concret vorbind, analiza celor de la Eurostat ne arata faptul ca in Bucuresti ai nevoie de 115 salarii medii pentru a cumpara un apartament cu doua camere si o suprafata de 60 de metri patrati utili. Practic, trebuie sa lucreze timp de 9.6 ani fara a cheltui nimic pentru a iti putea permite o astfel de locuinta. Asa cum spuneam mai devreme, Bucuresti se afla pe pozitia a 4-a in acest top, pe podium regasindu-se Bruxelles (86 de salarii medii, 7.2 ani), Copenhaga (100 de salarii medii, 8.3 ani), respectiv Dublin (101 salarii medii, 8.4 ani).
Mergand mai departe pe acelasi model, cele mai scumpe apartamente dintr-o capitala europeana se gasesc in Paris, acolo unde ai nevoie de 250 de salarii medii sau de o perioada de 20.8 ani pentru a iti putea permite un apartament cu doua camere. Foarte scumpe sunt si apartamentele din Amsterdam (173 de salarii medii, 14.4 ani) sau din Praga (210 salarii medii, 17.5 ani).
Lasand la o parte cresterea constanta din ultimii ani, specialistii sunt de parere ca potentialul de dezvoltare al Capitalei este unul urias, lucrurile urmand sa evolueze din plin in urmatorii zeci de ani, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere demografic.
Citeste si: Previziuni: piata imobiliara se duce in cap. Urmeaza ieftiniri
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!