Bula imobiliara persista in Romania. Casele continua sa se scumpeasca, dar romanii sunt tot mai dezinteresati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bula imobiliara persista in Romania. Casele continua sa se scumpeasca, dar romanii sunt tot mai dezinteresati
Bula imobiliara persista in Romania. Casele continua sa se scumpeasca, dar romanii sunt tot mai dezinteresati
de Magda Florea la 28 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
preturi imobiliarepiata imobiliara

Conform celor mai recente date privind evolutia pietei imobiliare rezidentiale din Romania, in al doilea trimestru al anului curent, se pare ca persista tendinta de scumpire a imobilelor de locuit. In paralel, interesul romanilor pentru achizitii e din ce in ce mai redus, iar acest lucru aduce deja corectii de preturi, mai ales pe segmentele unde s-au resimtit scumpiri puternice in ultima vreme.
 


Conform unui raport recent lansat de imobiliare.ro, se pare ca al doilea trimestru din 2022 ne-a adus o crestere a preturilor la locuinte cu 4,6% fata de trimestrul anterior. In ritm anual, vorbim despre o scumpire cu 14,3%.
 
"Romania urmeaza tendinta de crestere care se poate observa si la nivelul Uniunii Europene. Per ansamblu, din 2015, de cand piata rezidentiala se inscrie pe un trend predominant ascendent al preturilor, locuintele disponibile spre vanzare in Romania s-au scumpit, in medie, cu aproximativ 83%, dupa o scadere consinderabila de la valoarea maxima istorica inregistrata in martie 2008 de 2.058 de euro/mp pana la valoarea minima de 891 euro/mp atinsa la inceputul lui 2015. Totusi, la nivel national, cu o valoare medie de 1.745 euro/mp, apartamentele nu au atins inca nivelul de pret solicitat in 2008", a declarat, intr-un comunicat remis redactiei, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.


Specialistul a subliniat ca se asteapta, fara indoiala, la "corectii pe anumite segmente supraincalzite, in vreme ce proiectele premium cu un concept bine gandit si amplasament atractiv isi vor consolida pozitia".
 
"Piata va avea nevoie de o perioada de 6 pana la 12 luni pentru a accepta noile conditii, perioada in care vom asista si la o stratificare ceva mai clara intre segmentele mass-market, medium market si premium, dupa care, cel mai probabil isi va continua dezvoltarea. Nevoia de locuinte in orasele mari din Romania ramane ridicata, iar pe termen mediu si lung pretul locuintelor va creste", a completat el.

"In cel de-al doilea trimestru al anului in curs, proprietatile rezidentiale din Romania s-au apreciat cu 4,6% fata de cele trei luni anterioare, potrivit datelor centralizate de Market 360. Ritmul anual de crestere a preturilor (T2 2022 fata de T2 2021) se afla, in momentul de fata, la 14,3%. Tendinta de crestere se poate observa si la nivelul Uniunii Europene, unde indicatorul de pret se afla in primul trimestru al anului in curs la valoarea de 144,85, depasind astfel nivelul de referinta al anului 2015 (100). Per ansamblu, in ultimii sapte ani, de cand piata rezidentiala se inscrie pe un trend predominant ascendent al preturilor, locuintele disponibile spre vanzare in Romania s-au scumpit, in medie, cu aproximativ 83%.
 
 In momentul de fata, indicele trimestrial calculat de Market 360 are valoarea de 179,32 – situandu-se, astfel, aproape de nivelul consemnat in primul trimestru din 2009. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de tranzactionare ale locuintelor din Romania s-au majorat, in medie, cu 1,7% in primul trimestru din 2022 comparativ cu cele trei luni anterioare. Fata de perioada similara din 2021, asteptarile vanzatorilor autohtoni sunt cu 6,4% mai ridicate, in vreme ce, la nivelul Uniunii Europene, acest indicator se situeaza la 2,1%", se arata in analiza imobiliare.ro.

Interesul romanilor pentru imobiliare, in scadere

 
Din datele Imobiliare.ro rezulta o contractare a cererii aproximativ egala procentual cu cea a ofertei pietei, ceea ce ne duce la intrebarea: ce inseamna de fapt o cerere mare comparativ cu oferta pietei?
 
 Nu cumva, in acest moment, desi cererea indica o scadere in comparatie cu anul anterior, ne aflam oricum intr-o situatie in care nevoia de achizitie este mai mare fata de oferta existenta? O oferta care scade de la o luna la alta, pe fondul diferitelor blocaje, fie ca sunt ele legate de autorizatii sau ca ritmul de tranzactionare a fost unul foarte accelerat, in special in 2021? 
 
Analizand interesul de achizitie al unei proprietati in cel de-al doilea trimestru al acestui an, identificam o scadere cu -29% in comparatie cu acelasi trimestru al anului anterior. 
 
Astfel, aproximativ 107.000 potentiali cumparatori au fost interesati in acest trimestru sa achizitioneze o proprietate in unul din principalele sase centre regionale ale tarii - Bucuresti, Constanta, Timisoara, Iasi, Brasov si Cluj Napoca. 
 
In acelasi timp, acelasi procent de scadere il obtinem si in privinta ofertei pietei, respectiv -29% in trimestrul analizat comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior. Aceasta corelatie foarte importanta intre cerere si oferta, impacteaza preturile proprietatilor care, conform datelor, indica o crestere cu 4,6% in trimestrul al doilea al acestui an fata de primul trimestru al anului si +14,3% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
 
Cluj Napoca continua sa fie in top cu cel mai mare pret mediu de vanzare, astfel ajungand la final de trimestru II, al acestui an, la 2.400 euro pe mp indicand o crestere cu +7,2% fata de trimestrul anterior si +27% fata de acelasi trimestru al anului anterior. Tot datorita diminuarii ofertei in piata, Bucurestiul atinge valoarea medie de 1.720 euro pe mp, cu o crestere mai accelerata in comparatie cu orasul Cluj Napoca, respectiv +8,8% in ultimele 12 luni si +4% fata de trimestrul anterior. In ceea ce priveste tranzactiile de proprietati imobiliare, la nivel national, ANCPI raporteaza pentru trimestrul al II-lea, un numar de 170.800 tranzactii, cu 8% mai multe fata de acelasi trimestru al anului anterior. Din totalul acestora, 42.700 tranzactii au fost raportate pentru unitati individuale, cifra in usoara scadere cu 0,7% fata de aceeasi perioada din 2021 cand au fost raportate 43.000 de tranzactii cu unitati individuale.
 
Te-ar putea interesa si: Avertismentul economistului care a prezis criza economica din 2008: acum poate fi mai rau ca atunci

Care e situatia din marile orase ale tarii

 
In Cluj-Napoca, orasul care se afla, de ani buni, inaintea Capitalei in clasamentul preturilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor, asteptarile vanzatorilor s-au majorat cu 7,2% in ultimele trei luni, pana la o valoare de 2.400 de euro pe metru patrat util (fata de 2.240 euro pe metru patrat util in trimestrul anterior). 
 
In contextul accelerarii ritmului scumpirilor de pe piata apartamentelor, diferenta de pret la 12 luni se situeaza acum la 27% (comparativ cu aproximativ 21% in trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, in continuare, singurul mare centru regional al tarii in care apartamentele sunt mai scumpe acum cu peste 30% decat in urma cu doi ani. In cel de-al doilea trimestru al anului (spre deosebire de primul trimestru), asteptarile proprietarilor din Bucuresti s-au majorat cu 4%, pana la 1.720 de euro pe metru patrat util (de la 1.660 de euro pe metru patrat util). Comparativ cu perioada similara din 2021, apartamentele din Capitala sunt cu 8,8% mai scumpe; fata de T2 2008, insa, acest gen de proprietati sunt cu 19,59% mai ieftine – Capitala avand, dintre marile centre regionale analizate, cel mai mult de „recuperat” din declinul provocat de perioada de recesiune.
 
Ca si in primul trimestru al anului curent, in cel de-al doilea Brasovul s-a situat in topul clasamentului scumpirilor inregistrate in marile orase ale tarii. Aici, suma medie solicitata de catre vanzatorii de apartamente s-a majorat cu 3,6% in decursul a trei luni, ajungand la o valoare de 1.550 de euro pe metru patrat util (de la 1.500 de euro pe metru patrat util). Diferenta de pret la 12 luni se situeaza acum la 17,7% (comparativ cu aproximativ 18,9% in trimestrul anterior). Evolutia preturilor la apartamentele din Brasov din ultimii doi ani este oarecum similara cu cea din Cluj-Napoca, inregistrandu-se o crestere de 29,5%, comparativ cu al doilea trimestru din 2020.
 
La nivel trimestrial, din perspectiva cresterilor preturilor apartamentelor au mai fost inregistrate urmatoarele evolutii: Iasi (+5,6%), Craiova (+4,9%), Oradea (+4,1%), Braila (+3,1%), Timisoara (+2,4%), Galati (+2,1%), Ploiesti (+1,8%), Constanta (+1,7%). 
 
Comparativ cu perioada similara a anului anterior, datele Imobiliare.ro releva doar majorari ale preturilor solicitate de vanzatorii din marile orase. Marje de crestere de doua cifre au fost consemnate si in: Oradea (+18%), Craiova (+17%), Iasi (+17%), Constanta (+10,8%). Pe urmatoarele locuri in topul scumpirilor se afla Braila (+8,9%), Timisoara (+8,6%), Ploiesti (+6,8%) si Galati (+5,9%).

"In Bucuresti cele mai scumpe apartamente pot fi gasite in arealul central si ultracentral, unde valoarea medie de listare se cifreaza la 2.542 de euro pe metru patrat util, dupa un avans trimestrial de 2,4% si unul anual de 12,8%. In zonele semicentrale, o asemenea locuinta este scoasa la vanzare pentru 1.800 de euro pe metru patrat, dupa un plus de 2,1% la trei luni si, respectiv, 6,4% la 12 luni. La periferia orasului, pretul mediu solicitat de vanzatori este 1.530 de euro pe metru patrat util, in crestere cu 5,2% fata de trimestrul anterior si, respectiv, cu 11,4% fata de T2 2021", explica analistii.

Te-ar putea interesa si: Cum sa negociezi un salariu mai mare: sfaturi de la o tipa care face legea pe Wall Street, de la 22 de ani. Azi castiga 1 milion de dolari pe an
 
Foto: pixabay
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x