Cat mai costa apartamentele, acum cand bancile dau credite imobiliare tot mai putine
real estateimobiliarepiata imobiliara
A scazut cererea de creditare pe zona imobiliara si nici nu e de mirare, daca tinem cont de dobanzile mari care sunt percepute de banci. Insa in pofida cererii scazute, preturile la imobiliare se ambitioneaza sa ramana sus.
Conform celei mai recente analize Storia.ro, in ultima luna de vara pretul pe metru patrat solicitat pentru
apartamentele noi de vanzare a crescut cu 3% fata de aceeasi luna a anului anterior, in timp ce pretul apartamentelor vechi a crescut, in medie, cu 5%.
"Comparativ cu luna iulie 2023, pretul solicitat pentru vanzarea apartamentelor noi si vechi a crescut cu 1%. In luna august a.c., romanii au vizualizat cu 8% mai multe pagini cu anunturi de apartamente de vanzare decat in aceeasi luna a anului anterior si cu 11% mai multe pagini comparativ cu luna iulie a.c. Totodata, s-au realizat cu 4% mai multe contactari comparativ cu luna august 2022 si cu 21% mai multe contactari fata de luna iulie a anului curent", arata expertii in imobiliare, care au luat in calcul noua dintre cele mai mari orase de pe platforma de imobiliare Storia.ro.
„Atat in segmentul chiriilor, cat si in cel al vanzarilor s-au inregistrat cresteri ale cererii, iar premisele pozitive din economie ne determina sa privim cu optimism spre domeniul imobiliar. Rata inflatiei este in continua scadere, ajungand la un prag psihologic de o singura cifra, respectiv de 9,4% in luna iulie 2023, ratele bancare au devenit relativ constante, bancile incepand sa ofere credite cu dobanda fixa atractiva, iar achizitiile realizate cu bani cash sunt la un nivel ridicat si, astfel, populatia este mai putin afectata de eventualele cresteri ale dobanzilor. Cata vreme indicatorii macroeconomici sunt stabili si cu semnale pozitive, vom ramane optimisti cu privire la sectorul imobiliar”, a declarat Razvan Ceapa, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.
Cum incheie vara piata imobiliara din marile orase ale Romaniei:
Bucuresti:
In Capitala, pretul solicitat pentru vanzarea unui apartament nou in luna august a.c. a fost de 1.489 de euro/metru patrat, cu o scadere de 2% fata de luna august 2022 si cu o crestere de 2% fata de luna iulie 2023. Pretul mediu de cerere pe metru patrat pentru un apartament vechi a fost de 1.682 euro, o crestere de 7% fata de luna august 2022, respectiv o crestere de 3% fata de luna iulie 2023, aceasta fiind cea mai mare evolutie de la o luna la alta, conform celor mai recente date.
Cluj-Napoca:
In luna august a.c., pretul de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.496 euro/metru patrat, in crestere cu 1% fata de luna anterioara. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul a crescut cu 5%. Totusi, apartamentele vechi au avut un pret mai scazut – pretul de cerere a fost de 2.435 de euro/metru patrat, cu 7% mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 2% mai mare decat pretul din luna iulie 2023.
Iasi:
Pretul de cerere pe metru patrat al apartamentelor noi a crescut, in medie, cu 4% in luna august a.c. comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 1.421 euro. In acelasi timp, pentru apartamentele vechi, pretul de cerere a ajuns la 1.405 euro/metru patrat in luna august a.c., cu 1% mai mic fata de luna iulie 2023 si cu 9% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut – aceasta fiind cea mai mare evolutie de la an la an, inregistrata la categoria apartamentelor vechi, conform datelor din luna precedenta.
Timisoara:
In Timisoara, pretul mediu pe metru patrat pentru apartamentele noi de vanzare din luna august a.c. a fost de 1.485 euro, cu 1% mai ridicat fata de aceeasi luna a anului trecut. In august a.c., apartamentele vechi au avut un pret mediu de cerere de 1.432 euro/metru patrat, cu 3% mai mare fata de aceeasi luna a anului trecut.
Brasov:
Pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brasov a crescut in luna august a.c. cu 8% fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 1.926 euro/metru patrat, aceasta fiind cea mai mare evolutie de la an la an, din categoria apartamentelor noi, conform celor mai recente date. De asemenea, preturile apartamentelor vechi au crescut cu 5% fata de anul trecut si au avut, in august a.c., un pret mediu de cerere de 1.614 euro/metru patrat. Comparativ cu luna iulie a.c., preturile apartamentelor vechi au crescut cu 2%.
Sibiu:
Pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi a scazut in luna august a.c. cu 1%, atat fata de aceeasi luna a anului trecut, cat si fata de luna iulie a.c., ajungand la 1.273 euro/metru patrat. In acelasi timp, apartamentele vechi din Sibiu au avut un pret de cerere mai ridicat cu 4% fata de aceeasi luna a anului trecut si au fost listate pe platforma cu un pret mediu de 1.451 de euro/metru patrat.
Constanta:
In luna august a.c., apartamentele noi din Constanta au avut un pret de cerere de 1.684 euro/metru patrat, cu 4% mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut si cu 1% mai mic decat in luna iulie 2023. In schimb, pretul mediu al apartamentelor vechi a ajuns la 1.560 euro/metru patrat, cu 4% mai mare decat in august 2022.
Oradea:
Pretul mediu de cerere pe metru patrat pentru apartamentele noi din Oradea, in august a.c., a fost de 1.522 euro, in timp ce apartamentele vechi au avut un pret mediu de cerere de 1.324 euro/metru patrat, cu 6% mai ridicat decat in aceeasi luna a anului trecut.
Craiova:
In august a.c., pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.487 euro/metru patrat, in timp ce pretul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.440 euro/metru patrat, cu 4% mai ridicat decat in august 2022.
Foto: freepik.com