Tinerii din ziua de azi nu mai vor sa se inhame la credite pentru locuinta: Nu imi mai trebuie la 60 de ani sa fiu proprietar
chiriecredit pentru locuintacredit ipotecarcredit imobiliar
Alta generatie, alt curent de idei. Daca cei ce au azi 50 de ani sau mai mult si-au petrecut tineretea platindu-si rate la credite pentru locuinte, copiii lor vad cu totul diferit perspectivele de viitor si considera ca nu se justifica sa te indatorezi pe zeci de ani pentru o locuinta.
Se pare ca statul in chirie devine din ce in ce mai atractiv in zilele noastre, in detrimentul creditelor pentru locuinte. La acest fenomen au contribuit din plin recentele evolutii de pe piata bancara, cu explozia dobanzilor si inasprirea conditiilor de creditare.
Daca faci un calcul simplu, in cazul in care contractezi un credit pentru locuinta la varsta de 30 de ani, cand se presupune ca ai finalizat studiile si esti in apogeul profesional, in general il vei termina de achitat peste 20-30 de ani, adica la 50-60 de ani. Unii romani considera ca nu ii avantajeaza cu nimic faptul ca de-abia atunci ajung sa fie proprietari.
Gandul ca iti amanetezi toata tineretea pentru a plati niste ziduri nu ii mai incurajeaza pe multi sa treaca pragul bancilor pentru astfel de credite.
Apartament inchiriat sau in proprietate? Romanilor nu le mai trebuie sa fie proprietari la varsta a doua
"-In ce zona? -In Berceni. -Eu la 60 si ceva de ani voi fi proprietar, nu, nu cred ca iti mai trebuie la 60 si ceva de ani sa fii proprietar, parerea mea", a spus un conational citat de
Digi24.ro.
Chiria vine la pachet cu multa flexibilitate, extrem de apreciata de noua generatie. Nu mai traim vremuri in care te nasteai si iti traiai toata viata in acelasi oras, cartier si bloc. Astazi oamenii vor sa calatoreasca, sa experimenteze, sunt mai mobili si au parte de oportunitati infinit mai mari decat inainte, in plan profesional. A te lega de un loc anume pentru 20 sau 30 de ani nu mai face parte din planurile de viitor ale multora dintre noi.
"Ma pot muta oricand, nu este ceva fix, daca maine vreau sa ma duc in alta parte, ma mut, daca nu, nu", a spus altcineva, pentru aceeasi sursa.
Unii romani prefera sa aiba flexibilitate financiara, sa nu isi directioneze o buna parte din venituri, pentru zeci de ani, pentru o locuinta. Prefera sa investeasca banii la tinerete si mai tarziu, la 50 sau 60 de ani, sa se bucure de roade. Sa aiba venituri pasive si din profitul obtinut de-a lungul anilor sa-si permita achizitionarea unei locuinte cu banii jos, fara obligatii la banci.
Important de precizat este ca nu exista o varianta ideala universal valabila pentru toata lumea. In functie de dorintele fiecaruia, de nivelul sau de educatie financiara, de posibilitatea de a-si investi banii pentru a genera profit, decizia de a cumpara sau nu o proprietare este una cat se poate de personala si ce ar trebui tratata individual. Pentru unii poate fi un pas pagubos, in timp ce pentru altii poate reprezenta salvarea si realizarea vietii lor. Decizia trebuie luata insa analizand toate aspectele, mai ales cele de natura fiannciara si asumandu-ti toate riscurile ce deriva dintr-un imprumut cu o perioada de rambursare atat de mare, timp in care orice se poate intampla, de la pierderea jobului, la incapacitate de munca si volatilitate extrema a dobanzilor.
Foto: freepik.com