REVIEW Nokia Lumia 1520, un titan intre smartphone-uri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
REVIEW Nokia Lumia 1520, un titan intre smartphone-uri REVIEW Nokia Lumia 1520, un titan intre smartphone-uri
de Manager.ro la 11 Feb. 2014 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
nokialumia 1520windows phonephabletpureview

Ultimele doua sau trei telefoane pe care Nokia le-a lansat, in ultimul an, arata ca finlandezii s-au mai trezit putin la realitate si si-au dat seama ca piata dumb-phone-urilor nu este una care sa-i mai sustina mult de acum incolo. De la lansarea lui Lumia 520 si pana la ultimul model, Lumia 1520, Nokia a dorit sa acopere toate nevoiele pietei de smartphone, iar acest ultim gadget a aratat ca Nokia este pregatita sa se ia de gat si cu producatorii de pe segmentul phablet.

Uriasul Lumia 1520 este un telefonul impunator avand in vedere ca are o marime a ecranului de 6 inci. Ca si design nu dezamageste, iar aici ma refer la formele sale care nu sunt colturoase, ba mai mult, as putea spune, usor fluente, acesta avand o grosime de 8,7 mm (5 mm pe margine). Cantareste in jur la 210 grame, cu 60 pana la 80% mai mult decat  media telefoanelor care se afla acum pe piata. Si desi culorile vii in care acesta vine pare ca se adreseaza mai mult segmentului feminin, Lumia 1520 clar nu este un astfel de gadget.
 
In mod evident, nu este un telefon pe care sa-l tii la ureche cand vorbesti, decat daca nu cumva vrei sa dai impresia unui rapper din anii ’90 care mergea cu casetofonul pe umar ascultand muzica si dand din cap. Dispozitivul arata clar ca functia de baza, comunicarea verbala nu mai este de mult si cea principala. Divertismentul si social media ocupa primele locuri, iar acest telefon s-a adaptat perfect la cerintele pietei, desi, personal cred ca un telefon care este mai mare de 5 inci este deja prea mare.   

 


Carcasa
 
Carcasa este din policarbonat, adica plastic pentru cei mai putin pretentiosi, dar nu acel plastic care iti da senzatia de telefon ieftin pe care o intalnim, acum, la foarte multe smartphone-uri din piata, si in general, la Samsung. Negru, alb, rosu si galben sunt culorile disponibile pentru carcasele acestui telefon. Noi l-am avut pe rosu, iar senzatia oferita a fost aceea unui mutant care a rezultat din incrucisarea unui Ferarri cu o camioneta GM. Nu pot spune ca nu am facut ceva senzatie cu telefonul pe perioada cat l-am testat, dar nu stiu daca a fost de la rosul aprins sau de la marimea sa.
 
Gadgetul ne-a fost furnizat de catre cei de la evoMAG.
 
Iesirea pentru casti si portul microUSB sunt dispuse diamentral opus, astfel ca jack-ul pentru casti este situat central in partea superioara a telefonului, in timp ce portul microUSB este in partea inferioara. Mi se pare foarte important ca telefoanele sa aiba o modalitate de incarcare comuna, mai ales, ca bateria multora nu rezista mai mult de o zi sau doua, in conditii normale de utilizare.
 
In partea dreapta a telefonului se gasesc, butoanele de reglare a volumului, in partea de sus, mai jos undeva in apropiere de jumatatea lungimii smartphone-ului butonul de Aprindere/Stingere, iar cel mai jos, cel pentru fotografiere. Pe ultimele doua le-am cam incurcat de cateva ori in tentativa de a accesa meniul sau a face fotografii, dar cred ca asta tine mai mult de atentia mea distributiva decat de asezarea butoanelor pe marginea telefonului.
 
Pe partea stanga a telefonului, sunt bine asezate sloturile pentru cardul microSD si nanoSIM. De dragul designului cele doua segmente sunt foarte bine ascunse cum un capac de plastic moale.  


 
Legat de butoanele din josul ecranului, acestea sunt ceva mai greu de accesat cu o singura mana mai ales daca este si una mica, dar poate dupa o perioada de exersat (in care, daca aveti noroc, vi se lungesc degetele) nu o sa vi se mai para atat de deranjant.
 
Ecranul
 
Faptul ca la un ecran atat de mare (6 inci) nu exista si stylus asa cum au alte mega-smartphone-uri este vazut ca un dezavantaj. Ei bine, nu neaparat! Dar asta e doar o parere personala.
 
Display-ul este unul de tip IPS TFT LCD care vine cu o rezolutie de 1920x1080 (mult mai buna decat cea pe care o au majoritatea tabletelor din ziua de astazi) si o densitate a pixelilor de 367 PPI. Culorile sunt reproduse foarte frumos pe acest ecran si chiar daca ele pot fi sentate ca intensitate din meniu, cele de la optiunea default sunt excelente.


 
Desi tot mai multe astfel de gadgeturi se lauda ca poti folosi ecranul fara probleme in ciuda luminozitatii de afara, aceasta problema este inca una deranjanta chiar si la acest telefon care se lauda cu tehnologia ClearBlack. Gadgetul este ideal pentru o calatorie mai lunga in care daca te-ai plictisit de uitat pe geam sa te reorientezi catre un film.
 
Fotografie
 
Daca anteriorul model venea cu o mega camera de 41 MP, dar cu un ecran ceva mai mic, acum cei de la Nokia au hotarat sa invesrseze aceste proportii, camera de la Lumia 1520 are doar 20 MP, dar chiar si asa fotografiile si clipurile sunt realizate exceptional.
 
Cum spuneam mai devreme, desi culorile il tradeaza ca fiind unul pentru fete, aviz amatoarelor: cu Lumia 1520 este mai greu sa iti faci un selfie in care sa apara si un duckface mai ales ca pentru o poza este nevoie sa tineti telefonul cu ambele maini. Iti da impresia ca vrei sa faci fotografii cu o tableta. Vei arata usor ciudat, dar calitatea pozelor compenseaza sentimentul.  


Foto: CBS Interactive 

Camera „PureView” este dublata de un blitz dual-LED dar si de o inregistrare video la p rezolutie de 1080p. In fata, camera secundara este de doar 1,2 MP. Camera principala poate fotografia la o rezolutie de 5MP sau 5MP si rezolutie full. Astfel pozele pot fi in format de 4:3 pentru imagini de 19 MP sau 16:9 pentru imagini de 15 MP.
 
Optiunea de Smart Sequence face o serie de fotografii din care o puteti alege pe cea care vi se pare cea mai potrivita. Pe langa acestea mai sunt alte cateva optiuni, dar cel mai important lucru de tinut minte este ca: desi aveti un aparat foarte bun in mana, asta nu inseamna ca sunteti fotografi profesionisti.
 
Hardware
 
Nokia Lumia 1520 este primul telefon din familia sa care vine cu procesorul Snapdragon 800, 4 nuclee si care functioneaza la o frecventa de 2,3 GHz. In plus, la capitolul memorie RAM acesta are 2 GB. Memoria interna este, in schimb, de 32 GB, iar cu un slot care iti mai ofera ceva capacitate de stocare acest telefon este foarte apropiat de un computer veritabil foarte portabil. Totul se misca foarte rapid pe acest telefon, fie ca este vorba de descarcat aplicatii, schimbat setari sau navigat. Tehnologia NFC este si a prezenta pe smartphone, la fel si cea LTE, Wi-Fi si Bluetooth 4.0. Si daca vorbim de jocuri, telefonul pare ca face o treaba mult mai buna decat alte smartphoneuri avand in vedere ca este foarte puternic si foarte apropiat ca marime de o tableta de 7 inci.  


 
Software
 
Sistemul de operare Windows Phone 8 nu este unul care sa fie la fel de apreciat precum Android-ul, dar se pare ca acesta castiga tot mai mult teren in preferintele consumatorilor. Acest lucru, poate si pentru ca apar tot mai multe aplicatii pentru telefoanele care poarta sistemul de operare al Microsoft. WP8 vine cu al treilea update care parca a fost croit pentru un telefon de marimea lui Lumia 1520. Dupa ce treci de pagina de Start, prea putine s-au schimbat.  
 
Baterie
 
Cum spuneam la inceput, telefonul este unul foarte subtire pentru marimea pe care o are, dar acest lucru este dat de un oarecare dezavantaj (sau depinde cum vreti sa vedeti acest lucru): bateria nu este una interschimbabila. Cu o putere de 3.400 mAh, bateria lui Lumia 1520 poate rezista 2 zile in conditii  normale de folosire a telefonului, chiar daca are un ecran considerabil de mare.
 
Pe piata din Romania, gadgetul are un pret care variaza 2.200 si 2.900 de lei.
 
 
 

Ultimele NOUTATI

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Economie

Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?

today04 Iul. 2025
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Ultima ora

Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?

today04 Iul. 2025
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Casa si gradina

Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze

today03 Iul. 2025
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Business

Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren

today03 Iul. 2025
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Companii

Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului

today02 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x