Cum sa iti pastrezi vitalitatea pe parcursul programului de munca
vitalitatecafeaenergie
Uneori, zilele de munca parca nu se mai termina. O ora pare sa aiba mai mult de saizeci de minute, iar tu te simti din ce in ce mai lipsit de vitalitate si energie, odata cu trecerea acestora. Se intampla, deseori, sa ajungi in punctul in care simti ca nu mai poti face fata.
Insa deadline-urile se apropie, clientii sunt tot mai multi, sarcinile de lucru vin din toate directiile. Trebuie sa rezisti si sa faci fata cu brio tuturor provocarilor cu care ai de-a face. Insa ce te faci atunci cand simti ca nu mai dai randament si, de altfel, lucrurile nu-ti ies cum vrei?
Iata cateva sfaturi privitoare la cum iti pastrezi vitalitatea pe parcursul programului de munca.
1. Nu evita pauzele
Chiar daca simti ca timpul nu iti este indeajuns, nu ezita sa iei pauze atunci cand acestea iti sunt acordate. Mai ales daca lucrezi de acasa, ia-ti, la fiecare ora, o pauza de zece minute. Stii cum se spune, „pauzele mici si dese, cheia marilor succese”.
Ai nevoie de doar cateva minute de liniste si relaxare mentala pentru a-ti reincarca bateriile. In aceasta pauza, poti savura o cafea de pe
Supermercato.ro, pentru a-ti lua suplimentul de energie necesar pentru a trece cu bine si peste orele de munca ramase.
2. Snack-uri sanatoase
Daca esti genul de persoana care ia mici gustari in timp ce lucreaza, poate ar trebui sa inlocuiesti covrigeii si biscuitii cu snack-uri sanatoase formate din fructe si legume. Intr-adevar, poate nu sunt ele cele mai gustoase alegeri, dar sunt bogate in micronutrienti si vitamine.
Produsele de patiserie sunt, in general, bogate in acizi grasi polinesaturati, despre care se stie ca joaca un rol major in dezvoltarea bolilor inflamatorii. Mai mult decat atat, nu au valoare nutritiva semnificativa, deci nu-ti dau niciun surplus de energie major.
3. Asculta muzica
Daca domeniul iti permite, asculta muzica in timp ce lucrezi. Nu este nevoie sa ai volumul dat la maximum, ci o poti lasa sa ruleze in fundal. Muzica are un efect linistitor, relaxant asupra organismului. Fara sa-ti dai seama, te vei simti mult mai bine in timp ce te ocupi de task-uri.
Muzica din registrul clasic, cum ar fi vioara, pianul, pot fi ascultate fara a simti ca-ti distrag atentia. De fapt, incearca sa asculti mai mult melodii instrumentale, fara versuri. Stim cu totii ca, fara muzica, viata ar fi destul de pustie.
4. Fa-ti un plan de lucru
Pentru a fi cat mai productiv, fa-ti un plan de lucru si respecta-l intocmai. Astfel, iti vei cuantifica mult mai bine task-urile pe care le ai de indeplinit si, implicit, cele pe care le-ai rezolvat deja.
Te poate ajuta foarte mult sa ai certitudinea faptului ca esti in grafic si nu vei mai fi sub presiunea timpului. Seteaza-ti obiective rezonabile, pe care stii ca le poti indeplini, si nu face exces de posibilitati. In cele din urma, o zi de munca are, in general, 8 ore, nu mai mult.
Pentru a-ti pastra vitalitatea la locul de munca este important, in primul rand, sa-ti setezi obiectivele pentru ziua respectiva. Apoi, in jurul acestora, sa-ti creezi o strategie specifica prin care sa le indeplinesti. Rand pe rand, fara a-ti pierde cumpatul, in timp ce-ti oferi momentele de odihna necesare pentru a da randament si a avea rezultate calitative.