12 sfaturi pentru a evita toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
12 sfaturi pentru a evita toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula
12 sfaturi pentru a evita toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula
de Vlad Strunescu la 29 Iul. 2021
Urmareste-ne pe Google News
cod portocaliu caniculacanicula romaniapastrare alimente caniculaigiena alimentara

Romania este, din nou, sub coduri galben si portocalii de canicula, temperaturile maxime diurna putand atinge chiar 40 de grade la umbra. La asemenea temperaturi, nu numai oamenii ci si alimentele pe care le consumam au de suferit. 


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa fie atenta de unde cumpara si unde depoziteaza alimentele.

Citeste si: 6 alimente bune de consumat pentru a trata si preveni deshidratarea. Tzatziki e pe lista

 
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor le recomanda consumatorilor:
 
1. Sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, obtinute in unitati autorizate/inregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA;
 
2. Sa nu cumpere produse alimentare expuse la vanzare in locuri si conditii necorespunzatoare (pe strada, din portbagajul masinilor etc.) cu atat mai mult in cazul alimentelor usor perisabile - carne, peste, oua, lapte si produse lactate;
 
3. Sa aleaga alimentele cu atentie, tinand cont de aspect, miros, termen de valabilitate;
 
4. Sa ia in considerare temperatura la care trebuie pastrate alimentele care necesita pastrare la rece;
 
5. Sa verifice prospetimea in momentul achizitionarii - sa nu cumpere alimentele cu miros neplacut sau avand culoarea, consistenta modificata sau care prezinta mucegai pe suprafata;
 
6. Sa nu cumpere produse care poarta indicatiile “pastrati la frigider”, “pastrati la rece” sau “pastrati in congelator” si care nu au fost depozitate in conditii de refrigerare sau congelare.
 
7. Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala trebuie sa fie introduse in frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale, la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0?C si 4?C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -18?C;
 
8. Sa ambaleze separat alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider si sa le mentina in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
 
9. Sa pastreze alimentele gatite in recipiente acoperite;
 
10. Produsele care au fost decongelate sa nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
 
11. Sa indeparteze alimentele alterate, care sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;
 
12. Sa spele bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.
 
Citeste si: Beneficiile consumului de avocado: 5 motive pentru care nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie
 
Inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Sigurata Alimentelor judetene vor verifica in special:
 
- expunerea la vanzare a produselor alimentare si in special a produselor de origine animala care trebuie sa se realizeze in locuri sau spatii care asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;
 
- conditiile de manipulare, depozitare si transport al produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si, in mod special, a produselor perisabile (carne proaspata, carne tocata si carne preparata, produse din carne, peste, oua, lapte si produse din lapte). Transportul produselor de origine animala trebuie sa se realizeze numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, dotate cu sisteme de inregistrare si monitorizare a temperaturii;
 
- conditiile de receptionare, manipulare, depozitare si procesare a produselor de origine animala in unitati care se adreseaza categoriilor vulnerabile ale populatiei (spitale, gradinite, crese, camine de batrani, centre sociale de plasament) si care se adreseaza unui numar mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii);
 
- depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare si in special a recipientelor in care se livreaza/serveste mancarea gatita catre consumatorii finali;
 
- eliminarea subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman din unitatile din sectorul alimentar si in special din unitatile de alimentatie publica;
 
- asigurarea temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific in timpul productiei, depozitarii, transportului  si expunerii la comercializare;
 
- masurile privind retinerea oficiala, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;
 
- interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu sunt inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.
 
Serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor au obligatia monitorizarii permanente a tuturor cazurilor si situatiilor in care exista riscul aparitiei sau au fost declansate focare de toxiinfectii alimentare sau intoxicatii datorate consumului de alimente.

Citeste si: Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
 
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit, din orice retea de telefonie, numarul de telefon al call center-ului ANSVSA: 0800 826 787.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Economisii anunta dezastrul - Euro va ajunge sa coste 10 lei! Economia Romaniei va intra in sevraj / Reactii dure la masurile de austeritate pregatite de mediul politic
Economie

Economisii anunta dezastrul - Euro va ajunge sa coste 10 lei! Economia Romaniei va intra in sevraj / Reactii dure la masurile de austeritate pregatite de mediul politic

today15 Iun. 2025
6.000 de euro ca sa te muti in Italia! Anuntul autoritatilor din Provincia Varese: Oferim banii oricui vine sa locuiasca aici
Life Style

6.000 de euro ca sa te muti in Italia! Anuntul autoritatilor din Provincia Varese: Oferim banii oricui vine sa locuiasca aici

today14 Iun. 2025
Rolul pulsatorului in mulsul zilnic
Casa si gradina

Rolul pulsatorului in mulsul zilnic

today13 Iun. 2025
Se vand ca painea calda! Daca iti faci stoc de 20 sau 30 de astfel de produse si le vinzi pe OLX castigi zeci de mii de lei din prima luna!
Business

Se vand ca painea calda! Daca iti faci stoc de 20 sau 30 de astfel de produse si le vinzi pe OLX castigi zeci de mii de lei din prima luna!

today13 Iun. 2025
Ce trebuie sa stii despre liberalizarea pietei de energie si cum sa te pregatesti. Cine mai poate beneficia de sprijin de la stat dupa 1 iulie
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Ce trebuie sa stii despre liberalizarea pietei de energie si cum sa te pregatesti. Cine mai poate beneficia de sprijin de la stat dupa 1 iulie

today13 Iun. 2025
Instrumente esentiale pentru gestionarea comenzilor in perioadele de varf
Life Style

Instrumente esentiale pentru gestionarea comenzilor in perioadele de varf

today13 Iun. 2025
Impactul fumatului asupra succesului implantului dentar
Life Style

Impactul fumatului asupra succesului implantului dentar

today13 Iun. 2025
Doar 4 din 10 patroni publica salariul in anuntul de angajare. Oare de ce?
Companii

Doar 4 din 10 patroni publica salariul in anuntul de angajare. Oare de ce?

today13 Iun. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x