Atentie, acest preparat nelipsit de pe masa de Craciun te poate baga in spital: cum alegi corect
infectie trichinellaporc craciunporci trichinellasimptome trichineloza
De mult timp, Craciunul nu mai este despre valorile spirituale, ci despre ce punem pe masa cu aceasta ocazie. In fruntea listei este si va ramane carnea de porc si varietatea de mancaruri preparate din aceasta. De sarbatori, consumul de carne de porc creste, si, odata cu el, riscurile la adresa sanatatii noastre.
De la inceputul lunii, inspectorii ANSVSA si medicii veterinari au descoperit mai multi
porci infestati cu trichinella.
In acest context, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ne recomanda sa cumparam produse alimentare numai din unitatile sau spatiile autorizate.
Totodata, sacrificarea porcului si consumarea acestuia in gospodaria care l-a crescut, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului poate avea consecinte grave.
Mihai Ponea, directorul ANSVSA a precizat, in emisiunea Talk B1, ca, in acesta perioada, ANSVSA lucreaza pentru a oferi posibilitatea exameninarii carnii si certificarii carnii de porc, in conditiile in care consumul de carne infestata cu trichina poate duce chiar la deces.
ANSVSA a pus la dispozitie medicii veterinari ca sa se poata efectua aceste examen care dureaza 10 minute.
Pana acum, au fost inregistrate un caz de infectare cu trichinella, in judetul Alba si 5 in Suceava si in sudul tarii.
"Nu trebuie sa cumparam carne de la persoane necunoscute, pentru ca nu stim starea de sanatate a animalului si, in loc sa ne bucuram cu familia, ne expunem unui risc extrem de ridicat.
Amenziile sunt de la 10.000 de lei pana la 20.000 de lei, iar punerea pe piata a carnii neexaminata sanitar veterinar poate ajunge si la 30-40.000 de lei.
Consumatorii nu trebuie sa cumpere din locuri neautorizate sau de la persoane necunoscute pentru ca sunt multi inselatori, care spun ca vand carne de porc si nu este de porc, spun ca vand carne de vita si este de cal", a declarat Ponea.
Unde poate fi efectuat examenul trichineloscopic
Examenul de depistare a infestarii poate fi facut in toate judete tarii. Pe site-ul www.ansvsa.ro, fiecare judet are locurile in care se poate efectua examenul trichineloscopic si numerele de telefon care asigura permanenta.
Trichinella este un parazit periculos care provoaca boala numita trichineloza.
Parazitul se transmite de la porc la om prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic. Primele simptome sunt diaree, dureri abdominale, oboseala, greata, voma.
La o saptamana de la imbolnavire, larvele traverseaza peretii intestinali, ajung in fluxul sangvin si in muschi sau in alte tesuturi. Simptomele evolueaza spre febra, dureri de cap, dureri musculare, slabiciune musculara, sensibilitate la lumina, conjunctivita.
Genul trichinella cuprinde 8 specii, dintre care 7 pot determina infectii la oameni.Parazitul patrunde in organism prin consumul de carne insuficient preparata termic. Larvele sunt eliberate prin actiunea sucului gastric. Larvele invadeaza enterocitele (celule intestinale) unde ajung la forma adulta. Viermele adult poate disemina pe cale hematogena (sange) ajungand la nivelul muschilor scheletali.
Severitatea infectiei se coreleaza cu numarul de larve ingerate. Perioada de incubatie este de 7-30 de zile. Infectiile usoare pot fi asimptomatice. In cazul infectiilor severe, pot sa apara doua stadii clinice: stadiul intestinal (2-7 zile dupa ingerarea larvelor) - asimptomatica sau se poate manifesta prin dureri abdominale, greata, voma si diaree.
Stadiul urmator este cel muscular, cand larvele disemineaza si se inchisteaza in muschi.
Suspiciunea diagnosticului trebuie sa fie la orice pacient cu febra, edem periorbital si miozita, in cazul in care a consumat carne insuficient preparata termic.
Foto: pexels.com