Ce masuri ia UE pentru asigurarea unor alegeri europene libere si corecte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce masuri ia UE pentru asigurarea unor alegeri europene libere si corecte
Ce masuri ia UE pentru asigurarea unor alegeri europene libere si corecte
de Alexandra Stanescu la 14 Sep. 2018
Urmareste-ne pe Google News
alegeri 2019alegeri europenealegeri transparentemasuri comisia europeana

Pentru a contribui la garantarea faptului ca alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European vor fi organizate liber, corect si in siguranta, presedintele Jean-Claude Juncker a anuntat masuri concrete.

In discursul sau privind starea Uniunii, presedintele Jean-Claude Juncker a declarat: "Trebuie sa luam masuri de protectie pentru ca alegerile noastre sa continue sa fie libere si corecte. Este motivul pentru care Comisia propune astazi noi norme menite sa protejeze mai bine procesele noastre democratice in fata riscului de a fi manipulate de tari terte sau de interese private".

Citeste si: Datoria externa a Romaniei a crescut cu 4,105 miliarde de euro! 

Printre aceste masuri, se numara o mai mare transparenta cu privire la materialele publicitare cu caracter politic postate online si posibilitatea aplicarii de sanctiuni in cazul utilizarii ilegale a datelor cu caracter personal in vederea influentarii deliberate a rezultatului alegerilor europene.

 
Prin propunerile prezentate astazi, Comisia urmareste sa abordeze amenintarile la care ar putea fi expuse alegerile si, astfel, sa sporeasca rezilienta sistemelor democratice ale Uniunii.
 
Istoria recenta a evidentiat riscul ca cetatenii sa faca obiectul unor companii masive de dezinformare online, menite sa discrediteze si sa delegitimeze procesul electoral.
 
Se crede si ca au existat cazuri de utilizare ilegala a datelor cu caracter personal ale persoanelor. In plus, atacurile impotriva infrastructurilor electorale si a sistemele informatice utilizate in contextul campaniilor electorale constituie amenintari hibride care trebuie contracarate.
 
Avand in vedere apropierea alegerilor europene de anul viitor, este esential sa sporim rezilienta democratica a Europei si sa ne asiguram ca normele offline privind transparenta si privind protejarea procesului electoral de orice interferenta externa se aplica si in mediul online.
Setul de masuri prezentate de Comisie cuprinde o recomandare privind retelele de cooperare in materie electorala, transparenta online, protectia impotriva incidentelor de securitate cibernetica si combaterea campaniilor de dezinformare.
 
Statele membre sunt incurajate sa infiinteze retele nationale de cooperare in materie electorala, alcatuite din autoritati relevante - de exemplu, autoritatile electorale, cele in domeniul securitatii cibernetice, al protectiei datelor si cele responsabile de asigurarea respectarii legii - si sa numeasca un punct de contact care sa participe la o retea de cooperare in materie electorala constituita la nivel european.
 
Acest lucru le va permite autoritatilor sa identifice cu promptitudine amenintarile potentiale, sa faca schimb de informatii si sa asigure luarea unor masuri de raspuns rapide si bine coordonate.
 
Comisia recomanda, de asemenea, asigurarea unei mai mari transparente in ceea ce priveste materialele publicitare cu caracter politic postate online si vizarea anumitor utilizatori prin continut online cu caracter politic.
 
Partidele politice europene si nationale, fundatiile si organizatiile implicate in campaniile electorale ar trebui sa puna la dispozitie informatii privind fondurile cheltuite cu campaniile publicitare online, indicand partidul sau grupul de sprijin politic care se afla in spatele unui material publicitar cu caracter politic postat online, precum si publicand informatii cu privire la criteriile de selectie a publicului-tinta utilizate pentru diseminarea de informatii catre cetateni. In cazul nerespectarii acestor principii, statele membre ar trebui sa aplice sanctiuni nationale.
 
Autoritatile nationale, partidele politice si presa ar trebui sa ia masuri pentru a-si proteja retelele si sistemele informatice in fata amenintarilor la adresa securitatii cibernetice, pe baza orientarilor elaborate de autoritatile nationale in cadrul Grupului de cooperare in domeniul securitatii retelelor si a sistemelor informatice, impreuna cu Agentia UE pentru Securitate Cibernetica si cu Comisia Europeana.
 
Comisia propune orientari privind aplicarea legislatiei UE in materie de protectie a datelor. Orientarile vor permite autoritatilor nationale si partidelor politice europene si nationale sa aplice obligatiile in materie de protectie a datelor impuse de legislatia UE in contextul alegerilor.
 
Regulamentul general privind protectia datelor al UE se aplica din mai 2018 si include in sfera sa de aplicare si toate partidele politice europene si nationale, precum si alti actori implicati in procesul electoral, cum ar fi brokerii de date sau platformele de comunicare sociala.
 
Avand in vedere dezvaluirile in cazul Cambridge Analytica si, pe un plan mai general, impactul tot mai mare al actiunilor prin care li se adreseaza continut personalizat (micro-targeting) alegatorilor pe baza datelor lor cu caracter personal, Comisia reaminteste obligatiile in materie de protectie a datelor care li se aplica tuturor partilor implicate in alegerile europene.
 
Comiasia recomanda si o modificare legislativa menita sa inaspreasca normele privind finantarea partidelor politice europene Modificarea punctuala a Regulamentului din 2014 privind finantarea partidelor va face posibila impunerea de sanctiuni financiare in cazul incalcarii normelor in materie de protectie a datelor in vederea influentarii deliberate a rezultatului alegerilor europene.
 
Sanctiunile ar reprezenta 5 % din bugetul anual al partidului politic european sau al fundatiei europene in cauza. Aplicarea sanctiunii va fi asigurata de Autoritatea pentru partidele politice europene si fundatiile politice europene. In plus, partidele si fundatiile care s-ar face vinovate de aceste incalcari nu ar putea beneficia de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene in anul in care li s-a aplicat sanctiunea.
 
Pe lista de propuneri, se afla si un regulament privind punerea in comun a resurselor si a cunostintelor de specialitate in domeniul tehnologiilor de securitate cibernetica. Pentru a tine pasul cu evolutia constanta a amenintarilor cibernetice, Comisia propune crearea unei retele de centre de competenta in materie de securitate cibernetica pentru a directiona si a coordona mai bine fondurile disponibile pentru a sustine cooperarea, cercetarea si inovarea in materie de securitate cibernetica.

Citeste si: UE doreste sa renunte la schimbarea orei: Romania, libera sa aleaga

Un nou Centru european de competente in materie de securitate cibernetica va gestiona sprijinul financiar in domeniul securitatii cibernetice acordat din bugetul UE si va facilita realizarea de investitii comune de catre Uniune, statele membre si industrie pentru a impulsiona dezvoltarea sectorului industrial al securitatii cibernetice si a asigura dotarea sistemelor noastre de aparare cu tehnologie de ultima generatie.
 
Masurile propuse vin in completarea altor actiuni intreprinse de Comisie, cum ar fi intrarea in vigoare a noilor norme UE privind protectia datelor, setul amplu de masuri de consolidare a securitatii cibernetice in UE care este in curs de a fi negociat de catre Parlamentul European si Consiliu, precum si eforturile in curs de combatere a dezinformarii online.
 
Potrivit Comisiei, alegerile europene din mai 2019 vor avea loc intr-un climat politic si legislativ foarte diferit fata de cel din 2014.
 
Toate partile implicate in procesul electoral, in special autoritatile din statele membre si partidele politice, trebuie sa isi asume responsabilitatea speciala de a proteja procesul democratic de orice interferenta externa sau manipulare ilegala.
 
Regulamentul general privind protectia datelor se aplica direct de la 25 mai 2018, oferind Uniunii Europene instrumentele necesare pentru a lua masuri in cazul utilizarii ilegale a datelor cu caracter personal, inclusiv in contextul alegerilor.
 
Parlamentul si Consiliul au fost de acord cu modificarea actului legislativ care reglementeaza alegerile pentru Parlamentul European si care prevede asigurarea unei mai mari transparente a alegerilor pentru functia de deputat in Parlamentul European.

Citeste si: UE vrea supravegherea consolidata a combaterii spalarii banilor pentru un sector financiar-bancar stabil

Regulamentul privind statutul si finantarea partidelor politice europene si a fundatiilor politice europene, modificat la 3 mai 2018, sporeste vizibilitatea, recunoasterea, eficacitatea, transparenta si raspunderea partidelor politice europene si a fundatiilor politice europene.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie...

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x