Hamburger de post: secretul pe care trebuie sa-l stie orice gospodina
hamburger de postreteta zileiretele mancaremancare rapida
Suntem in plin post al Craciunului, iar credinciosii din toata tara si-au golit frigiderele de toate mancarurile "de dulce", urmand sa mai savureze bucate alese de-abia de sarbatori. Desi trebuie sa ne incadram in niste rigori alimentare, nu inseamna, totusi, ca nu putem sa ne bucuram papilele gustative cu mancare gustoasa.
Adesea, in mentalitatea oamenilor, postul este asociat cu ideea unei alimentatii deloc gustoase. Pe pofticiosii de serviciu, aceasta prejudecata poate sa ii tina departe de cele bisericesti, pentru ca, uneori, tentatiile culinare se pot dovedi a fi irezistibile. Totusi, putem sa impacam si credita si alimentatia de post, daca avem inspiratia de a gati
mancare savuroasa, chiar si fara sa folosim "ingredientele interzise".
E total gresit sa credem ca mancarea de post nu poate fi delicioasa. Ba, din contra, spun chefii. Pe langa faptul ca poate fi la fel de ofertanta in arome si gusturi, mancarea de post ne poate aduce si sansa de a da jos din greutate, oferindu-ne ocazia, tototada, sa ne detoxifiem organismul.
Toate aceste beneficii le putem imbina, de exemplu, intr-una dintre cele mai indragite preparate rapite: hamburgerul. Dar nu orice hamburger, ci cel de post.
Doar 5 minute dureaza prepararea ingredientelor si alte 25 sa gatesti un hamburger de post ca la carte, pentru tine, prieteni sau familie.
Hamburger de post: ingrediente
-
150 g dovleac;
-
40 g orez;
-
jumatate de lingurita de turmeric;
-
jumatate de catel de usturoi;
-
jumatate de lingurita de boia afumata;
-
1 lingura de faina;
-
chili (dupa gust).
Hamburger de post: mod de preparare
1. Fierbem orezul. Trebuie respectate cu strictete recomandarile de pe ambalaj.
2. Folosim productiv timpul de fierbere al orezului, asa ca ne apucam rapid sa pregatim dovleacul. Acesta trebuie curatat si, bineinteles, taiat cubulete.
3. Gatim dovleacul, dupa preferinte. Putem, de exemplu, sa il preparam la cuptorul cu microunde, timp de 6 minute.
4. Orezul si dovleacul se paseaza cu ajutorul unui blender sau robot de bucatarie. In functie de preferinte, se adauga condimente si se lasa la racit. Dupa ce preparatul e racit, se adauga lingura de faina si se amesteca bine. Acest pas este unul peste care multe gospodine il omit, motiv pentru care hamburgerii lor nu ies atat de gustosi si nu arata prea savuros.
5. Ne umezim pe maini si modelam hamburgeri din dovleacul gatit. Indicat ar fi sa fie de marimi similare.
6. Punem o tigaie la foc mediu, iar dupa ce uleiul din aceasta s-a incins, gatim hamburgerii cam 5 minute pe fiecare parte.
7. Punem hamburgerii incadrati de cate doua chifre, adaugam cate o foaie de salata, taiem rosii sau adaugam orice alte legume ne dorim noi sa faca parte din hamburger-ul nostru.
Pofta buna!
P.S. O portie are doar 170 de calorii, asa ca nu iti face griji, e bun si daca tii dieta!