Ambrozia provoaca alergie si la buzunar: amenzi intre 5.000 si 20.000 de lei pentru cine nu curata terenurile de ambrozie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ambrozia provoaca alergie si la buzunar: amenzi intre 5.000 si 20.000 de lei pentru cine nu curata terenurile de ambrozie
Ambrozia provoaca alergie si la buzunar: amenzi intre 5.000 si 20.000 de lei pentru cine nu curata terenurile de ambrozie
de Vlad Strunescu la 16 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
amenzi ambroziealergie ambroziecombatere ambroziealergii primavara

Primaria Municipiului Bucuresti informeaza cu privire la recentele modificari legislative in domeniul prevenirii, combaterii si distrugerii ambroziei, planta cunoscuta pentru efectele sale nocive asupra populatiei (provoaca reactii care pot afecta viata persoanelor cu anumite tipuri de alergii).

Intrucat este vorba despre o specie invaziva, extrem de nociva prin efectul si cantitatea de polen raspandita in atmosfera, anul trecut a fost actualizata legislatia in domeniu (Legea nr. 62/2008 privind combaterea buruienii ambrozia si Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG nr. 707/2018) si a fost initiata aplicarea la nivel local - prin adoptarea HCGMB nr. 123/2019 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor Legii nr.62/2018 si a normelor metodologice.

Citeste si: RECORD: Pentru prima data, salariul mediu a depasit pragul de 3.000 de lei net, insa efectele in piata pot fi negative
 
Totodata, pentru a gestiona acest domeniu la nivel local, a fost constituita o comisie mixta formata din Primaria Capitalei, primariile de sector Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Comisariatul Municipiului Bucuresti - Garda Nationala de Mediu, Directia pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti etc.
 
Sectoarele Municipiului Bucuresti au obligatia de a identifica, in fiecare primavara, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora si de a transmite, pana pe 5 iunie a fiecarui an, notificari (somatii) catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, cu privire la obligatiile legale ce le revin si sanctiunile aplicabile.
 
La randul sau, Primaria Capitalei a dispus ALPAB sa ia toate masurile legale astfel incat sa elimine ambrozia din parcurile si spatiile verzi pe care le are in administrare, conform legislatiei in vigoare.
 
Proprietarii si administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligatia ca, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, sa desfasoare lucrari de combatere si distrugere a ambroziei. 
 
Ulterior aplicarii lucrarilor, acestia trebuie sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat (respectiv Sectorul 1-6 al municipiului Bucuresti).
 
Combaterea ambroziei se realizeaza prin aplicarea metodelor recomandate de catre specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti, respectiv cosirea repetata, manual sau mecanic, smulgerea in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenuri agricole, cu exceptia erbicidarii in zonele de interes public.
 
In celelalte zone, se poate aplica si erbicidarea, insa limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti si sub directa indrumare si controlul specialistilor din cadrul unitatilor fitosanitare pentru protectia plantelor, pe toata perioada de vegetatie, asa cum se stipuleaza in art. 7, din instructiunile aprobate prin HCGMB 123/2019.
 
In perioada 1 iulie-15 iulie, respectiv 16 -31 iulie, comisia mixta constituita la nivelul capitalei va verifica terenurile si va aplica sanctiuni proprietarilor/administratorilor atunci cand constata eventuale abateri de la prevederile legale.
 
 
Sanctiuni usturatoare
 
Amenzile se situeaza intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice (conform Normelor Metodologice aprobate prin HG nr. 707/2018). Contravaloarea sanctiunilor aplicate se constituie venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucuresti.
 
Municipalitatea a demarat inca din anul 2017 masuri de combatere a ambroziei, prin adoptarea HCGMB nr.353/2017. In decursul anul 2018, Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti a inregistrat 74 de abateri si a aplicat sanctiuni contraventionale.
 
In acest an, potrivit noilor modificari ale legislatiei si conform celor mentionate mai sus, verificarea si constatarea nerespectarii de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri precum si aplicarea sanctiunilor se fac de catre comisia mixta, sub coordonarea Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti.
 
 
Cum arata ambrozia, planta care iti poate produce alergii?
 
Cea mai raspandita dintre speciile de buruieni apartinand genului Ambrosia o reprezinta specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscuta sub denumirea populara de iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustei, in functie de zona.
 
Din punct de vedere morfologic si al plasticitatii ecologice, Ambrosia artemisiifolia este o planta anuala, raspandita in toata Europa, cu areale invazive concentrate, in special, in partea centrala a acesteia.
 
Ambrosia artemisiifolia este o planta cu talia semiinalta de 50 -100 cm inaltime, uneori chiar mai inalta la maturitate, cu radacina pivotanta foarte dezvoltata, de 1,2 - 1,5 metri. Toata planta este paroasa cu tulpina puternic ramificata, avand aspect de tufa si diametru mare la baza. 
 
Frunzele sunt penat-sectate, alungite si ascutite la varf, lobate, avand petiolurile cu aripi de culoare griverde argintie dinspre partea superioara spre partea inferioara. 
 
Frunzele sunt dispuse opus la baza tulpinii si alterne pe partea superioara si pe ramificatii. Florile, purtatoare de polen, formeaza inflorescente situate in varful ramurilor, avand forma alungita si compacta asemanatoare unui spic. 
 
Polenizarea este realizata cu ajutorul vantului prin raspandirea graunciorilor de polen. O singura planta matura poate elibera in atmosfera cateva miliarde de graunciori de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative pana la 40 de ani. Planta atinge perioada de maxima polenizare in lunile august - septembrie, si se intinde pana sfarsitul lui octombrie. 
 
Fructul este o achena acoperita cu spini, de forma ovoida, care contine o singura samanta mica de culoare maron si cu un varf in forma de sageata. Planta se inmulteste prin seminte, care pot rezista in pamant mai bine de un sezon de vegetatie pana sa germineze, ceea ce explica, de ce in unii ani planta se inmulteste extrem de mult, in populatii compacte si rasare esalonat. 
 
Semintele raspandite de vant germineaza primavara, plantele crescand odata cu majoritatea buruienilor iar pe parcurs ambrozia le depaseste, devenind dominanta pana la jumatatea lunii iulie, cand dezvolta invelisul floral.
 
Este rezistenta la seceta si arsita, fapt ce a determinat ca in ultimii ani secetosi buruiana sa aibe conditii favorabile sa se dezvolte foarte rapid si sa cuprinda areale intregi. Perioada de vegetatie se incheie odata cu primele brume si ingheturi din luna decembrie. 
 

Unde poate fi intalnita/raspandita?
 
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul tarii noastre, fiind extrem de adaptabila la conditiile pedoclimatice.
 
In Romania, ambrozia este raspandita in aproape toate zonele (cu exceptia zonei dealurilor inalte si a zonei montane), preferand solurile nisipoase, mai putin fertile, usor alcaline.
 
Creste spontan pe terenurile lasate parloaga, in principal de-a lungul cailor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgatoare, a lacurilor, pe marginea padurilor, in apropierea daramaturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute, dar si in gradini si parcuri neingrijite pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat, in culturile de cereale si de florea-soarelui, producand pagube semnificative de recolta.
 
Buruiana ambrozia produce mari cantitati de polen incepand de la mijlocul lunii iulie, in functie de conditiile pedoclimatice si se incheie spre finalul lunii septembrie. In verile calduroase, polenul este raspandit de vant la distante foarte mari, cu precadere in verile secetoase.
 

Cum devine o persoana sensibila la polenul de ambrozia?
 
Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori polen/m3.
 
In mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani.
 
Sunt cazuri cand, varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an, existand chiar si copii de 6 luni care prezinta rinita alergica indusa de polenul de ambrozia.
 
Se evidentiaza astfel gravitatea extrema generata de alergia la ambrozia, care afecteaza sanatatea unei largi categorii populationale, care include si copii cu varsta de sub 1 an.
 

Cum se manifesta alergia la ambrozia?
 
Sensibilizarea alergica la polenul de ambrozia se manifesta clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivita si astm, dar pot aparea si simptome cutanate, inclusiv urticarie si angioedem, putandu-se ajunge la manifestari similare celor din socul anafilactic.
 
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: stranut, prurit nazal, obstructie nazala, secretii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculara, lacrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate in respiratie sau wheezing.
 
Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, si edem dureros al tesuturilor profunde, care afecteaza mai frecvent zonele periorala, periorbitala, limba, zona genitala, si extremitatile.
 
Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.
 
Este important de mentionat faptul ca intre cresterea concentratiei de polen si aparitia simptomelor exista o fereastra de oportunitate de aproximativ doua saptamani, in care se poate incepe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativa a calitatii vietii pacientilor. 
 
Astfel cu o investitie minima in aparatura pentru monitorizare aerobiologica, putem alerta eficient populatia cu privire la prezenta polenului in aer. 
 

Cat de frecventa este alergia la ambrozia?
 
Se apreciaza ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), un numar de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm. 
 
Aceste date evidentiaza o prevalenta crescuta a alergiei la ambrozia de 5,35% in populatia activa din Romania, ceea ce indica o morbiditate crescuta, comparabila cu cea data de diabetul zaharat. 

 
Se estimeaza ca populatia expusa la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul tarii, celelalte regiuni fiind mai putin afectate.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x