In afara faptului ca timpul indelungat petrecut pe scaun, mai ales intr-o postura incorecta poate provoca dureri de spate, aceasta forma de sedentarism poate avea si alte consecinte grave, de la scaderea nivelului de concentrare la insomnii cronice. In plus, unele studii au asociat durerile de spate cu o crestere a riscului de deces prematur.
Pentru a diminua durerile de spate, unii nu ezita sa imite atitudinea filosofica a lui Winston Churchill care, atunci cand era intrebat care este secretul sau pentru a se mentine in forma, raspundea ca nu face sport.
Este adevarat, sportul poate face mai mult rau decat bine coloanei vertebrale, daca este practicat incorect sau la nivel intensiv.
Gimnastica spatelui permite intarirea musculaturii paravertebrale si abdominale, care protejeaza spatele. Exercitiile constau in pozitii imobile care se mentin un anumit timp, iar avantajul este acela ca se evita miscarile bruste care provoaca tensionare si se mobilizeaza mai multe grupe de muschi, actionandu-se in profunzime. Exista foarte multe sali de sport care au programe de gimnastica a spatelui.
Stretching-ul combina efortul muscular cu intinderea ligamentelor si a tendoanelor. Mobilitatea musculara si articulara cresc, la fel si capacitatea de miscare si se evita contractarile inutile. Stretchingul diminueaza durerile de spate provocate de contracturi musculare, de rigiditatea ligamentelor si de inflamarea tendoanelor.
Yoga, tai-chi, Qi gong, toate aceste activitati fizice constau in miscari lente si anumite posturi care permit incordarea muschilor fara o tensionare inutila. De asemenea, sunt asociate cu exercitii de respiratie, poate si cu meditatie, care ajuta la relaxare. Totusi, anumite pozitii de yoga sunt foarte dureroase, fiind de preferat ca acest sport sa fie efectuat sub indrumarea unui antrenor.
Inotul amortizeaza efectele miscarilor, iar presiunea exercitata asupra discurilor vertebrale este minima. Este, deci, un sport recomandat de obicei de medici celor care sufera de dureri de spate, potrivit Le Figaro.
Ciclismul este benefic pentru ca permite lucrarea musculaturii fara a pune presiune pe spate. In mod ideal, corpul trebuie sa stea cat mai drept pe sa. Din acest motiv, se recomanda sa se circule cu saua coborata si sa se adapteze vitezele pentru a nu se depune foarte mult efort.
Plimbarea rapida sau lenta permite lucrarea musculaturii spatelui cu conditia sa se faca cu pasi mici. De asemenea, este de preferat ca o astfel de activitate sa se faca pe un teren neaccidentat si sa se foloseasca incaltaminte adecvata.
Orice sport care genereaza presiune mare asupra coloanei, mai ales daca aceasta se va regasi intr-o pozitie asimetrica. Mai precis, trebuie sa fie evitate toate activitatile care taseaza coloana, precum joggingul, saritura cu coarda, echitatia, judo, cele care implica gesturi bruste, precum tenisul, golful, dar si cele care pot provoca socuri violente, cum este fotbalul.
Este esential sa se practice o activitate fizica moderata, dar regulata: 30 de minute pe zi. Sedentarismul creste riscul de dureri lombare si dorsale, dar si sportul practicat in exces poate avea aceleasi consecinte, conform unui numar generos de studii.
Scopul este de a intari musculatura partii superioare a corpului, atat din fata, cat si din spate si din lateralele abdomenului. Aceasta musculatura protejeaza discurile intervertebrale, diminuand presiunea cu 20 - 30% in cazul aceluiasi efort. Astfel, rezistenta la presiune mecanica va fi mai mare. Nu in ultimul rand, exercitiile fizice pentru intarirea musculaturii asigura o mai buna mobilitate a spatelui, garantandu-i integritatea.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea