Este un adagio sumbru , dar, cel putin pe mine, m-a convins ca asa stau lucrurile.
De unde vine acest adagio ?
Compunerea acestui adagio a venit de la o observatie facuta in timpul autopsiilor : colonul persoanelor decedate este plin-ochi de fecale rele.
Ce inseamna fecale rele ? Un tub digestiv prost intretinut – adica populat de bacterii si ciuperci oportuniste si patogene (mai ales Candida albicans) si poluat de alimente prost digerate- risca sa se umple de materii fecale urat mirositoare si toxice .
Acest lucru genereaza tulburari si dezechilibre de o gravitate variabila : constipatie rebela, balonari, diaree, inflamatii diverse, alterarea pielii, instabilitate psihica . Dar, din nefericire, pot apare si tulburari grave : colopatia functionala , diareea cu sange sau cancerul de colon.
Un intestin infestat cu bacterii si toxine inseamna riscul major al unei imunitati deficiente. Poti deveni predispus la boli infectioase si inflamatorii care vizeaza sferele digestive, respiratorii si urogenitale .
Ceea ce insa putini medici ne spun , colonul este si sediul bunei noastre dispozitii , sarea si piperul artei de a trai. Un intestin infestat conduce la tulburari emotionale , uneori grave. De ce ? Ei bine, ultimele cercetari stiintifice au demonstrat ca intestinul este “al doilea creier al omului”. Cum asa ? Celulele intestinului produc 80% din serotonina din corpul nostru . Serotonina este, intre altele, hormonul bunei dispozitii.
Iata de ce decurge, in mod logic, ideea ca trebuie sa ne intretinem tubul digestiv.
Intretinerea tubului digestiv
Pentru a face acest lucru nu trebuie sa recurgem la medicamente, cum ne propune Big Pharma, “fara nici un interes”. Ca si cum colonul ar fi un semineu, un cos ,sau un tub pe care il putem destupa cu Mister Proper.
Trebuie, pur si simplu, sa tinem cont de Mama Natura. Exista o armata de mii de miliarde de micro-organisme care populeaza colonul (in ultima parte a intestinului , inaintea rectului). Aceasta armata protejeaza, curata si impiedica bacteriile si ciupercile daunatoare sa se dezvolte, ocupand locul lor . Acesti microbi protectori sunt foarte numerosi ( de 100 ori mai numerosi ca celulele din corp), adica 100.000 miliarde (14 zerouri !) Armata se numeste “flora intestinala” sau “microbiot”.
Mirosurile urate nu sunt normale
Principala functie a colonului este de a fermenta alimentele incomplet digerate pentru a extrage ultimii nutrienti din alimente si a-i transporta in sange. Atunci cand colonul este sanatos si functioneaza bine, el nu lasa deseuri inutilizabile . Ele sunt evacuate imediat si nu degaja un miros urat.
In preajma bacteriilor si ciupercilor daunatoare , tranzitul este perturbat : apar diareea, constipatia, mirosurile urate. In plus, daca se instaleaza si o digestie proasta atunci colonul nu va fi capabil sa extraga suficienti nutrienti pentru corp si se instaleaza carentele alimentare.
Aceasta flora tulburata produce si gaz carbonic, metan si hidrogen, in abundenta . Se pot crea pungi de gaz de-alungul intregului colon , insotite de senzatia ca poti exploda. Acumularile de gaze si balonarile sunt un semn sigur ca hrana este prost digerata si ca trebuie ajutat colonul. Este un cerc vicios , declansat de lipsa bacteriilor bune, favorabile digestiei.
Calitatea florei intestinale se instaleaza inca de la nastere
Compozitia florei intestinale se stabileste inca de la nastere. Atunci cand esti in burta mamei tubul tau digestiv este steril, nu are nici un microb. In momentul nasterii bacteriile si ciupercile se instaleaza : la 72 ore dupa nastere tubul digestiv contine deja 100 miliarde de bacterii si ciuperci. Dar de unde vin ele? Ele vin dintr-o alta flora : flora vaginala a mamei. Acum apare un punct esential: calitatea florei vaginale a mamei depinde de calitatea florei ei intestinale in ultimele saptamani de sarcina. Iata de ce bebelusii mostenesc calitatea colonului pe tot parcursul vietii. Responsabilitatea mamelor ar fi ca in ultimele sapatamani de sarcina sa-si revitalizeze microflora. Vom vedea cum anume.
Mai apare o problema : un copil nascut prin cezariana nu va putea mosteni flora inestinala de la mama lui. Flora lui va fi marcata de bacteriile si ciupercile existente in mediul spitalicesc. Daca acest mediu este propice unor bacterii si ciuperci rele – caz destul de probabil in Romania, n.n- copilul va fi condamnat pe viata la un colon deficitar.
Exista un remediu, totusi, si in aceste situatii : sa se “insamanteze” tubul digestiv al nou nascutului cu bacterii bune.
Cu toate aceste precautii, exista posibilitatea ca o flora intestinala buna la nastere sa se dezechilibreze ulterior.
Cum risca sa se rupa echilibrul microflorei intestinale ?
Echilibrul microflorei este dinamic si se poate deteriora datorita unor factori endogeni si exogeni :
- factori endogeni sau cauze interioare corpului : deficit imunitar, maladii metabolice discrete, rani, constipatii cronice, tumori in intestin – toate acestea pot dezechilibra microflora intestinala;
- factori exogeni, exteriori corpului : alimentatie deficitara, contaminare cu metale grele , pesticide, aditivi alimentari antimicrobieni, infectii cu germeni patogeni, stres intens, antibiotice, vaccin – toate acestea pot inhiba bunele bacterii , lasand locul celor rele.
Este esential deci sa se mentina/corecteze flora intestinala buna. Iata cateva sfaturi ale doctorului Dupuis
Intretinerea si ameliorarea florei intestinale
Cuvantul de ordine este stimularea instalarii bacteriilor bune - “probiotice” (favorabile vietii).
Tratamentul prin plante
Exista o bibliografie bogata in acest sens. Pur si simplu trebuie sa avem incredere in acest demers.
Reduceti consumului de alimente concentrate
Alimentele concentrate – carnea, branzeturile, grasimile (unt, ulei de floarea soarelui, de porumb, de soia) si zaharurile trebuiesc consumate cu moderatie. Sunt agresori imporanti ai echilibrului microflorei.
Trebuie favorizat consumul de fructe, legume si cereale complete, de boabe (fasole, mazare, bob,etc) , de nuci , peste gras din ocean. Ele au nutrienti importanti -colagen, minerale, vitamine liposolubile, acizi grasi omega -3 cu lanturi lungi.
Se poate consuma, in cantitati mici : carne, lactate (mai ales de capra si oaie), uleiuri vegetale (masline, nuca ) si dulciuri.
Mancati mai multe fibre, ele sun “prebiotice”
Alimentatia moderna contine putine fibre. Fibrele, chiar daca nu sunt nutrienti esentiali, intretin o buna musculatura si mucoasa a intestinului. De mare ajutor sunt “cruciferele” : varza, untisorul, ridichile, napii, cuisoarele.
Redescoperiti produsele lactofermentate
Varza murata, castravetii murati, sfecla murata, ceapa murata, chefirul si iaurtul sunt produse fermentate cu o mare valoare probiotica.
Adaptati-va maniera de a manca pentru a avea un colon sanatos
Esential este , in primul rand ...sa mesteci bine mancarea .
Nu consumati apa cu clor
Introducerea clorului in apa a dus la eradicarea unor boli ca dezinteria si holera, in societatile occidentale. Clorul omoara toti agentii patogeni din apa, dezinfecteaza. Problema este ca face acelasi lucru si in colon, distrugand inclusiv bacteriile si ciupercile benefice functionarii colonului.
De aceea , este de preferat sa se consume apa cu un continut redus de clor.
Toate acestea fiind spuse, va urez un colon sanatos !
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea