Ouale ecologice - intre sanatate, etica si buget

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ouale ecologice - intre sanatate, etica si buget
Ouale ecologice - intre sanatate, etica si buget
de Liviu Deculescu la 10 Ian. 2011
ouaouale ecogainamancare sanatoasa

Ce reprezinta, de fapt, ouale eco? Ouale se impart, din acest punct de vedere, in 4 categorii mari: 0 - oua provenind de la gaini care traiesc in aer liber, hranite ecologic si care nu au contact cu nicio sursa de poluare; 1 - oua de la gaini crescute, de asemenea, in aer liber, dar a caror hrana nu este certificata ecologic; 2 - oua provenite de la gaini crescute in crescatorii de forma halelor, la sol; 3 - oua de la gainile tinute in baterii.

Cifra care ne arata cat de (ne)ecologic este un ou este prima (din stanga) dintre datele stampilate pe ou. Pentru ouale din clasa 1 stampilarea nu este obligatorie.

Exista diferente calitative intre ouale eco si cele provenind de la „gaina de baterie”?
Sub aspectul alimentatiei gainilor, diferentele sunt mai putin importante, uneori chiar inexistente.


Diferenta principala dintre „gaina eco” si „gaina de baterie” este ca cea din urma suporta, permanent, un nivel ridicat de stres, acesta cauzand secretarea in exces a hormonilor de stres. Din cercetarile realizate pana in prezent, nu s-au putut trage concluzii clare privind o eventuala influenta negativa a oualor provenind de la „gainile stresate” asupra sanatatii noastre, compozitia oualor neavand, se pare, de suferit in mod semnificativ de pe urma stresului gainilor.

In privinta culorii galbenusului, aceasta este influentata de structura hranei gainilor. Folosirea in cantitati mai mari a fainei de porumb va avea ca rezultat un galbenus mai portocaliu.

Dincolo de aspectul sanatatii, cert este ca „gaina de baterie” duce un trai cu adevarat chinuit, dominat de inghesuiala si monotonie. Deseori, crescatorii acestor „masini de ouat” le ciuntesc ciocurile, pentru a evita pierderile urmare a lovirilor si canibalismului pe fond de stres.

Aspectele etice, singure, au sanse reduse de a "salva" majoritatea gainilor de la conditiile grele de care au parte, avand in vedere ca pretul oualor eco este de 2-3 ori mai mare ca cel al oualor... "normale".

Urmareste-ne pe Google News

Ultimele NOUTATI

Cinci cursuri care iti pot da libertate financiara
Life Style

Cinci cursuri care iti pot da libertate financiara

Lucrezi in domeniul de stat sau privat si iti doresti sa evoluezi profesional sau chiar sa faci o schimbare? Nimic mai simplu! Alege cursuri acreditate de ANC care iti vor deschide noi porti in...
today06 Iul. 2022
Angajari masive la stat, mai ceva la ca o multinationala cu buget nelimitat: a crescut cu 80% numarul bugetarilor proaspat recrutati
Analize

Angajari masive la stat, mai ceva la ca o multinationala cu buget nelimitat: a crescut cu 80% numarul bugetarilor proaspat recrutati

De la inceputul anului pana acum, statul a reusit sa angajeze mii de bugetari, comportandu-se mai ceva ca o multinationala in plina expansiune pe pietele lumii si cu buget nelimitat.  
today06 Iul. 2022
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu
Bogdan  11 ian. 2011
format_quote Am avut ocazia sa consum oua din prima categorie 0 din comert si din surse "proprii" de la bunici si bineinteles oua din ultima categorie. Diferenta pe care am constatat-o intre aceste categorii este semnificativa din punctul meu de vedere. Gustul celor din categoria 0 este mai placut decat al celor din categoria 3 si in plus, nu mi-a fost niciodata rau dupa ce am mancat cateva oua din categoria 0; in schimb, dupa ce am mancat cateva oua din categoria 3, da. Din punctul meu de vedere, prefer in primul rand ouale din surse "proprii" si apoi cele din categoria 0. Incerc sa evit pe cat posibil ouale din categoria 3. Poate ca mi se intampla doar mie sa imi fie rau dupa ce consum oua din categoria 3 dar sincer ma indoiesc ca este asa.
Sorin  11 ian. 2011
format_quote Caut parteneri / furnizori pentru Catalogul online ulterior Casa de comenzi cu livrare la domiciliu produse eco/naturale/traditionale atestate, http://elinaagroup.eu/cadouri/

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

BNR creste agresiv dobanda de referinta: un nou soc pentru romanii datori la banci
Financiar-Bancar

BNR creste agresiv dobanda de referinta: un nou soc pentru romanii datori la banci

today06 Iul. 2022
Fondul clasei, ilegal: parintilor nu li se va mai cere nici macar un leut pentru scoala copiilor
Ultima ora

Fondul clasei, ilegal: parintilor nu li se va mai cere nici macar un leut pentru scoala copiilor

today06 Iul. 2022
Criza energetica: Iarna nu-i ca vara, iar iarna aceasta am putea trai momente foarte grele
Economie

Criza energetica: Iarna nu-i ca vara, iar iarna aceasta am putea trai momente foarte grele

today06 Iul. 2022
Despre modificarea Codului fiscal: Majorarea impozitului pe dividende ar trebui corelata cu reducerea taxelor pe munca
Ultimele stiri economice

Despre modificarea Codului fiscal: Majorarea impozitului pe dividende ar trebui corelata cu reducerea taxelor pe munca

today06 Iul. 2022

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x