Ouale ecologice - intre sanatate, etica si buget
ouaouale ecogainamancare sanatoasa
Ce reprezinta, de fapt, ouale eco?
Ouale se impart, din acest punct de vedere, in 4 categorii mari:
0 - oua provenind de la gaini care traiesc in aer liber, hranite ecologic si care nu au contact cu nicio sursa de poluare;
1 - oua de la gaini crescute, de asemenea, in aer liber, dar a caror hrana nu este certificata ecologic;
2 - oua provenite de la gaini crescute in crescatorii de forma halelor, la sol;
3 - oua de la gainile tinute in baterii.
Cifra care ne arata cat de (ne)ecologic este un ou este prima (din stanga) dintre datele stampilate pe ou. Pentru ouale din clasa 1 stampilarea nu este obligatorie.
Exista diferente calitative intre ouale eco si cele provenind de la „gaina de baterie”?
Sub aspectul alimentatiei gainilor, diferentele sunt mai putin importante, uneori chiar inexistente.
Diferenta principala dintre „gaina eco” si „gaina de baterie” este ca cea din urma suporta, permanent, un nivel ridicat de stres, acesta cauzand secretarea in exces a hormonilor de stres. Din cercetarile realizate pana in prezent, nu s-au putut trage concluzii clare privind o eventuala influenta negativa a oualor provenind de la „gainile stresate” asupra sanatatii noastre, compozitia oualor neavand, se pare, de suferit in mod semnificativ de pe urma stresului gainilor.
In privinta culorii galbenusului, aceasta este influentata de structura hranei gainilor. Folosirea in cantitati mai mari a fainei de porumb va avea ca rezultat un galbenus mai portocaliu.
Dincolo de aspectul sanatatii, cert este ca „gaina de baterie” duce un trai cu adevarat chinuit, dominat de inghesuiala si monotonie. Deseori, crescatorii acestor „masini de ouat” le ciuntesc ciocurile, pentru a evita pierderile urmare a lovirilor si canibalismului pe fond de stres.
Aspectele etice, singure, au sanse reduse de a "salva" majoritatea gainilor de la conditiile grele de care au parte, avand in vedere ca pretul oualor eco este de 2-3 ori mai mare ca cel al oualor... "normale".