Dubai are cea mai buna piata bursiera din lume
emiratele arabe unitedubaiactiunibancicompaniiinvestitii
Furtuna perfecta a generarii de avutie. Asa caracterizeaza CNN Dubaiul. Incepand cu 2013, piata bursiera din Dubai a inregistrat o crestere de aproape 200%, devenind cea mai dinamica din lume.
Emiratul s-a asigurat ca va organiza World Expo 2020 si acesta reprezinta un factor de succes in privinta reputatiei sale excelente.
In ultimii trei ani, barilul de petrol a costat 100 de dolari si Dubai investeste masiv in infrastructura.
Emiratele Arabe Unite are un bilant contabil excelent si multe oportunitati de viitor", a declarat Alia Moubayed, director cercetator in cadrul Barclays, cand a fost intrebat care sunt motivele din spatele dinamicii investitorilor, inregistrata in ultimele 18 luni.
"Dow Jones a depasit 165.000 puncte", a spus traderul veteran Zakaria Al-Assar din Dubai. "Totusi, Dubai se situeaza la 5.000 puncte si ne dorim mai mult".
EAU au trecut de la categoria investitorilor de risc in cea a fruntasilor, potrivit indicelul MSCI.
Alaturi de Qatar, care evolueaza, de asemenea, excelent, EAU au acelasi statut investitional ca si China si Brazilia.
Increderea investitorilor atinge cote-record si ca atare, acestia injecteaza capital in statele din Golful Persic.
"Vei obtine un anumit nivel de confort, care iti permite sa investesti", a declarat seful diviziei de investitii in actiuni de la NDAB Asset Management, Saleem Khokhar.
"Tot mai multe institutii doresc sa isi desfasoarea afacerile in acest loc si jocul s-a schimbat", a mai spus Khokhar.
Obtinerea statutului de piata emergenta a reprezentat o calatorie lunga pentru Qatar si EAU.
EAU a initiat eforturile in 2009. Unii manageri de fonduri spun ca tocmai aceasta intarziere a contribuit la maturizarea companiilor arabe.
Noua companii vor reprezenta EAU in indicele MSCI, inclusiv grupurile Aldar, Arabtec si Emaar. Gigantul portuar DP World si DFM (Dubai Financial Market) vor fi, de asemenea, in MSCI.
Bursele din Dubai, Abu Dhabi si Doha sunt foarte active. Intr-o singura zi, actiunile bancare se tranzactionau la un pret cu 15% mai mare, fata de zilele anterioare.