Inca o minivacanta pentru bugetari, fix in miezul sezonului estival: cand sunt liberi trei zile la rand
minivacantasfanta mariacodul munciisarbatori legalezile libere 2022
Vesti bune pentru angajatii de la stat, dar si pentru cei din mediul privat. In luna august, fix in perioada de varf a concediilor, vor avea parte de o minivacanta.
Este vorba despre faptul ca in luna august Codul Muncii mai prevede o sarbatoare legala, practic o
zi libera>zi libera!
Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului pica intr-o zi de luni, mai exact pe 15 august, ceea ce inseamna ca weekendul se prelungeste (angajatii vor fi liberi, deci, pe 13, sambata, 14, duminica si 15, luni).
Pana la finele anului, din cele 15 sarbatori legale, pentru care Codul Muncii prevede acordarea unei
zile libere sau compensatii conform legii, au mai ramas doar trei astfel de momente:
-
30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
-
1 decembrie de Ziua Nationala a Romaniei;
-
prima si a doua zi de Craciun.
Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru firmele care cheama angajatii la munca, fara sa le ofere timp liber compensatoriu sau spor salarial
Exista domenii de activitate, cu precadere in mediul privat, unde din motive obiective nu se poate tine cont de oferirea acestei
zile libere, insa angajatii sunt protejati de lege si au dreptul sa primeasca anumite compensatii, fie in timp liber, fie in bani.
Astfel, daca esti chemat la munca pe 15 august, ai dreptul la timp liber compensatoriu, acordat la o data ulterioara, in termen de 30 de zile sau poti primi un spor de cel putin 100% pentru plata fiecarei zile lucrate in timpul celor declarate ca sarbatori legale.
Totodata, la calcularea acestor sporuri, se tine cont inclusiv daca munca efectuata in zilele declarate sarbatori legale a fost munca de zi sau de noapte, iar sporurile pentru munca de noapte se adauga la sporul acordat.
Codul Muncii prevede, in cazul in care angajatorul nu onoreaza aceste obligatii, sa se aplice amenzi cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.
Te-ar putea interesa si: Ghidul angajatorului. Cele 12 perioade in care este interzis sa concediati un salariat (III)
Foto: pixabay