Intalnire de gradul zero Obama-Castro soldata cu o stragere de maini
barack obamaraul castrocuba
Se pare ca Nelson Mandela, de acolo de unde este acum si numai ingerii pot ajunge, imprastie praf de stele aducator de pace si intelegere in lume. Prezent la comemorarea fostului presedinte sud-african, Barack Obama, liderul celui mai puternic stat din lume, i-a strans mana presedintelui cubanez Raul Castro, cu care a schimbat si cateva vorbe. Este un eveniment istoric, mai ales ca, incepand cu 1961, cele doua tari si-au inghetat relatiile diplomatice.
Casa Alba s-a grabit sa emita un comunicat in care a tinut sa precizeze ca intalnirea “nu a fost programata”, de parca in astfel de momente triste se mai pot programa intalniri la acest nivel, peste 90 de lideri politici fiind prezenti la comemorarea lui Nelson Mandela.
Aceasta stragere publica de maini vine dupa ce in urma revolutiei cubaneze din 1959, intre cele doua tari a intervenit o inghetare a relatiilor diplomatice, care s-au rupt oficial in 1961. Un an mai tarziu, Washington-ul a impus un drastic embargo comercial si financiar Cubei, care a fost inasprit pe masura ce anii au trecut. Cuba s-a aflat pe lista Departamentului de Stat american, ca fiind una dintre tarile care finanteaza si sustin terorismul mondial, alaturi de tari ca Sudan, Iran sau Siria.
Cuba se plange de mai bine de cinsprezece ani de condamnarea in Statele Unite la pedepse de cate 15 ani a cinci dintre agentii sai, considerati la Havana ca fiind “eroi ai lupte antiteroriste”. Si Statele Unite reclama eliberearea unui subcontractant american, condamnat in Cuba tot la 15 ani de inchisoare pentru ca a introdus in Cuba “materiale ilegale de transmisie prin satelit”.
De la venirea lui Barack Obama la Casa Alba, relatiile dintre cele doua tari s-au mai dezghetat. In ultimii ani s-au intensificat vizitele americanilor de origine cubaneza in tara lor natala, facand sa intre in visteriile Cubei mai mult de 2,5 miliarde de dolari anual. Mai mult decat atat, de cateva saptamani se aud tot mai multe voci de la Washington care sustin revizuirea politicii in relatia cu Cuba. Presedintele american a afirmat public ca: “Este un nonsens sa credem ca masurile puse in practica impotriva Cubei in 1961 mai au eficacitate astazi, in epoca internetului si a Google. Trebuie sa ne reactualizam politica fata de Cuba, trebuie sa fim creativi si sa reflectam serios la ce avem de facut pe viitor”.
O saptamana mai tarziu, pentru a sustine discursul presedintelui, secretarul de stat al SUA John Kerry, a salutat “unele schimbari” dar a tinut sa sublinieze ca regimul comunist de la Havan ramane “o exceptie” in peisajul democratic al Americii Latine.
De mai bine de trei ani, Raul Castro, fratele fostului conducator al Cubei, Fidel Castro, cauta sa reformeze sistemul economic centralizat al tarii sale, incercand sa liberalizeze putin cate putin piata, dar sa si relaxeze calatoriile cubanezilor in strainatate. Desi John Kerry afirma ca aceste mici concesii facute de regimul comunist de la Havana nu pot face uitata realitatea, care marcheaza viata cotidiana a cubanezilor, recunoaste ca guvernele celor doua tari au gasit deja teme de cooperare pe subiecte de interes comun. Sa fi fost stragerea de mana dintre Barack Obama si Raul Castro doar rezultatul unei “intalniri neprogramate”?