Decizia recenta a Marii Britanii de a construi prima sa centrala nucleara de dupa Fukushima 2011 a redeschis in Germania o dezbatere extrem de aprinsa: sunt sau nu sunt sigure reactoarele nucleare de astazi?
Fukushima a demonstrat ca o catastrofa nucleara nu este neaparat legata de echipamente si tehnologii vechi, cum a fost cazul centralei de la Cernobil, din 1986. Claudia Roth, vicepresedinte al Parlamentului German si fost co-presedinte al Partidului Verde s-a aratat extrem de contrariata de decizia Guvernului Britanic de a investi 16 miliarde de lire sterline (19 milioane de euro) pentru construirea unui nou reactor nuclear, la Hinkley Point Somerset, ce va fi dat in folosinta in 2023. Roth se intreaba:” Cum poti sa construiesti noi centrale nucleare cand toata lumea a inteles, sau ar fi trebuit sa fi inteles, ca Fukushima nu a fost o exceptie ci doar o piesa dintr-o industrie cu risc ridicat in exploatare? Daca Japonia nu a putut garanta siguranta exploatarii este complet iresponsabil sa construiesti noi centrale nucleare. Guvernul britanic este cu adevarat nebun .”
Cu toate acestea muncitorii de la centrala nucleara Krummel, din orasul german Geesthact, din apropiere de Hamburg se plang ca in timp ce alte tari construiesc noi centrale nucleare Germania s-a angajat sa le inchida, marind factura populatiei la energie. Mai mult decat atat, multi germani cred ca Angela Merkel s-a grabit sa inchida centralele nucleare, inainte de a investi in alternative viabile de producere a energiei verzi.
Germania este o tara noroasa si fara vant, astfel incat este nevoita sa se bazeze pe centrale care folosesc combustibil fosil, ce sunt mult mai daunatoare pentru mediu decat energia nucleara.
Totusi accidentul de la centrala nucleara Krummel, care i-a adus porecla de ”monstrul Krummel” nu poate fi uitat atat de usor. In anul 2007 s-a produs un scurt circuit care a generat un mare incendiu. Din fericire incendiul nu a atins niciun reactor, dar centrala a fost inchisa imediat pentru a permite unei anchete oficiale sa afle cauzele dezastrului. Atunci au fost cheltuite peste 700 de milioane de euro pentru reparatii si implementarea de noi tehnologii, reactorul fiind repornit in 2009 dar inchis din nou dupa cateva zile, cand la un alt transformator s-a produs un nou scurt circuit. A urmat accidentul de la Fukushima in urma caruia cancelarul Merkel a decis inchiderea tuturor reactoarelor nucleare din tara.
Ambitia guvernului german este de a produce 80% din electricitate din surse regenerabile pana in anul 2050. In prezent doar 23% din electricitatea produsa in Germania provine din astfel de surse, comparativ cu 4% in Marea Britanie. Ambitiosul plan guvernamental german, intitulat ”Energie Wende” va creste factura germanilor cu 6,24 de centi pe KWh incepand de anul viitor, aducand la bugetul tarii 34 de milioane de euro. In acest moment facturile platite de germani sunt cele mai scumpe din Europa dupa cele din Damenarca si Cipru, conform Eurostat.