Zeci de mii de absolventi de liceu sunt convinsi ca se pot descurca-n viata si fara carte. Nici nu s-au inscris la Bac
bacalaureat 2022bacelevi
Probele pentru sustinerea Bacalaureatului au inceput deja cu verificarea competentelor orale la Limba romana, insa examenul a fost de multi tineri abandonat efectiv. Zeci de mii de elevi nici macar nu s-au inscris, probabil fiind ghidati in viata de principiul conform caruia te poti descurca si fara carte.
Sistemul nostru public de invatamant se confrunta cu un fenomen care starneste ingrijorare in randul expertilor in educatie. Tinerii nostri absolventi de liceu par sa aiba cu totul alte preopari la finalizarea celor 12 clase. Din ce in ce mai putini fac pasul catre inscrierea la Bacalaureat, poate si pentru ca avem suficiente exemple care ne arata ca "succesul" in viata nu depinde de a avea carte, dar si pentru ca avem unele institutii de invatamant postliceal care
ofera diplome de absolvire/calificare fara sa solicite existenta diplomei anterioare (de Bac).
O analiza
Edupedu.ro arata ca
"la inceputul acestui an scolar, au fost inscrisi 151.906 de elevi in clasele a XII-a/zi si a XIII-a seral/frecventa redusa. Inainte de prima proba din cadrul sesiunii de Bacalaureat 2022, adica limba romana – oral, sunt asteptati la probele de examen 126.454 de elevi de clasele a XII-a si a XIII-a.
Dintre cei 126.454, 111.329 sunt din generatia curenta si 15.125 din seriile anterioare, mai mentioneaza acelasi comunicat oficial. Acest lucru inseamna ca 40.577 de elevi de liceu nu sustin Bacalaureatul in aceasta sesiune".
Situatia de anul acesta e mult mai grava decat cea inregistrata in primul an pandemic. Atunci, peste 27.500 de elevi de clasele a XII-a si a XIII-a nu s-au inscris la examenul de Bacalaureat, dar mai putin grava decat in 2019, cad peste 33.000 de elevi nu s-au inscris.
Subiectele din acest an, "adaptate" vremurilor dificile. Examenul, mai simplu
Tinerii care au ales sa nu sustina anul acesta examenul s-ar putea sa regrete in curand decizia, dupa ce vor vedea subiectele, despre care insusi ministrul Educatiei a promis ca vor fi mai simple, date fiind evenimentele prin care aceasta generatie a trecut, cu pandemia si scoala online.
"Atata vreme cat aceasta perioada de criza sanitara a insemnat o catastrofa educationala pentru orice sistem de educatie, inclusiv pentru sistemul de educatie romanesc este total incorect sa plateasca doar elevii cauzele obiective generate de criza sanitara sau, sa spunem, oarecare pricepere de nivel scazut al autoritatilor in a gestiona acest proces. Pe cale de consecinta, subiectele vor fi perfect adaptate acestei perioade care inseamna doi ani din parcursul educational al elevilor care sustin probele nationale. Si evaluarea nationala si bacalaureat. Vom avea si vointa si intelepciunea necesara in conceptia subiectelor pentru aceste probe nationale incat sa nu fie elevii aceia care vor fi nevoiti sa plateasca", a spus ministrul la TVR 1.
Foto: pixabay