Studiul IMAS a fost realizat prin telefon, in perioada 15 iulie - 2 august, un numar de 1.010 persoane cu varsta peste 18 ani fiind intervievate. Conform informatiilor, eroarea de esantionare este de plus/minus 3.1%.
Daca duminica ar fi organizate alegerile prezidentiale, 41.7% dintre romanii care au declarat ca ar iesi cu siguranta la vot, ar pune stampila pe Klaus Iohannis. In comparatie cu luna precedenta, este inregistrata o scadere usoara, de la 42.4% intentie de vot.
Al doilea in topul preferintelor romanilor este Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE si presedintele Senatului, cu 13.8% intentie de vot. Desi a vrut sa fie candidatul comun al aliantei de guvernare PSD - ALDE, Tariceanu va candida in cele din urma pe cont propriu la alegerile prezidentiale din luna noiembrie. In comparatie cu luna iunie, intentia de vot pentru Calin Popescu Tariceanu a scazut de la 15.5% la 13.8%.
Potrivit rezultatelor sondajului realizat de IMAS, al treilea candidat in topul preferintelor romanilor este Victor Ponta, liderul Pro Romania urmand sa obtina 12.9% din voturi in cazul in care alegerile prezidentiale ar fi organizate in aceasta duminica. Dacian Ciolos este pe locul al patrulea in acest top, cu 10.4% intentie de vot.
Chiar si asa, Dan Barna este cel care va candida din partea Aliantei USR - PLUS la alegerile prezidentiale, liderul USR fiind cotat cu 9.4% intentie de vot. In cele din urma, Viorica Dancila ar obtine voturile doar a 7.5% dintre cei care s-au declarat convinsi de faptul ca ar iesi la vot in cazul in care duminica ar fi organizate alegerile prezidentiale.
Conform aceluiasi sondaj realizat de IMAS, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, 25.5% dintre voturile celor care ar iesi in mod sigur la vot s-ar indrepta catre PNL. USR urca pentru prima data pe locul secund in topul preferintelor romanilor, cu 21.4% intentie de vot in cazul in care duminica ar fi organizate alegerile parlamentare.
Social-democratii se regasesc abia pe pozitia a treia in topul lunii iulie, cu doar 19.4% intentie de vot. Pro Romania, partidul condus de Victor Ponta, este al patrulea in topul preferintelor romanilor, cu 9% intentie de vot in luna iulie. In cele din urma, ALDE ocupa locul al 5-lea in acest top, cu 7.3% intentie de vot.
Ce este insa si mai interesant este ca 6% dintre cei care au declarat ca ar iesi cu siguranta la vot, in cazul in care duminica ar fi organizate alegeri parlamentare, ar pune stampila pe PLUS, partidul condus de Dacian Ciolos. In conditiile in care astazi s-au incheiat negocierile privind formarea unei aliante electorale si politice intre USR si PLUS, intentia de vot cumulata in cazul celor doua formatiuni ar ajunge pana la 27.4%, adica peste cea obtinuta de Partidul National Liberal.
Citeste si: Directia Generala Antifrauda Fiscala a verificat in patru zile peste 600 de firme din Bucuresti
Ultimele NOUTATI
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?