MApN sanctionat pentru discriminarea femeilor din invatamantul militar
invatamant militardiscriminare de genmapn
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, la data de 1 aprilie 2016, ca excluderea femeilor de la numeroase specializari militare, precum si oferirea unui numar redus de locuri pentru femei in invatamantul militar constituie acte discriminatorii.
MapN a fost sanctionat prin avertisment, in urma petitiei semnate de 17 ONG-uri si depuse la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in octombrie 2014.
Decizia CNCD a fost contestata de MApN in 2015, care a argumentat prin faptul ca "prin reducere la absurd, intr-o perioada de 6-9 ani, poate aparea situația conform careia o escadrila de avioane multirol sau elicoptere de lupta sa fie incadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorita structurii morfo-fiziologice si biologice a parții feminine, ca in fiecare luna, pentru o perioada de 4-5 zile escadrila să fie neoperationala, iar pe perioada maternitatii, care se poate intampla pentru mai multe femei din aceeasi escadrila, situatia sa fie asemanatoare." (conform
Cererii de chemare în judecata a MApN nr. DLJ 772 din 12.02.2015)
Semnatarii petitiei au atras atentia asupra faptului ca in perioada 2001-2004 nu existau locuri de admitere separate pentru fete si baieti in invatamantul militar liceal, in timp ce pentru anul scolar 2016-2017 nu exista niciun loc pentru fete la acest nivel.
Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu a fost semnalata drept un caz concludent, cu numai 34 de locuri rezervate femeilor, in raport cu cele 178 accesibile barbatilor.
"In lipsa unor justificari reale, bazate pe date stiintifice concretecare sa dovedeasca faptul ca persoanele de sex feminin nu pot face fata rigorilor profesiei si conditiilor de lucru respective, nu putem lega aceste cifre decat decat de traditia bazata pe stereotipuri si prejudecati, ceea ce nu este o explicatie rezonabila si acceptabila in contextul limitarii dreptului la educatie si formare profesionala pe criteriul sex", a declarat reprezentanta Coalitiei anti-discriminare, Iustina Ionescu.
Mai mult, aceasta a calificat pozitia oficiala a MApN drept "un mod reductionist si retrograd de a privi viata femeilor".
Coalitia anti-discriminare constata perpetuarea discriminarii pe criteriul de gen in invatamantul militar, ceea ce demonstreaza faptul ca sanctiunea prin avertisment nu a avut consecinte notabile. Prin urmare, reprezentantii Coalitiei solicita ca, in urma deciziei Curtii de Apel, CNCD sa aplice sanctiuni proportionale cu gravitatea discriminarii.
Sursa:
www.antidiscriminare.ro