Astfel, viitorul aproapiat al businessurilor nu este tocmai greu de intrevazut.
Astazi, este aproape imposibil pentru un business sa se dezvolte fara ajutorul IT-ului. Computerele si internetul inseamna viteza, iar companiile care nu pot tine pasul cu noile tehnologii raman in urma in mod inevitabil.
Evolutia tehnologica inseamna nu doar faptul ca multe joburi vor disparea fiind inlocuite de automatizare, dar si ca afacerile care nu isi pot crea, de exemplu, o aplicatie, isi vor pierde rapid clientii care vor dori ca toate serviciile sa fie la indemana lor.
Dezvoltarea tehnologica inseamna si o schimbare in felul in care comunicam. Lucrul de la distanta nu mai este de mult o noutate, aceasta practica ajutandu-i pe angajatori sa pastreze productivitatea intacta in timp ce renunta la costuri importante. S-ar putea pune intrebarea: care va mai fi exact rolul birourilor?
In timp ce afacerile vor semana din ce in ce mai mult cu o comunitate, noile cladiri de birouri vor fi gandite astfel incat sa ofere tot mai multe facilitati membrilor sai. Trendul a fost prevazut si de omul de faceri roman Liviu Tudor, al carui West Gate Park este dotat cu spatii comerciale, unitati de cazare, dar si zone de sport si culturale. In cuvintele omului de afaceri, acesta „va fi viitorul standard mondial in ceea ce priveste proiectarea si executia unui business park.”
Pare o previziune optimista, insa in conditiile pericolului real al incalzirii globale, oamenii de afaceri pur si simplu nu au de ales. Majoritatea solutiilor de sustenabilitate implica si cheltuieli reduse pentru angajatori. In acelasi timp, tehnologiile mentionate sunt menite sa reduca in mod semnificativ consumul de energie si de resurse.
Fie ca vorbim despre becuri LED, despre eliminarea documentelor de hartie in favoarea celor digitale sau despre masina de serviciu electrica, marile companii inteleg ca proiectul de a reduce incalzirea globala nu poate functiona fara ele.
Poate parea o predictie curajoasa si poate fi privita mai mult ca o metafora. Este greu de crezut ca granitele tuturor statelor lumii vor cadea in urmatoarele decenii, insa este important sa intelegem inca de pe acum ca globalizarea este benefica pentru dezvoltarea afacerilor.
Mediile multinationalelor incurajeaza colaborarea continua a echipelor din diferite state. Evident, acest borderless workspace este facilitat in primul rand de evolutia tehnologiilor de comunicare si de transport.
E aproape imposibil sa faci abstractie de climatul sociopolitic actual, dar daca vor exista mai multe initiative de tipul „Spatiul Schengen”, motivate de criterii economice, atunci cine poate spune ca vom mai avea nevoie de granite peste cateva zeci de ani?
Sursa foto: Shutterstock.com
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii