7 strategii prin care marii lideri isi intimideaza, la nivel subconstient, partenerii de afaceri sau angajatii
businessafacerinegocieri
Ai plecat vreodata de la o discutie cu un potential angajator, sau cu un partener de afaceri, cu senzatia ca parca nu ai fost tu cel care a luat cuvantul, cu senzatia ca parca nu stii ce a fost cu tine, de ce te-ai lasat convins atat de usor sau te-ai intrebat de ce nu ti-ai amintit toate argumentele pe care le detineai, sau de ce te-ai simtit intimidat? Ei bine, daca da, persoana cu care ai discutat a stiut sa iti insufle o doza suplimentara de autoritate, la nivel subconstient.
Cum?
Marii lideri stiu ca, dincolo de ceea ce exprima verbal, limbajul nonverbal, decorul, vestimentatia, ambientul in care se poarta discutia, felul in care te programeaza pe agenda lor, toate acestea pot fi arme cu care sa se impuna in fata partenerilor de discutie.
Iata cateva dintre cele mai simple strategii de ''intimidare'':
1. Se asaza intotdeauna mai sus decat tine
Fie ca alege sa stea in picioare la discutii, in timp ce tu esti invitat sa stai jos, fie ca are grija sa aiba scaunul cel mai inalt din incapere, un lider cu experienta stie ca, prin aceasta strategie iti va trezi un sentiment similar celui pe care il simteai in scoala, cand stateai in banca in fata profesorului ce se impunea in fata ta printr-o pozitie strategica a catedrei, in fata clasei, sau stand in picioare.
Simplul fapt ca ridici chiar si foarte putin privirea catre el lui ii trezeste sentimentul de dominare, in timp ce tie, pe cel de persoana dominata.
2. Nu gesticuleaza, nu isi macina palmele, prin tot limbajul lui nonverbal emana calmitate
Un lider adevarat are autocontrol. Are fiecare miscare atent gandita si calculata si, daca nu vrea sa transmita nimic prin mimica si gesticulatie, atunci se va misca cat mai putin. Aceasta inflexibilitate a lui iti va transmite ideea ca e foarte sigur pe el, dar si pe situatie, si te va pune putin in dificultate, facandu-te pe tine sa fii usor agitat, fastacit si necontrolat.
Citeste si: 7 Beneficii ale Sportului care Te vor Convinge sa faci Miscare in Fiecare zi
3. Stie importanta privirii in ochi
Liderii adevarati nu se vor uita pe pereti cand iti vor vorbi. Te vor privi fix in ochi, iar acest contact vizual nu va disparea decat atunci cand isi va dori in mod deliberat, sa intrerupa conexiunea cu tine.
Unii oameni se pot simti intimidati de o privire insistenta si fixa, iar liderul care va ''mirosi'' aceasta oportunitate, nu va face rabat de la a o transforma intr-o arma de discutie in favoarea sa.
4. Te cheama pe terenul lui
Nu putine persoane constientizeaza importanta locului in care merg sa discute o afacere. Daca te numeri printre acestia, comiti o mare greseala care te-ar putea dezavantaja. Oamenii de afaceri cu experienta stiu ca isi pot juca cel mai bine mingiile, cand sunt ''pe terenul lor''.
Ei sunt deja obisnuiti cu atmosfera, cu decorul, cu tot ce presupune spatiul lor in care te cheama, tu, insa, pe langa elementele de noutate ''de mediu'' cu care vei impacta, vei fi nevoit sa te adaptezi, suplimentar, si la o discutie. Deci, avantaj liderul.
5. Decorul locului in care te cheama e, cel mai adesea, impunator
Cand esti chemat ''in terenul lui'', nu vei fi chemat intr-o camera scorojita si darapanata. Nu, spatiul sau e impunator, mobila este de buna calitate, aleasa cu gust, de obicei, in stil clasic, iar tot ce e in jur e menit sa iti transmita senzatia ca acolo traieste un om important, pretentios, cu potential financiar si, mai ales, cu personalitate.
6. Aplica strategii privind agenda de lucru
Nu fi surprins daca un astfel de om va amana intalnirea, pentru o alta data, spunandu-ti ca s-a ivit ceva de ultim moment. Nu fi surprins daca vei fi nevoit sa il astepti cateva minute, atunci cand ati fixat o ora anume pentru a va intalni.
Desi exista si sansa ca aceste lucruri sa se intample fortuit, ele te pot intimida, fiindca tu te transpui automat in personajul mai neinsemnat, care trebuie sa il astepte pe cel ocupat, pe cel care isi va rupe o bucatica din pretiosul lui timp si pentru tine.
7. Niciodata nu iti va da un raspuns concret, pe loc
Poate ca l-ai convins sa bata palma cu tine. Dar in foarte putine cazuri astfel de persoane atat de agile lasa garda jos si isi exprima prea usor simpatia fata de cineva, sau de proiectul cuiva.
In timp ce vei fierbe de nerabdare asteptand acceptul lui de a colabora cu tine, fara sa iti dai seama, vei fi din ce in ce mai dispus la a renunta la ''pretentiile'' tale, doar ca in cele din urma sa primesti un raspuns afirmativ, iar calvarul asteptarii sa ia sfarsit.