Avertisment privind toxicitatea schimbarilor fiscale: Bursa de la Bucuresti a trecut pe rosu, investitorii miros pericolul
modificari fiscalefiscalitatedeficit bugetargaura din buget
Dupa ce Guvernul a anuntat masurile fiscale pe care le propun spre implementare cel mai probabil din toamna, mai multe industrii, oameni de afaceri, unii economisti si Opozitia au spus ferm faptul ca Romania merge intr-o directie gresita.
Se vede acest lucru si din reactia pietei de capital. Dupa ce s-a facut marele anunt al modificarilor fiscale, Bursa a trecut pe rosu - spune senatoarea USR Anca Dragu. Conform acesteia, investitorii stiu ca drumul care ne e dictat de la Palatul Victoria nu e tocmai benefic.
"Nu numai ca mie mi-a parut asa, dar se pare ca a parut tuturor, pentru ca, daca ati vazut, dupa-amiaza, dupa marea conferinta, Bursa de la Bucuresti a trecut pe rosu. Acesta este cel mai rapid si clar sigur element cum ca investitorii au simtit directia proasta in care se indreapta Guvernul – pe de o parte, ca nu sunt in stare sa acopere gaura bugetara, pe de alta parte, ca firmele vor fi cele care vor plati dezmatul facut de Guvern (...)
Masurile sunt superficiale – de fapt, nu exista niciun fel de masura de taiere de cheltuieli. Cei 40 de secretari de stat care nu vor mai avea aceasta functie (…) ei oricum raman undeva in sistem, nu?", a spus senatoarea, citata de
B1tv.ro.
Mediul de afaceri, revoltat si el. Patronii stau cu lacatul in mana, gata sa-l agate pe usa "pravaliei"
Oamenii de afaceri reclama lipsa de consultare a politicienilor cu sectorul privat, dar si faptul ca propunerile privind noile masuri fiscale, desi unele sunt radicale, se vor a fi implementate de pe o luna pe alta. Predictibilitate zero!
"Sunt peste 50 de modificari, asa cum spunea si Marcel Ciolacu, ne asteptam la multe modificari pentru companii mari, companii mici, angajati de la privat sau de la stat.
Temerea noastra cea mai mare e ca o ajustare atat de brusca, decisa in august si intrata in vigoare in septembrie ne poate duce la recesiune. Nu mai vorbim de predictibilitate. Si noi regretam ca nu am discutat masurile astea. Era evident de la raportul Consiliului Fiscal ca deficitul va fi mai mare decat cel prognozat de Ministerul Finantelor. Atunci era momentul sa discutam despre aceste masuri. Acum e foarte, foarte tarziu", a declarat la
Digi24 Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale Concordia.
Va ploua cu falimente
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, anticipeaza un colaps in sectorul privat romanesc si o ploaie de falimente:
"Guvernul nu are o strategie de dezvoltare economica si atunci isi permite sa anuleze anumite facilitati, pentru ca nu urmareste efectul acestor facilitati, crezand ca vor incasa bani mai multi la buget. Poate pe termen foarte scurt sa adune niste bani acolo, vor da niste vouchere sociale si atat, dar legat de efectul negativ asupra mediului economic, in primul rand, va fi asupra IMM-urilor.
Eu am fost la o intalnire cand s-a prezentat Carta Alba a IMM-urilor si spuneau reprezentantii acestor intreprinderi ca foarte multe firme vor da faliment pentru ca sunt si nebancabile, si nu vor putea face fata concurentei”, a spus fostul ministru, citat de
B1tv.ro.
Foto: manager.ro