Benetton se retrage de pe Bursa
benettoncompaniebursadelistareproblemefinanciar
Unul dintre numele grele ale industriei modei, Benetton, a decis retragerea de pe Bursa. Brandul trece printr-o etapa dificila, fiind prins intre criza economica din Italia - unde au loc peste 40% din vanzarile sale - si concurenta agresiva a unor nume noi, precum Zara din Spania si H&M din Suedia. In ultima perioada actiunile Benetton au pierdut 30% din valoarea de listare de la Bursa.
Benetton valoreaza la Bursa ceva mai mult de 700 de milioane de euro. Familia, prin “Edizione Holding” si actiuni proprii ale companiei, controleaza 72%. Deci, a scoate de pe piata bursiera un brand faimos pentru pulovere si moda pentru tineri si a repune controlul absolut in mainile fondatorilor va costa restul de 28%, adica sub 200 milioane de euro.
Valoarea de la Bursa a scazut cu 30%
In ultimii trei ani, Benetton a pierdut la Bursa aproximativ 30%, fata de un declin al indicelui FTSE-MIB, care masoara tendinta generala a cotatiei, sub 15%. Tocmai performanta dezamagitoare a actiunii la Bursa se afla in spatele deciziei Benetton de a spune adio listarii.
La Ponzano Veneto, sediul Benetton, opinia este ca Bursa este acum o oglinda ce deformeaza, care nu reflecta cu fidelitate sanatatea si perspectivele grupului. Astfel, prefera sa plateasca 200 de milioane de euro pentru a avea mana total libera pentru o reorganizare si expansiune in strainatate, care va creste valoarea companiei mult dincolo de evaluarea actuala.
Italia genereaza 40% din vanzarile totale
Fata de optiunea Benetton se poate obiecta ca valoarea atribuita de Bursa unei companii cotate este corecta prin definitie. Asupra cotatiei cantaresc desigur ratiuni industriale si comerciale: brandul trece printr-o etapa dificila, constrans intre criza economica din Italia - unde au loc peste 40% din vanzarile sale - si concurenta agresiva a unor nume noi, precum Zara din Spania si suedeza H&M.
Este tot atat de adevarat ca exista pe piete comportamente irationale care duc in jos cotatiile, creand adevarate 'bule' negative. Dar acest episod local este in acelasi timp simptomul unei discrepante globale intre lumea finantelor si cea a economiei reale. O dificultate de evaluare resimtita atat la cotatii, mai volatile ca niciodata in aceste vremuri de criza, precum si la verdictele agentiilor de rating.
Bursa - un instrument ineficient pentru crestere
Demersul Benetton arata cum este perceputa astazi Bursa de catre o clasa antreprenoriala poate chiar mai extinsa decat cea italiana, nu numai ca un canal ineficient pentru a favoriza cresterea, ci si ca un instrument putin valabil pentru evaluarea companiilor.
Pe de alta parte, investitorii mici pot spune multe povesti cu privire la ineficienta pietei de actiuni ca instrument de distribuire a profiturilor si riscurilor si au de multe ori dovada modului in care pozitia de actionar minoritar este dintre cele mai putin de invidiat.
Companiile nu se mai inghesuie la Bursa
Cifrele Bursei fotografiaza bine ruptura dintre intreprindere si economisire: anul trecut, 14 companii au parasit listarea comparativ cu 10 care au fost listate, in timp ce capitalizarea totala a Bursei a trecut de la 27% din PIB in 2010 la sub 21% in 2011. La aceasta se adauga o mega-cotatie, precum cea a Prada, care a preferat Hong Kong-ul orasului Milano, pe valul expansiunii spre Orient.
Este greu sa cataloghezi cazul Benetton drept agitatia unui intreprinzator care-si vede subevaluata propria companie. Mai mult sens are sa vezi in demers un rol al Bursei si pietei financiare care, ca intotdeauna in vremuri de criza, trebuie regandite, incercand sa intelegi de ce pentru companiile italiene, istoric lipsite de capital si prea des sprijinite de banci, Bursa nu este alegerea fireasca care ar trebui sa fie.