Cat ai putea castiga in 2022, daca investesti ACUM in Bitcoin? Suma e fabuloasa
bitcoincriptomonedemonede digitale
O analiza XTB arata ca visul multor oameni de a investi in criptomonede si a scoate bani frumosi, s-ar putea adeveri. Se asteapta ca Bitcoin sa atinga pragul de 100.000 de dolari pe unitate, pana la finele anului viitor, daca reglementarile din Statele Unite vor fi favorabile.
Bitcoin a marcat un nou maxim istoric, pe masura ce investitorii au primit cu bratele deschise lansarea cu succes a primului fond tranzactionat la bursa cu expunere pe Bitcoin din SUA. Cea mai mare criptomoneda din lume a stabilit, ieri, un nou record la 66.901 USD, depasind maximul anterior de la 64.899 USD inregistrat la jumatatea lunii aprilie.
Lansarea de marti a fondului tranzactionat la bursa (ETF) ProShares Bitcoin Strategy a fost un prag important pentru industria de gestionare a activelor, integrand Bitcoin si mai mult in randul finantelor clasice. Acesta a crescut cu aproape 5% in prima zi de tranzactionare. Companiile de administrare a veniturilor care nu le-au oferit clientilor posibilitatea de a cumpara monede digitale pana in acest moment ar putea sa intre in acest sector.
ETF-urile sunt vehicule de investitii pasive care au castigat interesul investitorilor, datorita usurintei de a investi precum si a performantei pe termen lung fata de fondurile active. Lansarea ETF-urilor Bitcoin deschide, prin urmare, calea catre lumea criptomonedelor pentru multi investitori care anterior nu erau convinsi din cauza riscurilor asociate investitiilor in criptomonede (lipsa reglementarii, riscul pirateriei portofelului).
Din 2013, Comisia SUA pentru valori mobiliare (SEC) a respins incercarile de a crea un ETF Bitcoin. Cu toate acestea, saptamana trecuta, SEC a alimentat speculatiile privind aprobarea dupa ce a postat urmatoarele sfaturi pe Twitter: „Inainte de a investi intr-un fond care detine contracte futures Bitcoin, asigurati-va ca puneti in balanta, cu atentie, potentialele riscuri si beneficii”. Astfel, SEC considera ca un ETF futures este mai sigur. Contractele futures pe Bitcoin sunt oferite de Chicago Mercantile Exchange (CME), o imensa institutie financiara. De asemenea, investitorii trebuie sa depuna garantii pentru tranzactionarea contractelor la termen.
ETF-urile cripto s-au lansat anul acesta in Canada si Europa, crescand in popularitate pe fondul accentuarii interesului pentru activele digitale si se asteapta ca aceasta tendinta sa continue si in viitor. Deja mai multi administratori de fonduri au solicitat lansarea de ETF-uri Bitcoin in SUA. Gigantul de investitii institutionale Grayscale se gandeste sa converteasca fondul Bitcoin Trust intr-un fond tranzactionat la bursa (ETF) stabilit fizic. Acest lucru ar putea face moneda digitala disponibila pentru un numar mare de investitori.
In primul rand, exista un interes din ce in ce mai mare din partea investitorilor institutionali care au disponibile sume importante. Astfel, mai multe fonduri doresc sa investeasca in Bitcoin si instrumentele sale derivate, ceea ce poate duce la cresteri si mai puternice ale preturilor.
Saptamana trecuta, produsele de investitii in active digitale au inregistrat intrari in valoare totala de 226 milioane de dolari SUA, ceea ce a adus totalul intrarilor in ultimele 8 saptamani la 638 milioane USD. Activele totale administrate (AuM) se afla in acest moment la o distanta de doar doar 5% de maximul istoric, de 67 miliarde USD, ca urmare a aprecierii recente a pretului.
Un factor la fel de important este adoptarea criptomonedelor in viata de zi cu zi. PayPal a anuntat recent ca va include criptomonede in reteaua sa de plati in beneficiul clientilor sai. Utilizand reteaua PayPal, utilizatorii pot efectua acum plati in criptomonede si pot achizitiona bunuri si servicii in schimbul monedei digitale.
Totusi, in aceasta perioada agitata pentru moneda digitala, tot mai multe nume importante de pe pietele financiare isi exprima opiniile referitoare la acest subiect, aderand astfel la una dintre cele doua tabere.
Pentru investitorul miliardar Mark Cuban, Bitcoin prezinta un avantaj major fata de alte criptomonede. Acesta a postat pe Twitter ca ”avantajul MAJOR” este faptul ca are „concurenta ZERO” ca modalitate de stocare a valorii, numind moneda digitala drept „cea mai buna metoda de stocare a valorii de pe piata”. In opinia sa, aceasta caracteristica se datoreaza algoritmului, care face ca oferta de Bitcoin sa fie limitata prin design. El l-a comparat anterior cu aurul, spunand chiar ca Bitcoin este o modalitate de stocare a valorii mai buna decat metalul pretios.
>>> Isarescu taie elanul romanilor pe care i-ar bate gandul sa investeasca in criptomonede: Bitcoin nu e o moneda
De asemenea, comentariile optimiste ale cunoscutului investitor Paul Tudor Jones au sustinut sentimentul pozitiv, acesta afirmand ca prefera criptomonedele drept metoda de acoperire impotriva inflatiei in detrimentul aurului.
Pe de alta parte, Michael Burry, cunoscutul administrator de fonduri, subliniaza faptul ca nimeni nu este atent la nivelul de indatorare de pe piata criptomonedelor. De luni de zile, el sugereaza ca Bitcoin se afla ”pe marginea prapastiei”.
La inceputul acestei saptamani, influentul bancher central Jon Cunliffe, care ocupa in prezent functia de guvernator adjunct al Bancii Angliei pentru stabilitatea financiara, a avertizat ca „o prabusire masiva a preturilor cripto-activelor este un scenariu plauzibil”, iar cresterea rapida a pietei Bitcoin si cripto ar putea reprezenta o amenintare pentru sistemul financiar daca nu este reglementata urgent.
Criptomonedele sunt cele mai performante active din ultimul deceniu si acesta este ”asul din maneca” pentru cumparatori in viitor. Au existat suisuri si coborasuri, dar fiecare retragere a fost urmata de un raliu si mai impresionant. Da, raliul actual fara o scadere cauzata de o piata descendenta evolueaza deja de aproape 3 ani, dar fiecare raliu anterior s-a incheiat cu o perioada de frenezie de cumparare ampla, lucru care lipseste in prezent.
In plus, nivelurile ingrijoratoare atinse de inflatie la nivel global ii fac pe investitori sa caute noi metode si instrumente de investitie care sa le protejeze fondurile impotriva inflatiei. In ciuda randamentelor bune ale principalilor indici bursieri sau a altor instrumente clasice, valorile (neoficiale) ridicate ale inflatiei reduc mare parte din castiguri, motiv pentru care monedele digitale si, in special, monedele clasice precum Bitcoin reprezinta o alternativa atractiva.
Intre timp, vanzatorii indica ”hype-ul”. Argumentul lor este ca, din cand in cand, exista o scadere pe piata brutala de peste 80% care submineaza increderea in criptomonede. Ei pot sublinia pe buna dreptate ca introducerea contractelor futures pe Bitcoin la CME in decembrie 2017 a inceput de fapt o astfel de piata de scadere (chiar daca a fost vazuta ca un semn de acceptare, asa cum este ETF-ul astazi).
Cu toate acestea, nu ar trebui sa presupunem orbeste ca aceasta situatie se repeta.
Un aspect cheie in acest moment este daca investitorii vor fi capabili sa mentina pretul deasupra pragului de 65.000 USD. Daca raspunsul va fi da, raliurile de pe piata criptomonedelor din Q4 pe care le-am vazut in majoritatea anilor anteriori ar putea duce Bitcoin catre unele dintre previziunile curajoase de pret din ultimele luni, precum 100.000 USD. Daca raspunsul va fi negativ, urmatoarea secventa de crestere ar putea necesita ceva timp pentru a capata sustinere si a se materializa.
Reglementarile SUA ar putea fi cruciale aici. Pietele considera unda verde pentru ETF din partea SEC ca o dovada a acceptarii. Stim, de asemenea, ca urmeaza mai multe reglementari. Acum intrebarea este daca aceste reglementari vor permite criptomonedelor sa se dezvolte sau vor fi prea dure si vor bloca cresterea pietei? Din acest motiv apar doua intrebari cruciale:
-
Va permite SEC crearea unui ETF cu expunere pe Bitcoin fizic?
-
Reglementarile pentru piata criptomonedelor vor limita utilizarea acestora in plati si transferuri de bani?
Cu peste 16 ani de experienta in pietele financiare, XTB este, in prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume si o companie completa de investitii listata pe Bursa de la Varsovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autoritati de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. XTB este o companie tip fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport de exceptie oferit clientilor.