Experti: Ne paste o amnistie fiscala. Vezi aici cine scapa de datorii
amnistie fiscala 2023fiscalitate
Conform unei analize a specialistilor Termene.ro, guvernantii nostri ar fi in prag de a da unda verde unei amnistii fiscale. Cu alte cuvinte, vom vedea unele datorii stergandu-se cu buretele!
La fel ca in 2020, se pare ca si acum Ministerul Finantelor a elaborat un Ordin ce vizeaza amnistia fiscala pentru obligatiile bugetare neonorate la nivelul anului 2021.
Specialistii Termene.ro, vorbesc in cadrul unei ample analize ce poate fi consultata
aici, despre faptul ca obligatiile bugetare care pot face obiectul restructurarii reprezinta:
a) sumele de orice fel care se cuvin bugetului general consolidat constand in obligatii fiscale, precum si obligatii bugetare individualizate in titluri executorii emise potrivit legii, existente in evidenta organului fiscal central competent in vederea recuperarii;
b) obligatiile de plata aferente sumelor acordate, in perioada starii de urgenta, cu titlul de imprumut din venituri rezultate din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si transmise spre recuperare organului fiscal central, care nu privesc sume ce fac obiectul ajutorului de stat.
Prevederile sunt aplicabile si obligatiilor de plata reprezentand taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 31 decembrie 2021 inclusiv si care rezulta din inscrierea in randurile de regularizari din decontul de TVA a taxei colectate, precum si a taxei deductibile, prin care se corecteaza taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 31 decembrie 2021 inclusiv.
c) obligatiile bugetare principale si accesorii reprezentand ajutor de stat de recuperat, acordate din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente fondurilor europene, precum si taxele vamale, accizele si taxa pe valoarea adaugata pentru care administrarea, cu exceptia inspectiei fiscale si a executarii silite, revine Autoritatii Vamale Romane.
"In plus, se propune modificarea termenului de depunere a raportului trimestrial privind stadiul implementarii masurilor din planul de restructurare, emis de catre expertul independent. Acesta urmeaza sa se transmita, atat debitorului, cat si organului fiscal competent pana in ultima zi, inclusiv, a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.
In prezent, raportul trimestrial privind stadiul implementarii masurilor din planul de restructurare se transmite atat debitorului, cat si organului fiscal competent, in primele 10 zile ale primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.
Procedura de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante vizeaza agentii economici care „inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021, nestinse pana la data emiterii certificatului de atestare fiscala de catre organul fiscal central, precum si obligatii bugetare accesorii", a mai transmis sursa citata.
Foto: freepik.com