Firmele romanesti, ingropate in datorii: ploua cu insolvente in toata tara
insolventefirme in insolventa
Anul 2022 nu a debutat prea bine pentru mediul privat romanesc. Multiplele crize, incertitudini si provocari financiare au crescut numarul insolventelor la nivel national, comparativ cu situatia din 2021.
Primele patru luni ale anului curent au adus o crestere cu 8,12% a insolventelor, fata de perioada similara a anului trecut, in randul societatilor comerciale si al persoanelor fizice autorizate (PFA).
Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) arata faptul ca, in ianuarie - aprilie 2022 la nivelul intregii tari s-au inregistrat 2.171 de insolvente. Numai in aprilie, numarul acestora s-a ridicat la 561!
Capitala e lider in clasamentul durerii
Polul dezvoltarii sectorului de business, Bucurestiul, inregistreaza cel mai mare numar de insolvente, respectiv 391. Desi cifra este mare, vorbim totusi de o scadere cu 5,56% fata de primele patru luni din 2021, cand 414 societati si PFA-uri au intrat in insolventa.
Clasamentul e completat de: Bihor, cu 202 de insolvente (plus 30,32%), Cluj – 140 (minus 15,66%) si Timis – 110 (plus 11,11%).
La polul opus, regasim cel mai mic numar de insolvente la nivel national in: Harghita, cu 6 astfel de cazuri (+ 20%) Covasna cu 8 insolvente (-27,27%) si Gorj cu 9 societati si PFA-uri insolvente (minus 47,06%).
Referitor la domeniile de activitate care au fost cel mai puternic afectate de insolvente, in perioada ianuarie - aprilie, regasim comertul cu ridicata, amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, respectiv 561 (minus 6,81% fata de primele patru luni din 2021), constructii – 426 (plus 32,71%) si industria prelucratoare – 261 (plus 3,98%).
Antreprenorii solicita Guvernului sa intervina si sa sprijine sectorul privat
In contextul actual dificil, marcat de scumpiri,
antreprenorii romani au nevoie de sprijin pentru a putea merge mai departe si a ajuta, prin contributiile lor si locurile de munca create, economia nationala. Prin urmare, acestia au o serie de recomandari pentru guvernanti, carora le cer cu precadere stabilitate fiscala si mentinerea cotei unice de impozitare.
In acest sens, Romanian Business Leaders a transmis o serie de masuri pe care antreprenorii locali le considera esentiale in perioada urmatoare. Iata lista celor 10 masuri solicitate de antreprenorii locali:
-
Mentinerea cotei unice, care a stat la baza cresterii clasei de mijloc si a generat locuri de munca. A adus progres, crestere economica si a scos la lumina zona veniturilor gri.
-
Aplicarea unitara si egala a impozitelor, fara sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferential, care creeaza inechitate in economie, si impovareaza fiscal sectoarele neprivilegiate.
-
Plafonarea maximala a contributiilor sociale (sanatate si pensii) la veniturile salariale. Este cea mai sigura metoda pentru cresterea veniturilor salariale pentru romani. Asa vor disparea si munca la negru si formele alternative de angajare.
-
Cresterea colectarii taxelor. Suntem o tara cu o evaziune fiscala foarte mare, cu cel mai mare decalaj de colectare a TVA din Uniunea Europeana. Prin digitalizarea si profesionalizarea ANAF, acest decalaj trebuie sa scada rapid.
-
Reducerea cheltuielilor statului. Cresterea numarului de angajati in sistemul de stat si salariile mari creeaza concurenta mediului privat si pune o presiune foarte mare pe bugetul statului, buget pe care din ce in ce mai putini contribuabili il alimentam.
-
Asigurarea unei politici fiscale stabile. In fiecare an suntem bombardati de amenintari de modificari fiscale, de noi impozite si taxe, fiscale si parafiscale. Avem interpretari fiscale neunitare si controale pe subiecte netransate la timp.
-
Digitalizarea reala a statului. E nevoie sa aducem expertiza mediului privat in digitalizarea statului, pentru ca know-howul este in mediul privat. Si este nevoie sa crestem accelerat aptitudinile digitale ale functionarilor. Nu doar ca va usura presiunea birocratica asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai multi la bugetul de stat, pentru ca va transparentiza afacerile.
-
Simplificare administrativa nu tine numai de digitalizare, tine si de usurarea mediului economic de obligatii administrative absurde.
-
Nevoia acuta pentru un stat performant. Astazi contribuabilii si cetatenii lucreaza ca sa tina in viata un aparat de stat urias, neperformant. E timpul ca statul sa lucreze pentru contribuabili, si nu invers.
-
Transparenta in decizii. Antreprenorii romani doresc sa fie consultati in mod real, nu de forma, dupa ce masurile sunt decise, atunci cand se iau decizii care ii privesc.
Foto: pixabay.com