Manager roman: introducerea certificatului la munca ar adanci deficitul de personal
Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group – unul dintre cei mai mari jucatori din piata serviciilor de trade marketing si vanzari din tara, trage un puternic semnal de alarma asupra politicilor sanitare pe care autoritatile sunt in prag sa le adopte, in contextul crizei mondiale.
Potrivit acestuia, companiile din Romania, in special cele din retail, se confrunta cu un
deficit de forta de munca. Criza personalului este una dintre cele mai mari provocari ale antreprenorilor locali, iar eventuala introducere a certificatului digital la locul de munca nu ar face altceva decat sa acutizeze aceasta situatie.
Eugen Saulea considera ca, desi este pro-vaccinare, acest lucru nu ar trebui sa fie un criteriu de angajare pentru ca ar adanci si mai mult deficitul de personal. "De exemplu, la 100 de aplicant pentru un job activ, am undeva la 30 care nu imi raspund la telefon. Din cei 70 care raman, 50% accepta sa poarte o discutie pana la capat pe pachetul salarial si doar 10 din total raman in echipa, deci e o rata de succes de 10%. Daca as mai introduce si criteriul legat de vaccinare, probabil ca acest 10% ar fi undeva la 2-3%. Astazi, e un lux sa fii selectiv in recrutare", subliniaza Eugen Saulea.
"Este o criza de personal care s-a generalizat in ultima perioada"
Este o criza de personal care s-a generalizat in ultima perioada si din cauza ca multi romani au migrat iarasi afara, iar posibilitatea de a recruta din regiune nu este foarte usoara printre altele din cauza pandemie.
O solutie ar putea fi recrutarea din Republica Moldova, o zona peferata si de marii retaileri prin prisma faptului ca ar fi eliminata bariera de limba, ceea ce nu se poate spune de personalul din zonele non-UE, la care apare problema comunicarii.
In cazul ESSA Group mai exista si solutia de a aduce lucratori din Sri Lanka, insa un raspuns pozitiv in acest sens a fost primit din partea unui singur retailer care, la randul sau, a considerat viabila doar varianta angajarii acestora in orasele mari, unde sunt mai multi vorbitori de engleza decat in orasele mici. Cu alte cuvinte, ariile in care acestia pot fi delegati sunt foarte limitate, fiind potriviti mai mult pentru zonele din depozite, pe partea de manipulare marfa sau in zona de servicii de curatenie. Iar la modul general, cererile sunt mai mari pentru alte segmente precum casieri sau pe segmentele care presupun comunicarea directa cu clientii.
Compania lui Eugen Saulea a cochetat si cu ideea personalului din Sri Lanka inca din 2019, de dinainte de criza sanitara, si chiar a negociat cu partenerii de acolo costurile acestui proces, care, intr-o prima faza, erau cu mult peste un angajat din Romania. Ulterior, s-a ajuns la o diferenta de circa 8% prin comparatie cu angajatii din Romania, chiar daca in pachetul salarial negociat se calculeaza si transportul, cazarea si masa. In context, ESSA Group se limiteaza pentru moment la personalul din Romania, chiar daca numarul celor care aplica este foarte redus.
Fondatorul ESSA Group sustine ca traversam o perioada lipsita de predictibilitate si foarte dificila in noul context creat de valul patru al pandemiei de COVID-19. De altfel, ultima jumatate de an fost caracterizata de un lant intreg de scumpiri care au avut ca efect direct conturarea unor salarii mai mari inclusiv pentru angajatii retelelor din comertul alimentar modern.
"Contractele cu partenerii nostri din retailul modern au fost incheiate acum un an sau doi si, astazi, suntem pusi in situatia in care trebuie sa cerem mai multi bani pentru salarizare si carburant chiar daca vanzarile din supermarketuri nu au crescut anul acesta asa cum au crescut anul trecut. Si noi continuam sa ne confruntam cu aceste scumpiri la utilitati, la carburant, ceea ce creste costul pentru deplasarea echipelor", a explicat Eugen Saulea.
Provocarile vor persista si in 2022
Pentru ESSA Group, finalul de an nu inseamna ca aceste provocari vor disparea, ci din contra, vor continua sa persiste, cel putin in primul trimestru din 2022. Cauzele se vor regasi in noi scumpiri la utilitati care se vor suprapune peste majorarea salariului minim, ceea ce duce la imposibilitatea de a contura un pachet salarial pe termen mediu si lung pentru personalul din retailul alimentar, caracteristica manifestata si in ultima parte a acestui an.
”Daca ar fi sa fac un calcul acum, fata de luna august, pachetul salarial este cu circa 20% mai mare. Retailerii au nevoie de mai multi oameni si, drept urmare, cei existenti sunt extrem de solicitati. In prezent, salariul brut de incadrare pentru un lucrator comercial este de 3.300 de lei, cu un net de baza de 1.900 de lei si 21 de tichete de masa de 15-17 lei”, mai spune Eugen Saulea.