Editorial. Scoala romaneasca, o remarca de final
invatamanteducatiescoala online
A trecut ceva timp de la anuntul
marilor relaxari promise de presedintele Klaus Iohannis, iar peste Romania s-a asternut linistea si s-a stins lumina protestelor din urma cu doar cateva saptamani. Oamenii au primit ce si-au dorit, dar poate ca, uneori, ceea ce ne dorim nu e si ceea ce ne trebuie, sau nu reprezinta ceea ce avem cu adevarat nevoie.
S-a dat liber la nunti, botezuri, mese festive, cu maximum 50 de participanti in interior si 70 in aer liber, de la 1 iunie.
Din 15 mai, punem masca in cui si, doar prin zonele aglomerate, cautam vreo esarfa prin buzunare, vreun servetel sau vreo masca smotocita, pe care sa ne-o asezam lehamite ba sub nas, ba sub barbie, asa cum am invatat ca se face in anul ce-a trecut.
S-a mai dat unda verde si la activitatile sportive cu spectatori si nici carantina de noapte nu va mai fi valabila, iar agentii economici isi pot face programul dupa bunul plac.
In orele care au trecut de la anuntul presedintelui, am asteptat reactia oamenilor pe retelele sociale. In afara de cateva glume de tipul: "epilati-va mustata, ca de sambata scapam de masca", nimic nu parea sa deranjeze opinia publica romaneasca, ce mocnea pana mai ieri de indignarea faptului ca elevii nostri, viitorul tarii, cei care ne vor plati noua pensiile, stau cu ochii lipiti de tableta, la cursurile online.
Cum ne putem explica faptul ca in urma cu doar cateva saptamani, pe strazi se protesta cerandu-se redeschiderea scolilor, iar astazi, cand aflam ca nu se mai inchide la non-stop-ul din colt, toata lumea e multumita, desi elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a si a XI-a din localitatile aflate in scenariu galben, vor avea aceeasi soarta ca pana acum.
Se poate explica in doua feluri:
1. Protestatarii au iesit pe strazi doar cu sloganul redeschiderii scolilor, ca sa "dea bine la public", scopul manifestatiilor fiind cu totul altul. Care? Nici nu mai conteaza. Cert e ca nu binele Educatiei.
2. In realitate, dincolo de protestatari, nu intereseaza pe foarte multa lume ce se intampla cu scoala romaneasca.
O mentiune foarte importanta: Scoala online, desi a functionat in mare parte la un nivel submediocru, a fost un colac de salvare in pandemie si continui sa cred ca a fost o alegere inspirata a majoritatii Guvernelor lumii sa tina elevii acasa, ca solutie de a diminua raspandirea virusului.
Pana aici, toate bune. Insa aceasta solutie de avarie trebuie eliminata cu prima ocazie posibila, pentru ca, e evident, prelungirea ei nu e tocmai benefica actului educational, nu de principiu, ci pentru ca nu suntem capabili sa o implementam acum asa cum ar trebui pentru a performa.
Prin urmare, de ce, primele masuri de relaxare vizeaza magazinele, plimbarile nocturne, nuntile, si nu redeschiderea scolilor pentru elevii claselor a V-a, spre exemplu, care si-au cunoscut dirigintele doar virtual pana acum?
Ca simplu cetatean, m-as fi "sacrificat" sa port masca de protectie si dupa 15 mai, ca masura paralela si conditie pentru redeschiderea scolilor in sistem normal. Personal, nu ma prea fericeste ideea ca eu nu mai port masca si pot sa ma plimb pe bulevard la 2 noaptea, dar in sistemul de invatamant situatia ramane la fel.
Poate ca ar trebui sa avem alte prioritati. Insa, din pacate, scoala nu pare sa fie printre ele nici macar la nivelul discursului intaiului dascal al tarii.
Scolile, elevii, Educatia, Invatamantul, dascalii, nu pot fi tratati intr-o Romanie educata ca un mini-epilog al societatii.
"In final, o remarca legata de scoli. Noi pastram in continuare normele care tin de rata de incidenta. Deci, avem in continuare scenariul verde, galben, rosu. Aceste lucruri se aplica ca si pana acum. Este previzibil ca in urmatoarele saptamani majoritatea localitatilor sa intre in scenariul verde si, in acest fel, majoritatea elevilor se vor intoarce fizic in scoli.
Deci, in privinta scolilor, se aplica normele de pana acum, insa relaxarile care sunt valabile sunt, evident, valabile pentru toata lumea. Este foarte probabil ca anul scolar sa se incheie cu toti elevii in scoala si este foarte de dorit sa se incheie cu majoritatea romanilor vaccinati.
Asadar, la final, dati-mi voie sa va spun ca va doresc tuturor multa sanatate – si mergeti la vaccinare!", a spus joi, presedintele Klaus Iohannis.