Acces in REVISAL pentru salariati: Guvernul a luat decizia finala. Cand si cum faci verificarea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Acces in REVISAL pentru salariati: Guvernul a luat decizia finala. Cand si cum faci verificarea
Acces in REVISAL pentru salariati: Guvernul a luat decizia finala. Cand si cum faci verificarea
de Magda Florea la 22 Sep. 2022
revisalacces in revisalrevisal salariati

Salariatii din tara noastra mai au de asteptat mult si bine pana vor putea avea acces la datele lor din Revisal.

 
Avem, din luna mai a acestui an, o lege care reglementeaza posibilitatea ca un salariat sa-si verifice informatiile raportate de angajator in Revisal. Doar ca, potrivit prevederilor unui proiect de hotarare de guvern adoptat miercuri de Guvern, operationalizarea accesului va veni abia din anul 2025.
 
"De ce este necesar un termen atat de indepartat pentru aplicarea unei obligatii introduse in acest an? Deoarece solutia tehnica inca nu exista. Actualul registru online nu permite, din punct de vedere tehnic, posibilitatea ca angajatii, fosti sau actuali, sa acceseze situatia lor legata de relatiile de munca. Pentru ca actualizarea registrului online sa fie posibila, dupa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului de HG, trebuie accesate fondurile europene din cadrul Programului national de redresare si rezilienta mentionate pentru acest jalon, respectiv punerea in functiune a sistemului Reges-online, ce are ca data de dare in folosinta 31 decembrie 2024", explica avocatnet.ro.

 
Iata ce prevede textul proiectului de lege care a primit pe 21 septembrie unda verde de la Palatul Victoria:
 
"Art. 1 - Se aproba Procedura de acces online a salariatilor sau fostilor salariati la datele din registrul general de evidenta a salariatilor, modalitatea de generare si descarcare a extrasului, precum si conditiile in care prin extras se poate dovedi vechimea in munca si/sau specialitate potrivit dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare., prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
 
Art. 2  - Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 31 decembrie 2024, cu exceptia prevederilor art. 6 din Anexa la prezenta hotarare, care intra in vigoare la data publicarii acesteia.
 
Procedura de acces online al salariatilor sau fostilor salariati la datele din registrul general de evidenta a salariatilor, a modalitatii de generare si descarcare a extrasului, precum si a conditiilor in care prin extras se poate dovedi vechimea in munca si/sau specialitate.
 
Art. 1 - Prezenta Procedura reglementeaza punerea in aplicare a prevederilor art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel cum au fost modificate si completate conform Legii nr. 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii. 
 
Art. 2 - (1) In vederea asigurarii accesului online al salariatului sau fostului salariat la registrul general de evidenta a salariatilor, denumit in continuare registru, cu privire la activitatea desfasurata in baza contractului/contractelor individual/e de munca, precum si pentru generarea si descarcarea unui extras din registru, salariatul sau fostul salariat ori un imputernicit al acestuia se poate prezenta pentru obtinerea numelui de utilizator si a parolei, dupa caz la: 
 
a) sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul sau domiciliul; 
b) sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara/siau desfasurat activitatea salariatii unitatilor fara personalitate juridica care au primit delegare de competenta pentru infiintarea, completarea si transmiterea registrului; 
c) sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala salariatul/fostul salariat are domiciliul, in cazul in care sediul angajatorului a fost/se afla in alta localitate decat localitatea de domiciliu a salariatului/fostului salariat. 
 
(2) Salariatii/fostii salariati care detin semnatura electronica calificata, in vederea obtinerii numelui de utilizator si a parolei se pot adresa prin email, utilizand aceasta semnatura, inspectoratelor teritoriale de munca prevazute la alin. (1). 
 
Art. 3 – (1) Obtinerea numelui de utilizator si a parolei se face in baza prezentarii urmatoarelor documente: 
a) solicitare scrisa pentru eliberarea numelui de utilizator si a parolei, conform modelului din anexa; 
b) cartea de identitate, in original sau scanata, pentru situatia prevazuta la art. 2 alin. (2); 
c) procura speciala, pentru cererile formulate de persoana imputernicita, in original, sau duplicat de pe actul original.
 
(2) Prelucrarea datelor cu caracter personal de catre inspectoratele teritoriale de munca care gestioneaza accesul la informatiile din registrul general de evidenta a salariatilor, se realizeaza cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), precum si ale Legii nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulametul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare.
 
Art. 4 – Accesul la propriile datele din registru, cu privire la activitatea desfasurata in baza contractului/contractelor individual/e de munca, se stabileste cu respectarea prevederilor Regulamentului general privind protectia datelor si ale Legii nr. 190/2018, cu modificarile si completarile ulterioare si se limiteaza la vizualizarea, descarcarea si tiparirea acestor date, precum si la generarea online si descarcarea unui extras din registru. 
 
Art. 5 – Vechimea in munca sau in specialitate poate fi dovedita cu extrasul generat online din registru asumat de angajator prin semnatura olografa sau, dupa caz, semnatura electronica calificata, care atesta activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, conform documentelor detinute de angajator. 
 
Art. 6 - (1) Pana la data achizitionarii noului sistem informatic care va permite salariatilor/fostilor salariati accesul online la datele din registru, inspectoratele teritoriale de munca au obligatia sa elibereze la solicitarea scrisa a acestora, un extras din registru in termen de cel mult 15 zile de la data inregistrarii solicitarii. 
 
(2) Pentru extrasul prevazut la alin. (1), inspectoratele teritoriale de munca vor percepe tariful reglementat prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, referitor la eliberarea de certificate cu informatii extrase din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii.
 
Te-ar putea interesa si: Ghidul angajatorului. Ce faceti cu angajatii daca firma are dificultati financiare si nu le puteti plati salariile?
 
Foto: freepik.com
 
 
Senior Editor Manager.ro
Urmareste-ne pe Google News

Ultimele NOUTATI

Sanse mari de angajare pentru zeci de mii de romani care cauta un loc de munca mai bine platit: unde sa-ti depui CV-ul
Companii

Sanse mari de angajare pentru zeci de mii de romani care cauta un loc de munca mai bine platit: unde sa-ti depui CV-ul

Daca esti in cautarea unui loc de munca mai bun, mai bine platit, care sa-ti ofere noi oportunitati de dezvoltare, ai mari sanse sa-l gasesti in perioada imediat urmatoare, deoarece se organizeaza...
today05 Oct. 2022
Care sunt cei mai importanti pasi de care sa tii cont cand vrei sa devii antreprenor
Business

Care sunt cei mai importanti pasi de care sa tii cont cand vrei sa devii antreprenor

Atunci cand vrei sa risti si sa iti investesti economiile in propria ta afacere, inainte sa iei aceasta decizie, trebuie sa ai imaginea de ansamblu asupra businessului pe care urmeaza sa il pui pe...
today05 Oct. 2022
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

4 concepte-cheie ale managementului viitorului
Business

4 concepte-cheie ale managementului viitorului

today05 Oct. 2022
Munca de la distanta in era digitala
Business

Munca de la distanta in era digitala

today05 Oct. 2022
Vrei sa fii sigur ca iei examenul de permis de conducere din prima incercare? Sfaturi utile pentru viitorii soferi
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Vrei sa fii sigur ca iei examenul de permis de conducere din prima incercare? Sfaturi utile pentru viitorii soferi

today05 Oct. 2022
Platile cu cardul in strainatate: ce sa faci, ca sa nu pierzi bani
Financiar-Bancar

Platile cu cardul in strainatate: ce sa faci, ca sa nu pierzi bani

today05 Oct. 2022

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x