Care sunt salariile reale ale angajatilor romani: 4.900 de lei a ajuns salariul net, in medie, in toata Romania
salariul mediu netsalarii romaniasalarii mari
In functie de industrie, de experienta, de orasul in care iti desfasori activitatea, dar si de compania pentru care lucrezi, salariul tau difera. De asemenea, sunt diferente mari in multe cazuri intre salariile de la stat si cele de la privat, insa pentru a avea o idee generala despre nivelul salariilor din tara, cel mai indicat este sa luam in calcul cifrele de la Institutul National de Statistica (INS).
Tema salariilor din Romania e una dezbatuta la un nivel foarte subiectiv in Romania, fiindca exista numeroase criterii in functie de care oamenii sunt platiti diferit, motiv pentru care unii considera ca e bine, altii (probabil cei mai numerosi), sunt de parere ca salariile sunt o bataie de joc.
E dificil sa punem "pe tapet" toate salariile din tara, asa ca vom aduce in lumina cifrele de la INS, care ne indica, desigur, o medie, nu o realitate valabila pentru fiecare angajat roman.
Salariul mediu net a ajuns la aproape 5.000 de lei in Romania. Atentie, vorbim despre o medie, nu inseamna ca nu avem si angajati care castiga mult mai putin
Exista angajati platiti mai bine decat cifrele de mai jos, dar si multi altii care sunt platiti mult mai slab.
In cel mai recent raport al sau, INS ne spune ca salariul mediu net in Romania se apropie vertiginos de pragul psihologic de 5.000 de lei, in timp ce salariul brut a sarit deja de 7.600 de lei!
"In luna octombrie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7509 lei, cu 159 lei (+2,2%) mai mare decat in luna septembrie 2023.
Castigul salarial mediu net a fost 4692 lei, in crestere cu 99 lei (+2,2%) fata de luna septembrie 2023.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (11127 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2591 lei)", conform INS.
In luna octombrie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2023, ca urmare a aplicarii prevederilor legale3 , acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-
cu 10,3% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
-
intre 6,0% si 7,5% in alte activitati industriale n.c.a., productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea articolelor de imbracaminte;
-
intre 3,5% si 5,0% in activitati de editare, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de posta si de curier, fabricarea de mobila, fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, transporturi terestre si transporturi prin conducte, industria alimentara, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, tranzactii imobiliare.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna septembrie 2023 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-
cu 15,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 12,1% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
-
intre 2,0% si 5,5% in industria metalurgica, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de servicii anexe extractiei, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, extractia carbunelui superior si inferior.
Ce se intampla chiar acum cu salariile bugetarilor
In sectorul bugetar , in luna octombrie 2023 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+2,9%, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice), respectiv in administratia publica (+1,9%). In sanatate si asistenta sociala, castigului salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta (-1,7%).
Foto: manager.ro