Cand scapam de preturile mari: criza costului vietii este pe ultima suta de metri
previziuni economiceinflatiebnreconomia romaniei
Cele mai recente previziuni economice conturate de Banca Nationala a Romaniei indica o perspectiva optimista legata de evolutia inflatiei in perioada imediat urmatoare.
BNR se asteapta ca preturile sa inceapa sa intre la apa din ce in ce mai mult, inflatia fiind pe o linie descrescatoare.
Conform unui raport oficial al bancii noastre centrale, rata anuala a inflatiei s-a redus la 15,52 la suta in februarie 2023, de la 16,37 la suta in decembrie 2022, relativ in linie cu previziunile. Scaderea a fost determinata in principal de descresterea ampla a dinamicilor preturilor combustibililor si energiei electrice, sub influenta unor efecte de baza consistente si a modificarii incepand cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare si compensare a preturilor la energie.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a incetinit ascensiunea ceva mai mult decat s-a anticipat, ajungand la 15,0 la suta in februarie, de la 14,6 la suta in decembrie 2022, pe fondul unor efecte de baza dezinflationiste si al descresterii cotatiilor unor marfuri, mai cu seama agroalimentare, precum si in conditiile ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Influente notabile de sens opus au continuat insa sa vina din transferarea treptata asupra preturilor de consum a costurilor materiale si salariale crescute, precum si din marirea marjelor de profit, in contextul rezilientei cererii de consum, si din scumpirea unor bunuri de consum importate.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 13,4 la suta in februarie 2023, de la 14,1 la suta in decembrie 2022. Rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC au continuat insa sa se mareasca in februarie 2023, pana la 14,9 la suta si la 13,0 la suta, de la 13,8 la suta, respectiv 12,0 la suta in decembrie 2022, ramanand totusi la valori inferioare celor prevalente in regiune si in tarile baltice.
"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei isi va accelera probabil descresterea in urmatoarele luni in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu (februarie 2023), sub influenta unor efecte de baza consistente si a corectiilor descendente ale cotatiilor unor marfuri, precum si pe fondul modificarii caracteristicilor schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energie", a mai precizat
BNR.
Exista insa si semne de ingrijorare
"Incertitudini sunt totusi asociate impactului prezumat al noii configuratii a schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energie, iar balanta riscurilor induse de factori pe partea ofertei se inclina usor in sens ascendent in actuala conjunctura, date fiind inclusiv penuria de legume din Europa si reducerea livrarilor de petrol anuntata de tarile OPEC.
In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, iar altele decurg din turbulentele in sistemele bancare din SUA si Elvetia, ce ar putea exercita efecte adverse prin afectarea economiilor statelor dezvoltate si a perceptiei de risc asupra Europei Centrale si de Est, cu impact asupra costurilor de finantare", au mai transmis economistii Bancii Nationale.
Foto: pixabay.com