Fiscalitate in 2023: ce planuri are ANAF, ce ne asteapta in privinta taxelor si impozitelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fiscalitate in 2023: ce planuri are ANAF, ce ne asteapta in privinta taxelor si impozitelor
Fiscalitate in 2023: ce planuri are ANAF, ce ne asteapta in privinta taxelor si impozitelor
de Magda Florea la 27 Ian. 2023
Urmareste-ne pe Google News
fiscalitate 2023anaf 2023taxe si impozite 2023fisc

Suntem in zorii lui 2023 si unul dintre cele mai arzatoare subiecte ale noului an va viza zona de fiscalitate. Ne asteapta multe noutati asupra carora expertii au creionat o serie de pareri interesante, in cadrul Conferintei Anuale de Fiscalitate EY Romania. Vom aborda si noi, in randurile ce urmeaza, cele mai importante coordonate trasate de specialisti in ceea ce priveste fiscalitatea in 2023:
 

 
"Anul 2023 va marca o noua etapa in abordarea digitala a raportarilor si controalelor fiscale. Transparenta si schimbul de informatii la nivel international vor avea un impact important asupra contribuabililor romani", transmite EY Romania.
 

Un prim aspect important e dat de faptul ca Fiscul vrea sa creasca conformarea voluntara

 
ANAF e convins ca avem nevoie de conformare voluntara, deci contribuabilii sa isi achite obligatiile fiscale din propria initiativa. Acest lucru reprezinta un obiectiv principal pentru Fisc, anul acesta.
 
"Suntem constienti de probleme, de dorinta de a se face cat mai repede modernizarea si digitalizarea ANAF, iar dialogul permanent cu mediul de afaceri ne ajuta sa vedem unde gresim si care sunt nevoile, astfel incat sa mergem accelerat catre modernizarea institutiei”, a subliniat presedintele ANAF, Lucian Heius. Acesta a explicat cele doua mari proiecte ale institutiei, aflate in plina dezvoltare, a caror finalizare ar trebui sa aiba loc in 2025: Big Data – platforma care va permite realizarea unor analize complexe ale situatiilor contribuabililor, astfel incat controalele fiscale sa se realizeze mult mai eficient. Pe de alta parte, este vorba despre implementarea declaratiei SAF-T, e-factura si ro-e-transport, mecanisme structural-functionale al caror obiectiv final este de a descuraja si a diminua fenomenul evazionist. 
 
La randul sau, Alin Chitu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, s-a referit la trendul de aliniere a sistemului fiscal romanesc la cel european, inclusiv la posibile cresteri de taxe in viitor, dar nu in 2023. Pe de alta parte, a amintit despre faptul ca actualul Cod Fiscal ar trebui mult imbunatatit si modificat, actiune complexa si de durata. "Vom cere un mandat din partea guvernului pentru rescrierea Codului Fiscal. Pentru ca sunt foarte multe modificari de facut, ar trebui sa avem macar un an la dispozitie. Vom avea alaturi de noi si Banca Mondiala si FMI, intrucat resursele necesare pentru o reforma sunt foarte costisitoare, inseamna si pregatirea celor care lucreaza in sistem, dar si educatia financiara a contribuabililor”, a explicat acesta.  
 
La inceputul acestui an au intrat in vigoare o serie de modificari legislative si de proceduri, cu impact asupra contribuabililor, atat persoane fizice, cat si juridice, care vor fi nevoiti sa se conformeze noilor reguli. Cresterea conformarii fiscale privind impozitul pe venit si impozitul pe profit este un obiectiv prioritar pentru autoritati, prin care se vor putea asigura veniturile bugetului de stat si indeplinirea obiectivului de crestere a ponderii taxelor colectate in PIB, de la 27% (2022) la 30% (2023). Nu mai putin importanta, alaturi de implementarea declaratiilor electronice – SAF-T, e-factura si ro-e-transport – este Directiva de raportare publica a informatiilor privind impozitul pe profit, ca noutate a anului in curs. 
 
"In economia romaneasca am constatat in 2022 efectele crizei energetice, ale pandemiei si ale nesigurantei de la granite. Inflatia a atins maxime de mai multe decenii in multe economii OCDE si s-a dovedit a fi mai persistenta decat se astepta initial, ducand la o criza a costului vietii. Multe economii sunt pe cale sa se contracte, dar recesiunea va fi probabil scurta si superficiala. Cum economia noastra este inca vulnerabila la evolutia preturilor la energie, trebuie sa ne adaptam, ca mediu de afaceri si guvern, si sa colaboram pentru a face fata acestor provocari, mai ales in domeniul fiscal. In plus, accesul inegal la retelele digitale si la tehnologie ar putea adanci inegalitatea intre noi si alte tari, si ne-ar putea afecta capacitatea de dezvoltare”, a mentionat Miruna Enache - Partener, Liderul Diviziei de Asistenta Fiscala in Tranzactii EY. 
 
In ceea ce priveste relatia dintre contribuabili si autoritati, s-a discutat despre Spatiul Virtual Privat (SPV) si necesitatea imbunatatirii acestuia, ca unic vector de relationare cu autoritatea, astfel incat sa poata fi descurajata intentia de evaziune fiscala. 
 
Un alt subiect intens discutat in cadrul Conferintei Anuale de Fiscalitate EY 2023 a fost cel privind modificarile importante din zona impozitelor directe, impozitarea microintreprinderilor, tendinte si perspective in privinta statutului de angajat versus colaborator, noi raportari in 2023, dar si despre facilitati fiscale pentru domeniul IT sau al energiei.
 
"Ultimii ani, dar mai ales anul 2022, au venit cu schimbari semnificative in relatia dintre ANAF si contribuabili. Fie ca discutam despre socul pandemiei in 2020 ori despre provocarile regionale ce au debutat anul trecut, nu putem contesta faptul ca ansamblul acestor nedorite evenimente a condus la accelerarea digitalizarii si, poate mai repede decat ne asteptam, la schimbarea paradigmei interactiunilor contribuabililor cu organele fiscale. Asteptam cu interes evolutiile anului 2023 si speram la o aplicare unitara si eficienta a tuturor modificarilor legislative aduse la final de 2022", a mentionat Calin Stan, Avocat, Director, Bancila, Diaconu si Asociatii SPRL. 
 
In privinta inspectiilor si controalelor fiscale, semnalul autoritatilor, pe fondul modificarilor legislative aplicabile din acest an, a fost unul foarte clar: se vor intensifica, atat ca numar, cat si ca structura si tematica. 
 
"Vedem ca si in anii care urmeaza, maratonul digitalizarii fiscale continua: SAF-T,  sistemul Ro-transport pentru produsele cu grad de risc, e-factura pentru produse cu risc si canalul B2G sunt operationale si aduc multiple provocari pentru agentii economici. Companiile trebuie sa tina pasul cu proiectele de modernizare din strategia ANAF, care vor transforma inspectiile fiscale si vor duce cat mai mult in directia unor controale fiscale digitale. E-factura generalizata devine urgenta anului 2023. Romania depinde de o aprobare din partea Consiliului UE, care, mai devreme sau mai tarziu se va obtine – aceasta certitudine este sustinuta de mobilizarea la nivelul UE prin adoptarea pachetului Vida - VAT in the digital age, in care unul dintre cei trei piloni il reprezinta tocmai facturarea electronica. In contextul in care unul dintre obiectivele majore ale statului roman in domeniul fiscal este acela de diminuare a decalajului de TVA, desi ianuarie 2024 ar putea parea un termen indepartat pentru autoritatile fiscale si suficient pentru ca agentii economici sa se conformeze, cu siguranta un astfel de termen va fi unul foarte strans pentru majoritatea companiilor mari si mijlocii”, a explicat Georgiana Iancu, Partener, Coordonatorul Practicii de Taxe Indirecte si Digitalizare Fiscala. 
 
Pe de alta parte, "am retinut din strategia ANAF faptul ca inspectiile fiscale in 2023 vor avea ca zona de focus TVA-ul, alaturi de preturile de transfer si sectoarele cu risc fiscal ridicat.  Asadar, planificarea si pregatirea unei inspectii fiscale sunt esentiale pentru a preveni viitoare dispute fiscale", a adaugat aceasta.  
 
"In cadrul celei de-a 17-a editii a Conferintei Anuale de Fiscalitate EY am abordat o serie de subiecte de maxim interes pentru mediul de afaceri, dar si pentru contribuabilii persoane fizice – am dezbatut noutatile legislative in domeniul fiscalitatii, necesitatea cresterii gradului de conformare a contribuabililor, dar am vorbit si despre cum putem contribui, individual si colectiv, la reformarea sistemului fiscal din Romania”, a concluzionat Claudia Sofianu, Partener, Liderul Departamentului de Impozit pe Venit si Contributii Sociale, EY Romania. 
 
Te-ar putea interesa si: In ce moneda e mai bine sa-ti tii economiile: merita sa schimbi leul cu euro? Raspunsul analistilor economici
 
Foto: Heius Lucian Ovidiu / Facebook
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM

today09 Oct. 2024
TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
Economie

TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor

today09 Oct. 2024
Cum sa negociezi cu banca o dobanda cat mai mica la un imprumut
Financiar-Bancar

Cum sa negociezi cu banca o dobanda cat mai mica la un imprumut

today09 Oct. 2024
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Companii

Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?

today09 Oct. 2024
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Economie

Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul

today09 Oct. 2024
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Ultimele stiri economice

Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu

today09 Oct. 2024
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Imobiliare

3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect

today09 Oct. 2024
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Financiar-Bancar

Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii

today09 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa negociezi cu banca o dobanda cat mai mica la un imprumut
Financiar-Bancar

Cum sa negociezi cu banca o dobanda cat mai mica la un imprumut

today09 Oct. 2024
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Companii

Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?

today09 Oct. 2024
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Economie

Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul

today09 Oct. 2024
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Ultimele stiri economice

Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu

today09 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x