Salariul mediu net a scazut la 3.365 lei, in februarie 2021
scadere salariu mediuscadere salariicresteri salariale februariesalarii romania
Institutul National de Statistica a publicat, astazi, datele referitoare la castigul salarial mediu nominal net, care, in februarie 2021, a scazut cu 30 de lei (0,9%) la 3.365 lei, in comparatie cu prima luna din 2021, dar mai mare cu 5,1%, in raport cu februarie 2020.
In februarie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decat in ianuarie.
Cele mai mari salarii medii nominale nete s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) de 8.047 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.747 lei.
In februarie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii, in lunile precedente, de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Scaderile au fost cauzate si de intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre anumiti agenti economici sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai importante scaderi au fost de 26,3%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile anterioare; intre 6-10%, in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, activitati de servicii anexe extractiei; intre 2-5% in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala.
In acelasi timp, cresterile ale salariului mediu net au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Cresterile s-au datorat si reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari.
Cele mai importante cresteri au fost de 53,6% in fabricarea produselor din tutun; 17,8% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii; 13% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, ca urmare a acordarii de prime ocazionale, drepturi in natura si sume din alte fonduri; intre 3-6,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati extractive, activitati de editare, tranzactii imobiliare.
In sectorul bugetar, s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de ianuarie in sanatate si asistenta sociala (2,7%) si in invatamant (-0,3%). In schimb, castigul salarial mediu net a crescut cu 01,% in administratia publica.