TOP 20: O istorie a calculatoarelor, de la Napier la Jobs
calculatoareistorieappleibmrazboimasini
Ca si cum introducerea logaritmilor si promovarea utilizarii punctului zecimal nu ar fi fost suficiente, matematicianul scotian John Napier (1550-1617) a inventat si o masina de calcul (foto generic), capabila sa realizeze inmultiri si impartiri. "Oasele" erau marcate cu doua coloane de numere. Pentru a face o inmultire, liniile se aliniau, astfel incat sa formeze cifrele operatiei. O coloana cu numere din partea stanga reprezenta multiplicatorii. Cine dorea sa realizeze o inmultire, "citea" randul potrivit, de la dreapta la stanga, adaugand numerele grupate pe linii diagonale, pentru a genera rezultatul. Impartirea se face in mod similar. Acest mecanism a fost inlocuit cu cilindrii rotativi.
Babbage si masina sa infernala
Charles Babbage (1791-1871) a venit cu ideea unei masini de calcul infernale in 1812, pe cand avea 21 de ani. Sapte ani mai tarziu, Babbage a produs un asemenea dispozitiv, iar in 1822, savantul a asamblat primul Motor Diferential, cu un mecanism asemanator ceasului, capabil sa calculeze ecuatii complexe. Acesta a functionat perfect si guvernul, respectiv alte institutii au investit in producerea unei versiuni imbunatatite. Productia s-a dovedit insa a fi prea costisitoare si proiectul a fost abandonat in 1834. Babbage a inventat apoi prima Masina Analitica din lume. Nici aceasta nu s-a materializat propriu zis, dar a presupus scrierea primului program "de calculator" din istorie. Babbage este considerat un fel de "stramos al programarii".
Anii de razboi...
Zuse Z3
Dezvoltat de Konrad Zuse (1919-1995) in anul 1941, Z3 a fost primul calculator programabil electromagnetic din istorie. A fost construit in Berlin, pentru a analiza designul aripilor de avioane. Aceasta masina putea procesa 5-10 numere pe secunda. Z3 a continuat sa functioneze pana in 1943, cand a fost distrus in urma unui raid aerian al Aliatilor. Zuse a dezvoltat apoi Z4, o versiune mai avansata a Z3, impunandu-se in anii ’50 – ’60.
Colossus
Colossus este primul computer digital programabil, creat in 1943 de inginerul Tommy Flowers (1905-1998); In 1944, a "participat" la eforturile de razboi. Colossus putea compara mesaje la o viteza de 5.000 de caractere pe secunda, de trei ori mai rapid decat sistemul electromagnetic (Zuse Z3). Flowers a lansat alte numeroase versiuni secrete imbunatatite ale lui Colossus. Munca sa in Bletchley Park a ramas secreta pana in anii ’70.
ENIAC
ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) a aparut in 1943 la Universitatea din Pennsylvania; acesta urma sa identifice solutii balistice pentru Armata Americana, chiar daca initial a fost proiectat pentru a calcula elementele de arhitectura ale bombei cu hidrogen. Proiectat de John Mauchly si J Presper Eckert, ENIAC a fost finalizat dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1946.
Calculatoarele ajung la persoanele... fizice
LEO
Primul calculator comercial din lume, LEO 1, a fost dezvoltat de lantul de patiserii si restaurante Lyons la sfarsitul anilor ’40. Acesta putea calcula costul muncii si al materiilor prime pentru prajituri, biscuiti si produse de patiserie etc.
DEC PDP-8
Digital Equipment Corporation (DEC) a prezentat calculatorul PDP-8 de 12 biti in 1965. PDP-8 parea un "minicomputer" pe langa colegii sai uriasi. DEC a vandut peste 300.000 de calculatoare PDP-8, pana la sistarea productiei, la mijlocul anilor ’70, cand se intrevedea timida cererea pentru adevaratele calculatoare personale.
Era Desktop...
Xerox Alto
Alto a fost o masina experimentala construita in centrul Xerox din Palo Alto (PARC) la inceputul anilor ’70; a fost primul calculator personal din istorie – unii istorici il socotesc un minicomputer. – si primul care a beneficiat de o interfata grafica, fiind dotat cu maus si retea incorporata.
MITS Altair 8800
Altair 8800 nu a fost primul calculator din lume, dar a avut parte de o popularitate uriasa. Situatia s-a schimbat cand doi intreprinzatori inteligenti de la Microsoft au fost angajati sa scrie un program Basic pentru Altair...
Apple II
Lansat in aprilie 1977 si livrat doua luni mai tarziu, Apple II face parte din grupul restrans al acelor calculatoare personale de referinta in istorie – printre care si Commodore Pet si TRS-80 de la Tandy. Calculatorul lui Steve Wozniak (1950 - ) si Steve Jobs (1955-2011), era echipat cu un procesor 6502 si memorie ram de 4KB, grafica color – o inovatie absoluta – sloturi periferice etc. Apple II a devenit foarte popular, chiar daca avea un pret piperat fata de concurenta.
Cambridge ZX80
ZX80 – lansat in 1980, botezat dupa procesorul sau, Zilog Z80 – a fost primul calculator personal britanic. Sir Clive Sinclair a lansat in 1977 modelul MK14; si Acorn a lansat un produs similar, System 1, in 1979. Din pacate, cele doua ansamble nu erau altceva decat niste placi cu LED-uri si taste. Ambele erau destinate expertilor tehnici. ZX80, calculator proiectat de Jim Westwood, a fost primul care putea fi utilizat de oamenii obisnuiti si costa sub 100 de lire sterline. Acesta dispunea de tastatura Qwerty. ZX80 s-a vandut in peste 50.000 de unitati, inaintea sistarii productiei, survenita in 1981.
La birou...
Osborne 1
Osborne 1 a reprezentat prima tentativa de proiectare a unui laptop portabil. Cantarea 10,7 kg, deloc usor, dar setul cuprindea un calculator desktop complet: tastatura, ecran – de cinci inci CRT, porturi, transformator (nu avea baterie) si o pereche de unitati floppy disk.
IBM 5150 'PC'
Dupa lansarea sa, in 12 august 1981, 5150 de la IBM a devenit un succes absolut. IBM PC a devenit insa si computerul standard pentru "piata clonelor".
Epson HX-20
Epson HX-20 a fost primul computer cu adevarat mobil din lume. Spre deosebire de Osborne 1 – care a fost lansat cu sapte luni inaintea lui HX-20,acesta din urma dispunea de o baterie. Unitatea, de dimensiunea unei coli A4, cuprindea o tastatura si un ecran de 120x32 pixeli cu 120 caractere/4 linii de afisaj LCD, o miniimprimanta si un player de microcasete pentru stocarea datelor si programelor (disponibil doar pentru unele modele). Avea o memorie RAM de 16 Kb.
Adevaratele calculatoare...
GRiD 1100 Compass
Un calculator extrem de scump, pentru clientii guvernamentali – armata si agentii aerospatiale. NASA a cumparat o asemenea unitate. GriD a lansat al sau Compass in aprilie 1982; acest laptop a reprezentat practic un punct de cotitura in istoria IT&C. Proiectat de Bill Moggridge (1943-2012), laptopul Compass avea un procesor 8086 care rula sistemul de operare propriu GriD-OS. Display-ul avea o rezolutie de 320x240 pixeli, iar memoria era una non-volatila de 3.409 KB. GriD Compass dispunea si de un modem incorporat cu viteza de 1,2Kb/s.
Apple Macintosh
Nu Mac a introdus interfata grafica pentru utilizatori – ci Xerox Alto. De asemenea, nu Mac a fost primul computer cu GUI al Apple, ci Lisa. Mac a definit cum ar trebui sa arate o interfata de calculator.
Acorn Archimedes

Acorn a prezentat computerul Archimedes (cu microprocesor ARM) in anul 1987.
Spre mobilitate...
Psion Organiser
De-a lungul anilor ’80, Psion a fost cunoscut drept furnizorul de software pentru calculatoarele Sinclair. In 1984, Psion a prezentat Organiser, primul calculator "de mana" din lume – chiar daca putea realiza doar calcule de baza. Doi ani mai tarziu, Psion a lansat o versiune avansata, Organiser II, considerat de istorici ca fiind primul PDA (Personal Digital Assistant). Psion si-a concentrat apoi productia asupra dispozitivelor mobile. Sistemul sau de operare EPOC a deveni in cele din urma Symbian.
IBM/BellSouth Simon
Momentul 1994. Psion definise deja ce inseamna PDA, cu modelul Organiser II si Apple cochetase cu Newton MessagePad. IBM a dus PDA-ul la nivelul urmator: a incorporat conectivitatea mobila in produsul sau, creand primul smartphone din lume, SIMON, prezentat in august 1994. IBM a prezentat prototipul in noiembrie 1992, dar i-au trebuit 18 luni sa configureze software-ul. Simon, comercializat de compania americana de telecomunicatii BellSouth, avea un ecran tactil de 4,5 inci, pe care erau prezentate informatii despre telefon, informatii personale, emailul si alte aplicatii pentru PDA; procesorul era unul de 16MHz, x86. Productia lui Simon a reprezentat insa o corvoada si produsul a fost abandonat in 1995. In urmatorul an, Nokia a lansat modelul 9000 Communicator, care a revolutionat cu adevarat istoria smartphone-urilor si PDA-urilor.
Apple iPad
Ne intoarcem la Apple. Apple nu a inventat nici tableta, nici sistemul de operare pentru aceasta. A facut insa un lucru esential: a popularizat-o. In prezent, iPad "se bate" pe o piata a tabletelor uriasa, unde rivalii de la Samsung, Asus sau Kindle ii ameninta dominatia.