Managementul resurselor umane: Obiectivele de performanta si concedierea pentru necorespundere profesionala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Managementul resurselor umane: Obiectivele de performanta si concedierea pentru necorespundere profesionala Managementul resurselor umane: Obiectivele de performanta si concedierea pentru necorespundere profesionala
de Maria Nicutar la 03 Iun. 2016
Urmareste-ne pe Google News
concediere pentru necorespundere profesionalaobiective de performanta

Una dintre cele mai importante notiuni ce tin de managementul resurselor umane este cea referitoare la obiectivele de performanta.

Obiectivele de performanta reprezinta standardele pe care un angajat trebuie sa le atinga intr-un anumit interval de timp pentru progresul sau profesional si al departamentului din care face parte.

Esential de retinut este faptul ca in textul Codului muncii avem un articol deosebit de important, introdus in luna mai 2011, odata cu schimbarea majora a legislatiei: art. 40 alin. (1) lit. f) prevede faptul ca angajatorului ii revine si dreptul de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

In teorie si in practica exista mai multe stiluri de management. Unul dintre cele mai eficiente este managementul prin obiective, care se bazeaza pe rezultate.


In cazul managementului pe baza de rezultate, angajatorul trebuie sa identifice obiectivele ce trebuie indeplinite de salariat, sa ii planifice activitatea, sa controleze modul in care aceasta se desfasoara si apoi sa evalueze performantele acestuia.

Pasii, rezumativ:

1. Angajatorul identifica obiectivele de performanta
2. Angajatorul planifica activitatea
3. Angajatorul controleaza desfasurarea activitatii fara tendinta catre micro-management
4. Angajatorul evalueaza performantele salariatului
5. In functie de rezultatele evaluarii, angajatorul recalibreaza obiectivele de performanta, propune un alt post corespunzator pregatirii salariatului, initiaza demersurile pentru concediere pentru necorespundere profesionala.

Asa cum bine observam, se construieste un ciclu repetitiv in managementul pe baza de rezultate. Identificam ce trebuie realizat, realizam, reconfiguram setul de obiective pentru a se plia mai bine pe competentele nou dobandite de salariat.

In mod clar, in managementul pe baza de rezultate avem nevoie de comunicare veritabila intre managerul de linie si managerul de resurse umane. Doar in momentul in care acesti doi profesionisti isi pun de comun acord strategiile ( de HR si de management direct) se vor obtine rezultate exceptionale.



Notiunile "criterii de evaluare" si "obiective de performanta" nu sunt identice.

Nu confundati cele doua notiuni, cu toate ca ele sunt folosite in mod alternativ in Codul Muncii.

Obiectivele de performanta nu se includ in regulamentul intern. Ele se includ in contractul individual de munca si se pliaza pentru fiecare salariat in parte.

Criteriile de evaluare se insereaza in regulamentul intern si sunt obligatorii pentru toti salariatii.

Obiectivele de performanta sunt necesare doar anumitor tipuri de posturi. Nu toti salariatii vor avea obiective de performanta.
Insa toti au nevoie de criterii de evaluare in functie de care vor fi evaluati profesional.

Spre exemplu, un agent de vanzari poate avea obiective de performanta.

In mod evident, agentul de paza nu ar avea nevoie de obiective de performanta. Insa are nevoie de criterii de evaluare pe care sa le cunoasca inca dinainte de evaluare.


Mare atentie la importanta criteriilor de evaluare. In cazul concedierilor colective, rezultatele evaluarii salariatilor va sta si ea la baza sistemului de departajare.

Ce trebuie sa mai retinem despre obiectivele de performanta este faptul ca ele formeaza obiectul clauzei de obiectiv. Clauza de obiectiv reprezinta una dintre clauzele facultative ale contractului individual de munca, pe care partile o vor negocia.

Cum se stabilesc obiectivele de performanta? In functie de fisa postului salariatului in cauza, in functie de competentele si abilitatile sale, in functie de necesitatile organizatiei, tinand cont de tendintele de dezvoltare ale departamentului din care acesta face parte, luand in considerare strategiile de HR si tot ce tine de managementul carierei salariatului in parte.


Nu trebuie stabilite obiective de performanta care sa vizeze in mod exclusiv necesitatile organizatiei. Trebuie sa tinem cont de necesitatile salariatului, de modul in care cariera sa poate progresa si nu numai.


Din punct de vedere juridic, obiectivele de performanta trebuie sa aiba caracter realist, rezonabil, fezabil.


Nu se vor impune obiective de performanta nerealiste, nerezonabile, astfel incat sa poata facilita o concediere pentru necorespundere profesionala.

Nu se vor impune obiective de performanta fara alocarea resurselor necesare indeplinirii acestora.

Nu se vor impune obiective de performanta cu un termen de realizare nerealist.



Caracterul rezonabil al obiectivelor de performanta se probeaza prin raportarea acestora la obiectivele impuse altor salariati de pe aceeasi functie cu salariatul in cauza.

Conform specialistilor in legislatia muncii, uneori este preferabil ca obiectivele de performanta sa fie inserate intr-un act aditional. Acest act le confera mai multa eficienta si poate sa valideze o concediere pentru necorespundere profesionala in cazul in care nu sunt atinse.

Daca obiectivele de performanta sunt statornicite printr-o decizie a angajatorului, se poate pune problema consecintelor nerespectarii lor.

"Daca insa obiectivele de performanta sunt stabilite prin act aditional chiar in cuprinsul contractului de munca, posibilitatea salariatului de a le contesta in instanta scade considerabil. In plus, neatingerea lor va putea conduce mult mai usor la concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala (cu respectarea prevederilor legale).", precizeaza autorii Consilierului Legislatia Muncii.



Ce trebuie sa stim despre clauza de obiectiv?

Clauza speciala din contractul individual de munca in cadrul careia vom include obiectivele de performanta poarta numele de clauza de obiectiv.

In clauza de obiectiv nu vom include drepturi inferioare pentru salariat fata de cele statornicite de Codul Muncii si alte acte normative.

In clauza de obiectiv nu vom include obligatii superioare celor legale.

Clauza de obiectiv va face in mod obligatoriu obiect al dreptului salariatului la informare.


Mare atentie la faptul ca nu se vor aplica sanctiuni disciplinare pentru neindeplinirea obiectivelor de performanta. Obiectivele de performanta tin de corespundere profesionala, nu de conduita disciplinara.

Neindeplinirea obiectivelor de performanta nu va duce niciodata la retineri din salariu sau penalizari. Amenzile sunt interzice iar retinerile din salariu sunt si ele de asemenea interzise in lipsa unei hotarari judecatoresti care sa le valideze.

Neindeplinirea obiectivelor de performanta nu poate duce la scaderea salariului angajatului in mod automat. Salariul se negociaza. Orice majorare si orice scadere a salariului vor face obiectul unui act aditional semnat de ambele parti.

Neindeplinirea obiectivelor de performanta nu duce automat la concedierea pentru necorespundere profesionala. Se vor urma toti pasii necesari pentru acest tip de concediere iar un aspect important il reprezinta cel al evaluarilor periodice.

Nu doar concedierea pentru necorespundere profesionala reprezinta o solutie cand salariatul dovedeste ca nu isi poate indeplini obiectivele de performanta. Angajatorul are posibilitatea de a-i propune un post diferit din companie, corespunzator pregatirii sale.


Angajatorul nu poate include in actul aditional ce cuprinde clauza de obiectiv posibilitatea de diminuare a salariului la neindeplinirea obiectivelor de performanta pentru ca un astfel de act va fi lovit de nulitate.

Chiar daca angajatul isi da acordul si semneaza un astfel de act, el este lovit de nulitate. Angajatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin ege.

Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.


Sursa foto: Pixabay.com


Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x